Publicisztika | Meglopott fesztiválok Publicisztika | Meglopott fesztiválok

Meglopott fesztiválok

Tavaly áprilisban írtunk a kamu- és pszeudofilmfesztiválok jelenségéről, az elmúlt hetekben azonban az Astra filmfesztivál esete tovább árnyalta a képet: létező fesztiválok színeiben tetszelgő csalók is lopnak a gyanútlan filmesektől, szintén a FilmFreeway felületén.

„A szebeni Astra Filmfesztivált identitáslopásos támadás érte a FilmFreeway platformon, ahol létrehoztak egy hamis profilt Astra Film Festival néven, és ezen a csalók nevezési díjat gyűjtöttek be több mint 100 filmkészítőtől a világ minden tájáról” – így kezdődött Románia legnagyobb dokumentumfilmes szemléjének március 24-i Facebook-bejegyzése. A fesztivál úgy tudja, a hamisított felületen 175 filmet regisztráltak 26 ország alkotói (van köztük örmény, ausztrál, osztrák, belga, bulgár, kínai, kanadai, ciprusi, horvát, svájci, észt, francia, görög, izraeli, olasz, litván, brit, új-zélandi, ománi, lengyel, szingapúri, amerikai, taiwani, török és magyar is), akik összesen 2244 dollárt fizettek be „nevezési díjként”. A nevezett alkotások közül 80 megfelelt a fesztivál követelményeinek, és a szervezők csak remélhették, hogy alkotóik megismétlik a nevezést az Astra hivatalos felületén: a (valódi) határidő április 1-je volt.

Az Astra Filmfesztivált 1993 óta szervezik meg nagyon is valós módon Nagyszebenben, évről évre gazdag és színvonalas nemzetközi programmal. Az Astra szervezői május 5-én újabb, a sajtóhoz közvetlenül is eljuttatott közleményben hívták fel a figyelmet az online identitáslopás fesztiválokat érintő jelenségére, nem ez volt ugyanis az egyetlen filmes rendezvény, amely arra ébredt, hogy visszaéltek a nevével és nemzetközi hírével. Legalább két másik romániai filmfesztivál  – az 1998 óta, a Duna-deltában megszervezett Anonimul Függetlenfilm-fesztivál és az idén 11. kiadásánál tartó Bukaresti Nemzetközi Kísérletifilm-fesztivál (BIEFF) – járt hasonlóan pórul az elmúlt másfél évben, szintén a FilmFreeway nevű amerikai portál felületén.

 

Maga a FilmFreeway első blikkre igazán jó dolog: hatalmas találkozótér és adatbázis, ahol a világ minden táján működő fesztiválokat elérhet forgalmazócégek közvetítése nélkül is a világ bármely csücskében élő filmalkotó. A fesztiválok (nem csupán filmes versenyek) típusuk és kategóriájuk szerint szépen szűrhetők, régiségük, nevezési díjaik, helyszínük és néhány további feltétel szerint kereshetők. Az egyes fesztiválok profiloldalán rengeteg információ található kontaktadatokkal, térképpel, felhasználói értékeléssel. A portál közvetítőfelületként működik: néhány kattintással versenybe lehet nevezni a filmeket. A FilmFreeway minimális kezelési költséget számít fel a filmeket nevező alkotóknak, és elkéri a nevezési díjként befutott összeg 8,5%-át a fesztiváloktól. A látszólag egyszerűen és biztonságosan működő felületen azonban nem létező fesztiválokat is regisztrálnak, és olyanok is szerepelnek, amelyek a nevezési díjért cserébe egészen mást nyújtanak a filmeseknek, mint amit ígérnek. A felületen elkövetett csalások közül azonban a legnehezebben kiszúrható az, amikor létező fesztiválok identitását használják fel online lopásra.

Így néz ki egy nagy múltú filmfesztivál Filmfreeway-oldala

Az Astra filmfesztivál szervezői az idei program tervezésekor megtekintőt kértek egy produkciótól, amikor azt a választ kapták az alkotás (svájci) forgalmazójától, hogy már nevezte a filmet a fesztiválra – ekkor kezdtek gyanakodni, hiszen a film nem szerepelt a saját rendszerükben, a nevezettek sorában, mesélte Kató Csilla, az Astra művészeti igazgatója a FilmsInFrame.com-nak. A BIEFF és az Anonimul szervezőit ezzel szemben filmesek keresték meg azzal a kéréssel, hogy az általuk megindokolt esetekben tekintsenek el a nevezési díjtól – csakhogy az Anonimulnak sosem volt nevezési díja, a BIEFF pedig akkor még nem tette közzé aktuális dátumait, ráadásul meghívásos alapon működött. Mint utólag kiderült, a kamuoldal az Astra esetében három hónapig, 2021 decembere és 2022 februárja között volt elérhető, a BIEFF esetében pedig korábban, 2020 októberében és novemberében élt. Az Anonimul fesztiváligazgatója, Miruna Berescu úgy gondolja,  hogy a deltabeli fesztivál nevében pénzt begyűjtő Filmfreeway-oldal öt-nyolc hónapig élhetett 2020 novembere és 2021 márciusa között.

Az Anonimul szervezői eleinte nem is gyanakodtak csalásra: csak annyit vettek észre, hogy a FilmfreeWay-en megjelenik egy információs oldal a fesztiváljukról, hibás nevezési határidővel, úgyhogy helyesbítést kértek a platform szerkesztőitől. Legnagyobb meglepetésükre azt a választ kapták, hogy ők maguk hozták létre az oldalt, úgyhogy lépjenek be a saját jelszavukkal, és módosítsák az adatokat. Hiába kértek technikai segítséget a FilmFreewaytől, továbbra sem sikerült belépniük a hamis oldalra, és a platform üzemeltetői csupán két hónapnyi emailezés nyomán biztosították őket arról, hogy a kamuoldalt törölték. 2021 elején azonban az Anonimul szervezőit újra elárasztották a free waiver request típusú emailek, úgyhogy ismét ellenőrizték a FilmFreeway-t: ezúttal nemcsak egy téves információkat tartalmazó oldalt találtak, hanem egy olyant, amelyik aktívan gyűjtötte az ő nevükben a nevezési díjakat, és máris 5600 filmes „jelentkezett” a fesztiváljukra: egyesek nem fizettek, de mások nyilvánvalóan örültek az „early bird határidősként” meghirdetett kedvezménynek, ismét mások néhány hete már a fesztivál „rendes” nevezési díját fizetgették.

Képernyőfotó az Astra filmfesztivál hamis Filmfreeway-oldaláról (forrás: FilmsInFrame)

Hogyan lehetséges mindez? Alapos műgonddal. A csalók arculati elemeket, logókat, fényképeket és hivatalos leírásokat loptak a fesztiválok hivatalos honlapjairól és közösségi oldalairól, az Anonimul esetén pl. lemásolták a fesztivál hivatalos kommunikációjához használt színeket és betűtípusokat is (épp ezért eleinte maga Berescu is azt hitte, hogy valamelyik kollégája szorgalmát dicséri a FilmFreeway-jelenlét). Hogy valódinak tűnjön, a kamuoldalon feltüntették az igazi fesztivál szervezőinek a nevét – a BIEFF esetében a bukaresti székhely postacímét is –, azokhoz valósnak tűnő email-címeket társítva.

Alaposabb ellenőrzéskor feltűnhetett volna, hogy az Astra nevét „Sibiu International Film Festival”-ra módosították, és nem létező nevezési kategóriákat is feltüntettek az eredeti felhívást kibővítve. Az Anonimul kamuprofilja nagyjátékfilmes nevezéseket is várt, holott ezt a szekciót a fesztivál szervezői meghívásos alapon állítják össze. A nevezési határidők egyik esetben sem feleltek meg a valódiaknak. A csalók ráadásul a megbízható fesztiválok oldalain szereplő Gold taget is használhatták: „Az Astra filmfesztivál FilmFreeway-es profilját úgy rakták össze, hogy az hitelesnek tűnjön. Gold taggel volt jelölve, ami [a felület] előfizetői számára könnyítéseket, nevezési kedvezményeket biztosít” – fogalmazott Kató Csilla. A FilmFreeway több mint 10 000 fesztivállal büszkélkedik, ezek közül jelenleg 4947 rendelkezik Gold taggel (ugyanúgy szűrhetőek erre a feltételre, mint pl. az Oscar-nomináló fesztiválok).

A Wayback Machine segítségével készült képernyőfotó a BIEFF filmfesztivál hamis Filmfreeway-oldaláról (forrás: FilmsInFrame)

Berescu szerint a FilmFreeway kommunikációja azt bizonyította, hogy „vagy korábban is többször szembesültek ezzel a problémával, vagy alig vagy egyáltalán nem érdekli őket, hogy kiderítsék, mi történt a saját felületükön”. Kató Csilla hasonló érdektelenségbe – udvarias szabadkozásba, adatok visszatartásába és a hamis oldal túl gyors törlésébe – ütközött, amikor felvette a kapcsolatot a felület működtetőivel. Gyakorlatilag magánúton sikerült kiderítenie, hogy a csalók kivették a „nevezési díjak” egy részét a FilmFreeway rendszeréből egy Nigériában bejegyzett cég nevében, és úgy tudja, hogy bár a károsult filmesek visszakapták a pénzük nagyrészét, a platform nem utalta nekik vissza a saját adminisztrációs költségeit. Berescuék is csak annyit tudtak meg, hogy a továbbra is ismeretlen csalók felvettek 1000 dollárt a platform PayPal-es fizetési rendszerén keresztül.

Az Astra filmfesztivál március végi bejegyzése szerint megtette a szükséges jogi lépéseket, hogy megtalálják az elkövetőket, és „mindent megtesznek azért, hogy a károsultak visszakapják a pénzüket”. Csütörtöki bejegyzésük hangsúlyozza, hogy „az image-ben okozott kár hatalmas; ráadásul a teljes csalásnak van egy fontos pénzügyi oldala is, hiszen több ezer dollárt fizettek ki jóhiszemű filmesek a világ minden tájáról, gondolva, hogy ezáltal részvételt nyerhetnek egy elismert fesztiválra”. Közleményükben „kissé szkeptikusan” látják az ügy lehetséges végkifejletét, hiszen „úgy tűnik, a nemzetközi törvények még nincsenek felkészülve az ilyen jellegű visszaélések kezelésére”. Az Anonimul azonban nem is reménykedhet perfelvételben: a FilmFreeway nyomtalanul eltüntette a kamuprofilt, minden azzal kapcsolatos – bizonyítékként felhasználható – információt törölt és nem engedélyezett további hozzáférést a szervezőknek.

A FilmsInFrame kiváló riportjának szerzői megkerestek néhány károsult filmest is. Volt közöttük olyan, aki csak az újságírói kérdésből tudta meg, hogy átverték; még mindig meg tudta mutatni a BIEFF-nevezés fejében kifizetett 23,40 dollárról szóló elektronikus számlát, viszont nem emlékezett arról, hogy valaha értesítették volna csalásról vagy a pénz visszatért volna a bankszámlájára. Más arról beszélt, hogy szinte lehetetlen kiszúrni a kamufesztiválokat: bárki létrehozhat fesztivált a felületen, csak egy email-címre és logóra van szüksége, és máris gyűjthet pénzt anélkül, hogy bármit nyújtana cserébe. A lap megtalálta Mirona Radu román producert is, aki ugyan maga is fesztiválszervező, idén januárban viszont több versenybe nevezte egy dokumentumfilmjét, köztük az Astráéba is, a filmfreway-es hamis oldalon. Radu ugyan furcsának találta, hogy „megváltozott” a fesztivál neve, de az általa jól ismert vizuális elemek és leírások eloszlatták minden gyanúját. Ő a csalás leleplezése után visszakapta a 29 dolláros „nevezési díjat”, a FilmFreeway alkalmazta 1,5 dolláros kezelési költséget leszámítva. A történtek ellenére továbbra is használja a platformot, bár elmondása szerint jobban szereti a saját nevezési felülettel rendelkező fesztiválokat.

Az online lap megkereste a FilmFreeway-t is egy sor aprólékos kérdéssel a téma kapcsán. Egy „Andrew” aláírású válaszlevelet kaptak általánosító, homályos kijelentésekkel és nem a konkrét helyzetre vonatkozóan: „keményen dolgozunk azért, hogy mi legyünk a legjobb nevezési felület a világon”, „a FilmFreeway a nulla tolerancia politikáját alkalmazza a csalásokkal és hamis információkkal szemben”, „szigorú rendszerünk van arra, hogy megbizonyosodjuk a rendezvények legitimitásáról”, „létrehoztunk egy csalás elleni szoftvert, ami segített azonosítani és törölni néhány tucat [!] gyanús fesztivált”, „miénk az iparág legjobb ügyfélszolgálata”, „minden, ami gyanús, ellenőrzésre és azonnali törlésre kerül”. „Andrew” megírta, hogy az új és kevéssé ismert fesztiválok feltöltőitől elkérik a személyi igazolványa másolatát – csakhogy a most tárgyalt három romániai fesztivál cseppet sem számít újnak vagy kevéssé ismertnek. Azt is megírta, hogy visszatérítik a csalóknak befizetett pénzösszegeket – azt már nem, hogy milyen formában. „Mindezek az (ön)dicséretek nem adnak választ a legalapvetőbb kérdésre: hogyan lehetséges, hogy a platformot identitáslopásra és azáltal több ezer dollárnyi pénz megszerzésére használják hónapokon keresztül, anélkül, hogy belső moderátorok felfigyelnének erre?” – összegez a riport.

Képernyőfotó egy keresésről: ezek közül egyik sem AZ a cannes-i fesztivál

Hogy mi mindebből a tanulság? Az online csalás ezen új formája nehezen leleplezhető, és az okozott kár nehezen megtéríthető (ha egyáltalán...). Alkotói oldalról viszonylag kis összegekről van szó, valószínűleg senki sem fog feljelentést tenni 25–30 dollárért, így az átvertek legfeljebb keserű szájízzel maradnak, és talán tényleg visszakapják a „nevezési díj” nagyrészét, feltéve, hogy fény derül a csalásra – érdemes mégis alaposan utánanézniük mindazoknak a fesztiváloknak, ahova a filmjüket nevezni szeretnék. A fesztiválok oldaláról nézve gyakorlatilag kivédhetetlen a presztízsvesztés és a kínos helyzetek sokasága: a felületre nagyon egyszerűen lehet regisztrálni, s ezzel könnyű visszaélni is, a fenti beszámolók pedig azt mutatják, hogy a FilmFreeway ügyfélszolgálata és belső szabályozása nincs igazán felkészítve az ilyen helyzetek kezelésére. A közelmúltban voltak ugyan változások a honlap szabályzatában („A kamufesztiválokra való ellenreakcióként a FilmFreeway megtiltotta, hogy fesztiváljai online onlyként jelenjenek meg az oldal nyilvános felületén. Jelenleg az online only fesztiválok kizárólag a non-public kategóriába sorolhatók, ami azt jelenti, hogy a fesztivált csak URL-címmel lehet megtekinteni az oldalon, vagyis láthatósága nem teljeskörű. Visszatérve a járványhelyzetre, ebben a kontextusban fontos tisztázni, hogy adott fesztivál lehet online és legitim egyszerre, de ennek feltétele, hogy a fesztivál már rendelkezzen offline múlttal” – ld. itt), de a tekintélyes offline múlttal rendelkező Astra, az Anonimul és a BIEFF esete – és ki tudja, hány másik fesztiválé –, sokkal szigorúbb belső ellenőrzést sürget. Maguk a fesztiválszervezők csak egy dolgot tehetnek: jelenteni a visszaéléseket, és minél szélesebb közönség előtt beszélni az esetükről, figyelmeztetni kollégáikat és a filmeseket is.

Felmerül a kérdés, hogy megkerülhetetlen-e a FilmFreeway? A három érintett fesztivál közül kettő számára igen: az Astra továbbra sem tervezi ott bonyolítani a nevezéseit, hiszen saját felületet fejlesztett e célra évekkel ezelőtt, az Anonimul pedig továbbra is ingyenesen akarja fogadni a versenyébe nevezett alkotásokat. A sors iróniája azonban, hogy a BIEFF létrehozott egy saját, és most már hiteles profilt a FilmFreeway-en: bővíteni szeretnék a fesztivált, idén már nemzetközi nevezéseket is fogadnak, erre pedig minden hibájával együtt a FilmFreewayt ítélték a legmegfelelőbbnek.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat