Magyar nap a TIFF-en Magyar nap a TIFF-en

Pascal, Puskás és a BIFF szelleme

Magyar nap a TIFF-en

A TIFF magyar napja Tudor Giurgiu fesztiváligazgató félig humorosnak, félig komolynak szánt nyilatkozata jegyében kezdődött, mely szerint amennyiben a helyi önkormányzat nem áll határozottabban a fesztivál mellé, más, külföldi városok – például Budapest – a legnagyobb örömmel biztosítanák a szükséges infrastruktúrát egy ilyen méretű rendezvény lebonyolításához. Gondolom ez esetben BIFF lenne a fesztivál neve.

Giurgiu fenyegetése volt az egyik téma azon a sajtótájékoztatón is, melynek Hajdu Szabolcs és Mátyássy Áron rendezők, Kovács Gábor producer és Vezér Éva, a Filmunió igazgatója voltak a meghívottai, a legtöbb kérdés azonban Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című filmje kapcsán hangzott el. A rendező bevallása szerint nem magyar vagy román, hanem leginkább transzilván filmként lehetne kategorizálni alkotását, ugyanakkor a kolozsvári vetítés – Budapest és Berlin után a harmadik fesztiválszereplés – azért is fontos számára, mert a részben Erdélyben forgatott, számos román színészt felsorakoztató film először szerepel román közönség előtt.

Magyar nap a 9. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

Kovács Gábor, a film producere megjegyezte, hogy nem ez az egyetlen Romániában forgatott magyar film az utóbbi időben. Többek között a programban szereplő Vranik Roland Adása, a Delta, és Hajdu korábbi filmje, a Fehér tenyér is részben Romániában forgott, azt viszont nem sikerült elérniük – Kovács szerint saját ügyetlenségük miatt – hogy román részről is kapjanak támogatást.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi évek kiadásai közül az idein volt a legerőteljesebb a magyar jelenlét, hiszen a Bibliothéque Pascal mellett még 7 magyar játékfilmet lehetett megtekinteni a szerdai nap folyamán. Az említettek mellett műsoron volt Pálfi György Nem vagyok a barátodja, a Kaméleon Goda Krisztinától, de a nemrég még Cannes-ban versenyző Mundruczó Kornél Frankenstein-terve is, amely Hajdu filmjéhez hasonlóan a vetítés napjáig a „meglepetésfilm” cím leple alatt várt.

Magyar nap a 9. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

Mátyássy Áron is – aki első nagyjátékfilmjét, az Utolsó időket kísérte el Kolozsvárra – talált helyi vonatkozást filmje kapcsán: a film zenéjét a kolozsvári születésű Márkos Albert szerezte. (Emellett nem felejtette el a sajtótájékoztatón megjegyezni, hogy nem ez a film első vetítése a kincses városban, hiszen tavaly ősszel is láthattuk a Filmtettfeszt alkalmával – az egyik jelenlevő újságíró pedig hevesen bólogatott).

Sötétedés után a Főtéren, szabadtéri vetítésen lehetett megnézni a legismertebb magyarról, Puskás Öcsiről készített dokumentumfilmet is, miközben pár méter távolságra, a Bánffy-palota udvarán a hagyományos gulyásparti romjai fölött már a Tündérground zenéje csendült fel.

Magyar nap a 9. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

Ötödik alkalommal szerveztek magyar napokat a TIFF-en, az évről évre színvonalasabb kategória jelenléte a fesztivál programjában teljesen természetessé vált, s akár a multikulturalitás csendes győzelmének is tekinthető egy olyan városban, amelynek bejáratainál, műemlék épületein, illetve az általa szervezett hivatalos eseményeken magyar szöveg még ma sem képzelhető el.

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

 • Bibliothéque Pascal

  Színes filmdráma, 111 perc, 2009

  Rendező: Hajdu Szabolcs

 • Adás

  Színes filmdráma, 90 perc, 2009

  Rendező: Vranik Roland

 • Utolsó idők

  Színes filmdráma, 90 perc, 2009

  Rendező: Mátyássy Áron

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat