Joseph McGinty Nichol: Charlie's Angels: Full Throttle / Charlie angyalai: Teljes gázzal Joseph McGinty Nichol: Charlie's Angels: Full Throttle / Charlie angyalai: Teljes gázzal

A nulladik fokozat

Joseph McGinty Nichol: Charlie's Angels: Full Throttle / Charlie angyalai: Teljes gázzal

ÉRTÉKELD A FILMET!
Charlie angyalai: Teljes gázzal
Joseph McGinty Nichol
2003
Charlie angyalai: Teljes gázzal

Charlie angyalai: Teljes gázzal

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 8

8

Szerinted?

0

Már két hét is eltelt azóta, hogy megnéztem a Charlie angyalainak folytatását, mégsem tudtam dűlőre jutni. Valami oltári nagy blődlit, esetleg forradalmian újat láttam-e McG, polgári nevén Joseph McGinty Nichol rendezésében. Egy azonban biztosnak tűnik, ezzel az alkotással az amerikai akciófilm végső határáig jutott: ami ezen túl van, az már (szem)orvosilag aligha ajánlott.

Hiszen a felfokozott dinamika, a vágások által diktált eszeveszett tempó nem csupán a történet rovására megy, de megszünteti a szereplőkkel való bárminemű azonosulást. Ilyen iram mellett ugyanis a szereplők bizonytalan foltokká mosódnak, s mivel képtelenek vagyunk elraktározni, netán megemészteni bármit is (olyan gyorsan követik egymást a képek, hogy lehetetlen úgymond elmélyedni bennük), a karakterek nem fejlődnek, nem változnak a szemünkben, épp olyanok mint a nyitó jelenetben: harsányak, rikítók, egysíkúak. De ez már talán nem is fontos.

A reklámfilmeken és videóklipekken edződött rendezőnek sikerült átvinnie a filmvászonra a reklámspotok logikáját: lehetőleg mindent zsúfolj bele fél percbe. A Charlie angyalai voltaképpen félpercnyi egységekből áll: ennyi idő alatt szeretnek és sírnak, bosszúállnak és verekednek, házasodnak és válnak a szereplők. Miközben egyszerre értenek a revütáncokhoz és a bombákhoz, színjelesek mikrobiológiából és atommaghasadásból. Tíz másodperc alatt képesek a rendelkezésükre álló bizonyítékokból megmondani a gyanúsított aznapi étrendjét és horoszkópját. Ugyanolyan ügyességgel mozognak egy zuhanó teherautó tetején, mint a kaukázusi hegyvidék zord lejtőin.

McG szerint a mai akciófilm számára már egyáltalán nem kérdés a hitelesség. Holott annak idején mégis ez volt a legbiztosabb fogódzó, hiszen ennek alapján ítélhette meg a néző, hogy mennyire hős a hős. A Charlie angyalai több szempontból is rátromfol a Mátrix agyonesztétizált harci és egyéb kaszkadőrjelenteire, miközben fikarcnyit sem törődik azzal, hogy az utóbbinak legalább lehetett annyi mentsége, hogy a virtuáltérben elvileg bármi megeshet. A Charlie angyalai egy mátrixnélküli világ virtuálhősei: semmi közük a valósághoz, még csak nem is viszonyulnak hozzá. A hős fogalma így teljesen átalakul: nem önmagukat túlnövő karakterekről, hanem szuperadottságokkal rendelkező, genetikailag és egyéb módon manipulált hősprototípusokról van szó, akikkel szemben a világ megmentése alapkövetelmény, mondhatni a nulladik fokozat. S ezzel búcsút is mondtunk az izgalmaknak. S vele együtt a színészi alakításoknak. Bárki jöhet, aki egy kicsit is fotogénebb az átlagnál.

A kérdés már csupán az, milyen mértékben legyen csiricsáré az előre lejátszott végkifejletig vezető út. McG félpercesei igen erőteljesen válaszolják meg a kérdést: voltaképpen ez a csiricsáré a mozi. Ez az önfeledt, logikátlan, önmagáért létező katyvasz, amellyel szemben csak kétféle viszonyulás dolgozható ki – akárcsak a reklámozott termékek esetén –: az önműködő vásárlás vagy az elutasítás.

McG forradalmi tettet hajtott végre. Százperces mozijával megszüntette a filmet, de létrehozta a filmszerű, tökéletesen idomuló műanyagot. A semmit.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Charlie angyalai: Teljes gázzal

Charlie angyalai: Teljes gázzal

Színes akciófilm, kalandfilm, vígjáték, bűnügyi, 106 perc, 2003

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

8

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat