Nyilvános az Astra Filmfesztivál versenyprogramja Nyilvános az Astra Filmfesztivál versenyprogramja

Nyilvános az Astra Filmfesztivál versenyprogramja

A nagyszebeni dokumentumfilm-fesztivál nemzetközi mezőnyében idén két magyar (ko)produkció szerepel: Simó Ibolya és Kálmán Mátyás alkotásai.

A Fortuna vendégei 2022 júliusában, a Szarajevói Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be, majd elnyerte a ZagrebDox FIPRESCI-díját. A magyar-horvát koprodukcióban készült alkotás egy idősödő házaspárról mesél: amikor az addig mélyszegénységben élő Anikó és Laci nyer a lottón, fejest ugrik egy általuk luxusnak érzett életformába, majd lassacskán rádöbben, hogy az anyagi jólét átalakítja a kapcsolatukat. A film kilenc társával együtt versenyez októberben az Astra Filmfesztivál közép- és kelet-európai mezőnyében. Vetélytársai között van pl. a Sundance-en közönségdíjjal elismert 20 Days in Mariupol (r. Mstyslav Chernov), a Berlinalén debütált, szintén ukrán We Will Not Fade Away (r. Alisa Kovalenko), a szintén ZagrebDox-os, orosz Manifesto (r. Angie Vinchito) és a Triesztben díjazott, moldáv Love is Not an Orange (r. Otilia Babara) is.

Románia legnagyobb dokumentumfilmes eseményének DocSchool válogatásába kapott meghívást a Budapesten élő, székelyudvarhelyi rendező Simó Ibolya 2021-ben befejezett filmje, a Nem volt igazi szerelem. 52 év hűség. A negyedórás dokumentumfilm magyar produkcióban készült, 13 másik alkotással, köztük 6 román filmmel kel versenyre a kategóriájában.

Az Astra New Voices elnevezésű, nemzetközi versenyprogramjában áll rajthoz tizedmagával Vlad Petri Între revoluții (Between Revolutions) című, dokincubatoros filmje. Az egyórás, a Berlinalén debütált film története az 1970-es években indul, amikor két bukaresti egyetemista lány életútja különválik egymástól: Zahra hazamegy Iránba, Maria itthon marad; későbbi levelezésükből kiderül, hogyan éltek egy-egy forradalom árnyékában, beszámolóik hangjukat hallatni próbáló nőkről, különböző irányokba haladó országokról szólnak. A kategória díjaiért küzd a Knit's Island (r. Ekiem Barbier, Guilhem Causse, Quentin L'helgoualc'h) című francia film, amely teljes egészében egy videojáték „belsejében” forgott, a cannes-i Un certain regard-ban debütált, személyes hangú, marokkói The Mother of All Lies (r. Asmae ElMoudir), és a Brüsszelben díjazott Adieu sauvage (r. Sergio Guataquira Sarmiento) is, amely a kolumbiai „fehérek” meggyőződését kutatja, miszerint Amazónia őslakosainak nincsenek szavai az érzelmek megnevezésére, vagyis nincsenek érzelmei sem – a film alapkérdése: lehetséges-e, hogy egy egész népcsoport érzelemmentes legyen, és ne legyenek szavai a szeretet/szerelem megnevezésére?

Az Astra Filmfesztivál román versenyprogramjában ezúttal 11 alkotás kapott helyet, köztük Alexandru Solomon Arsenie. Viața de apoi, Iulia Rugină Playback, Daniel Bărnuți Soțul meu musulman és Șerban Georgescu Pâinea noastră cea de toate zilele című alkotásai.

Kiemelt programpontként, versenyen kívül került a fesztivál válogatásába Verena Paravel és Lucien Castaing-Taylor Caniba című, 2017-es francia filmje, a 2012-ben bemutatott, amerikai Leviatán (r. Lucien Castaing-Taylor, Verena Paravel), valamint az emberi testet a maga nyers valójában feltáró, francia-amerikai-svájci koprodukcióban készült és Cannes-ban bemutatott, az emberi test rejtelmeiről szóló De Humani Corporis Fabrica (r. Verena Paravel, Lucien Castaing-Taylor, 2022).

Az Astra Filmfesztivál idei, 30. kiadását október 15. és 22. között szervezik meg Nagyszebenben. A teljes filmlista elérhető a fesztivál honlapján.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat