Multiplexek Nagyváradon Multiplexek Nagyváradon

Multiplexek Nagyváradon

Mi az: Kolozsvárnak még nincs, Nagyváradnak már régóta van? Hamarosan öt éves Nagyvárad első és eddig egyetlen multiplex típusú mozija. 2007 elejéig kb. 400 filmet mutattak itt be, 25 ezer vetítést tartva az összesen 5 teremmel rendelkező moziban.

Megnyitásakor ez volt a Hollywood Multiplex romániai láncának második mozija, ami az akkor még újdonságszámba menő váradi plázában kapott helyet, 4 millió eurós befektetéssel (a cég első, 10 teremmel rendelkező mozija Bukarestben nyílt meg).

Az első vetítések után mindenki azt jósolta, hogy a hagyományos mozik csődöt fognak jelenteni, mert hiába kerül kevesebbe a jegy, a nézők mégis a komfortosabb, jobb kép- és hangminőséget biztosító multiplexet fogják majd választani. A mozik valóban bezártak – de más okoknak köszönhetően. Az egyikben (Patria) diszkó nyílt, a másik (Libertatea) a privatizáció áldozata lett, a harmadiknak (Transilvania) pedig amúgy is meg voltak számlálva a napjai: nagyon kevesen látogatták, mert „fapados" mozi volt. Érdekessége abban állt, hogy túlélési stratégiaként egy jó ideig megfilmesített román regényeket vetített kis- és középiskolásoknak.

Csábító kedvezmények

Az újdonsült mozinak nem kellett nagy reklámhadjáratot folytatnia, mert a Lotus plázáról rengeteget cikkezett a helyi sajtó, s ennek kapcsán sokszor említették a Hollywood Multiplexet. A marketingosztály azóta is gondoskodik arról, hogy ne felejtsünk el moziba járni, hiszen a román illetve a magyar helyi napilapban hetente vannak elhelyezve olyan szelvények, melyekkel belépőket lehet nyerni.

A megnyitóra Abonyi Árpád, az amerikai Intercom filmforgalmazócég helyettes vezérigazgatójais ellátogatott, s beszédében kifejtette reményét, hogy sokan fogják majd látogatni a mozit. Reményei beteljesülni látszanak, hiszen országos szinten (három mozi), 2006-ban a Hollywood Multiplexnek 930 ezer látogatója volt, ami a romániai nézők 33, 7 százalékát jelenti.

A már említett 5 teremben, egyszerre 732 néző tud szórakozni, a legnagyobb vetítőterem 242 férőhelyes, a legkisebb 73. A belépők ára a hét napjától és a napszaktól függően változik. Hétfőn a jegyárak egységesen 5,9 lejbe kerülnek, kedden, szerdán, csütörtökön 7,9 lej, pénteken, szombaton és vasárnap 16:59-ig 9,9 lejbe kerül a belépő, 17 óra után pedig 11,9 lej. Diákok és egyetemisták számára, diákigazolvány felmutatásával, bármikor, bármilyen időpontban a jegy 5,9 lejbe kerül. Ez jó dolog, mert számításba kell még venni a lakhelytől függően akár 3 lejbe kerülő villamosjegy árát is. Régebben a diákok csak hétköznapokon válthattak kedvezményes árú jegyeket, tehát a változás mindenképp pozitív irányú.

Garantált extrák

Üdítőt, ropogtatnivalót bevinni tilos, hiszen helyben lehet kapni mindezeket. A cégnek egész jó honlapja van, ahol minden, a mozit érintő dologról, bőséges információt kaphatsz. Itt fel lehet iratkozni egy hírlevélre is, melyben elküldik az adott héten bemutatásra kerülő filme(ke)t, valamint az éppen aktuális promócióról is értesítenek. Ezek a nyereményjátékok helyi vonatkozásúak, a cég bukaresti mozijaitól függetlenül bonyolítják le őket.

A multiplex 5 termében egyszerre kb. 8 film forog, azt gondolnánk tehát, hogy lehet válogatni. Kapkodhatjuk a fejünket, hogy most melyik filmre is üljünk be a sok közül, de kis idő után rá kell jönnünk, hogy lehetőségeink korlátozottak, majdnem kizárólag amerikai kommerszfilmek közül választhatunk, de ha véletlenül egy más országban készült produkció is műsorra kerül, az is általában a mainstream kategóriába sorolható. Viszont az is igaz, hogy a kínálatba néha bekerülnek igényes kommerszfilmek is, de inkább az jellemző, hogy a mozi üzemeltetői olyan filmeket próbálnak vetíteni, melyeknél a legkisebb a kockázat, s a lehető legnagyobb a bevétel.

Ha már a bevételeknél tartunk, a Hollywood Multiplex romániai és nagyváradi szinten is nyereségesnek mondható, mivel 2006-ban országos szinten több, mint 5 millió euró forgalmat bonyolított le, s 660 ezer euró profitot könyvelhetett el (forrás: Business Standard, hetilap).

Felüdülés közepes méretű teremben

2007 februárjában, 4 év szünet után, újra megnyílt a Libertatea mozi, de ennek kapcsán nem csaptak nagyobb hírverést, így nehezen épült be újra a köztudatba. Egy év elteltével viszont − a vetített filmtől függően − az emberek mintha kezdenének visszaszokni, főleg azok, akik egy kis felüdülésre vágynak a multiplex amerikai filmdömpingjében, mivel ez az egyetlen hely a városban, ahol európai filmeket is meg lehet tekinteni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a mozi is tagja lett az európai filmes kvóta vetítését vállaló European Cinemas mozihálózatnak. Az újranyitás után már csak egy teremben folyik vetítés, a bezárás előtti 3-hoz képest. A mozi 2004-esprivatizációja után, a Chicago Tours nevű cég újította fel az épületet, s így a régi B-terem tekinthető most a mozinak, ami 130 ülőhellyel rendelkezik és ahol naponta 2-3 vetítést tartanak. Ez hajdanán a közepes méretű terem volt; a legnagyobb A-terem 600 ülőhellyel rendelkezett, de úgy látszik, az üzemeltetők nem bíztak abban, hogy meg tudják tölteni a férőhelyeket, így itt most szerencsejáték szalon működik. A jegyek ára 4 vagy 5 RON, amit igazán tisztességes árnak lehet nevezni, még ha nem is Dolby Sorrund hangrendszerben élvezhetjük a filmeket.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat