Bezárás fenyegeti a Cinecittát, a legendás filmgyárat Bezárás fenyegeti a Cinecittát, a legendás filmgyárat

Bezárás fenyegeti a Cinecittát, a legendás filmgyárat

A költségvetési megszorítások a római Cinecitta végét jelenthetik. A nemzetközi filmtörténetben fogalomnak számító olasz filmgyár megmentésére megmozdult az olasz filmes közösség. (hír24)

Az olasz kulturális tárca nem képes többé fenntartani az 1937-ben Róma akkori külvárosában nyitott filmgyárat. A Cinecitta 2004-ben még 29 millió eurós állami támogatásban részesült, tavaly már csak 17 milliót kapott, ebből pedig a költségvetési megszorítások miatt az idei évre csupán 7,5 millió maradt. „Ez az összeg épp elég lesz százhuszonhat dolgozónk bérének kifizetésére" – nyilatkozta a sajtónak a Cinecitta Luce részvénytársaság vezetője, Luciano Sovena.

A Cinecitta filmgyár és a Luce olasz filmarchívum 2009-ben egyesült, de ez sem segített. „Nem veszhet el így a filmtörténet öröksége, a Cinecitta szakmai és tárgyi vagyonát meg kell menteni" – szorgalmazott állami beavatkozást vagy privatizációt az olasz filmes szakmát képviselő 100 Autori mozgalom nevében Maurizio Sciarra rendező.

Azt javasolta, hogy a moziipar segítésére rendkívüli adót vessenek ki az olaszországi távközlési, internetes cégekre és a filmeket sugárzó televíziós csatornákra. A jövőre 75 éves Cinecittában csaknem háromezer film készült, ebből kilencvenet jelöltek Oscar-díjra, negyvenhét alkotás el is nyerte az elismerést. A negyven hektáros Cinecitta huszonkét stúdiójában többek között Luchino Visconti, Federico Fellini, Francis Ford Coppola és Martin Scorsese forgatta filmjeit.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat