25 év börtönbüntetést kaphat Harvey Weinstein 25 év börtönbüntetést kaphat Harvey Weinstein

25 év börtönbüntetést kaphat Harvey Weinstein

Ötből két vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék a több rendbeli nemi erőszakkal vádolt, bukott filmmogult, akit a tárgyalás végén kórházba kellett szállítani, mert mellkasi fájdalmakra panaszkodott.

Helyi idő szerint hétfő reggel, öt napi vita után meghozta döntését a hét férfiból és öt nőből álló New York-i esküdtszék: egyrendbeli erőszakos szexuális bűncselekmény és egy rendbeli nemi erőszak elkövetése miatt bűnösnek találták Harvey Weinstein. Ugyanakkor felmentették a producert három vádpontban, amiből kettő életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtható, „szexuális ragadozóként elkövetett” bűncselekmény (predatory sexual assault) vádja volt, a harmadik pedig egy további nemi erőszak vádja – adta hírül a The Guardian.

A kiszabható maximális büntetés 25 év börtönbüntetés lehet. Az ítélethirdetés március 11-én várható. Bár a producer 2 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhetett, a tegnapi döntés után bilincsben vezették el. A börtön helyett azonban egy manhattani kórházba szállították, mivel mellkasi fájdalmakra panaszkodott.

Az egykori hollywoodi filmmogult több mint 80 nő vádolta meg nemi erőszakkal vagy szexuális zaklatással, de többségükkel peren kívül megegyezett tavaly decemberben: összesen 47 millió dolláros kártérítés fejében megszüntették a Weinstein elleni polgári pereket. „A megállapodás szerint 6,2 millió dollárt kapnak a Weinsteint perlő nők és ügyvédjeik, 18,6 milliót pedig az az alap, amit az áldozatok részére hoznak létre. Ezenkívül 7 millió dollárt kapnak Weinstein stúdiójának hitelezői is, miután csődbe ment a férfi cége. Csak Weinstein ügyvédeinek a munkája került 12 millió dollárba. Ez azt jelenti, hogy Weinstein áldozatai közül senki sem kap fél millió dollárnál (közel 150 millió forint) többet” – foglalta össze akkor az Index. Hat nővel azonban nem sikerült megegyeznie, így a büntetőeljárást nem kerülhette el.

A producer vezető ügyvédje, Donna Rotunno kijelentette, hogy „a harcnak nincs vége”, Cyrus Vance Jr. kerületi ügyész azonban üdvözölte a döntést, ami szerinte a nemierőszak-perek új korszakának a kezdetét jelenti.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat