Közvetett filmtámogatás Romániában: jön Keira Knightley és Gerard Butler? Közvetett filmtámogatás Romániában: jön Keira Knightley és Gerard Butler?

Közvetett filmtámogatás Romániában: jön Keira Knightley és Gerard Butler?

A román kormány nyáron szavazta meg a filmgyártást ösztönző közvetett támogatási rendszert, októberben hirdették meg a folyamatos pályázatot, a kedvezményezettek listája pedig egyre bővül: december 5-ig 18 filmterv pályázott az állami támogatásra, ebből hétnek ítélték meg, egyet visszautasítottak, a többi pedig még elbírálás alatt áll.

A legnagyobb támogatást eddig a Castel Film kapta az Afterburn című filmtervre: 46 millió lejt (kb. 10 millió eurót), a Frame Film 17 millió lejt (kb. 3,7 millió eurót) a David Berman’s War című produkcióra, illetve 12 millió lejt (kb. 2,6 millió eurót) a Florence című filmtervre. A támogatásra pályázók listája ide kattintva érhető el.

A mozifilmekre, tévéfilmekre, tévésorozatokra vagy internetes platformokon forgalmazott filmekre is igényelhető támogatás kerete 2020 végéig évi 50 millió euró. Erre olyan produkciók pályázhatnak, amelyek összköltségvetésük legalább 20 százalékát Romániában költik el, és amennyiben külföldi székhelyűek, van romániai koprodukciós partnerük. A Romániában filmelőkészítésre és filmgyártásra elköltött összegből legfeljebb 35 százalékot kaphat vissza a produkció, illetve további 10 százalékot akkor, ha a film Romániát, az ország egy régióját vagy városát „népszerűsíti.”

Ezt a maximális támogatást két esetben ítélte meg eddig a lebonyolító Országos Stratégiai és Előrejelzési Bizottság: a Castel Film Dragonheart 5 című produkciójának és a Pro TV Las Fierbinți Crăciun 2018 című sorozatának.

A két projekttel is támogatást nyert bukaresti Frame Film a Midsummer Films brit produkciós céggel együttműködve világsztárokat hozhat Romániába, írja a News.ro hírügynökség.

A David Berman’s War főszerepeire Liev Schreiberrel és Gerard Butlerrel folynak tárgyalások. A film második világháborús kémtörténet Philip Noyce rendezésében. Az ausztrál rendező 2002-es A csendes amerikai (The Quiet American) című filmje Oscar-jelölést hozott a főszerepet játszó Michael Caine-nek, ő rendezte a Golden Globe-ra jelölt, szintén 2002-es 1200 mérföld hazáig című filmet (Rabbit-Proof Fence) is, illetve Meryl Streepet, Jeff Bridgest és Alexander Skarsgårdot is instruálta a jóval szerényebben szereplő Az emlékek őre (The Giver) című 2014-es filmben.

A Frame Film és a Midsummer Films másik Romániában forgatott filmje a Florence, egy krími háborúban nővérképzőt alapító angol egészségügyi asszisztensnő története. Florence Nightingale szerepére Keira Knightley-t próbálják megnyerni, aki egyébként másodszor forgatna Romániában A tolvajok hercegnője (Princess of Thieves) után, amely 2001-ben a Castel Film stúdióban készült.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat