James Mangold: Logan James Mangold: Logan

A vérző hős és pisilő professzor

James Mangold: Logan

ÉRTÉKELD A FILMET!
Logan
James Mangold
2017

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Deadpool tavaly februárban már megmutatta, a korhatáros képregényfilmeknek is óriási piaca van, várható volt, hogy a Marvel nem fogja hagyni kihűlni a forró adamantiumot, a szabadszájú bérgyilkos kalandjainak sikere után pedig nem volt kérdés, hogy hamarosan elindul a tizennyolcas (illetve tizenhatos) karikás szuperhősfilmek dömpingje. Hosszútávon unalmas és egysíkú lehet ugyanakkor ez a recept, szerencsére James Mangold filmje egyelőre remekül használja ki a magasabb korhatár-besorolás nyújtotta előnyöket.

Nem sokat teketóriázik a Logan, a film legelső jelenetével jelezni kívánja: ez nem a megszokott szuperhősfilm, az öregedő, és egyre lassabban öngyógyuló Rozsomák (Hugh Jackman) már a második percben nekiáll a levágottvégtag-gyártásnak. Itt bizony, ha Rozsomák karmai előbukkanak, nincs kegyelem: repülnek a fejek, fröcsköl a vér, a karom a rosszfiú egyik fülén be, a másikon ki.

Kép a Logan című filmből

2029-ben járunk, a mutánsok szinte teljesen eltűntek a Földről, az öregedő és a csontjaiba öntött törhetetlen, mérgező fém, az adamantiumnak köszönhetően lassan haldokló Rozsomák limuzinsofőrként tengeti napjait, másodállásban pedig az őrület határán mozgó, 90 éves Charles Xavier professzort gondozza az amerikai-mexiói határon (a film okos utalásokkal játszik rá az amerikai aktuálpolitikai helyzetre – egy ponton a határon húzódó kerítés szinte visszadobja Logan autóját, amikor a határon átszökni szeretne – , ritka mai mainstream filmben az ennyire visszafogott, realisztikus, nem leegyszerűsített jövőkép). A depresszív, remény nélküli sivatagba azonban egy fiatal mutáns, Laura érkezik meg, magával hozva az őt üldöző Dr. Rice-ot (Richard E. Grant) és embereit, ezzel pedig kezdetét veszi Logan és társainak menekülése.

A maga nemében szinte hibátlan a Logan: hangulatában hozza a film alapjául szolgáló, Old Man Logan című képregény erényeit, a két veterán X-men, Jackman és Stewart pedig brillírozik az emberivé tett, kivénhedt hősök szerepében. Ha nem kerülnének néha elő a fémkarmok, illetve X-professzor esetenkénti, önkéntelen telepatikus rohamai, nagyon hamar elfelejtené a néző, hogy nem egy kőkemény westernt néz éppen.

Kép a Logan című filmből

A kopár, félsivatagos helyszínek, a kékhátteres, CGI-t szinte teljesen nélkülöző, visszafogott képi világ, a melankolikus, de nem giccses soundtrack mind-mind telitalálatnak bizonyul, még a néhol tarantinói mennyiséggel fröcsögő vér sem fölösleges, az eddig X-Men filmekben helyenként nevetségesnek hatott a hat fémtőrrel a kezében szaladgáló Rozsomák körül elhulló ellenfelek steril vértelensége. Emellett még egyéb fizikai szükségletei is vannak a karaktereknek, Logan láthatóan megérzi az alkohol hatásait, a tolószékes X professzor pedig pisilés közben segítségre szorul.

A készítők márpedig egy percig nem rejtik véka alá azon szándékukat, hogy Loganből egy John Wayne-szerű, morcos, de aranyszívű, egész életét meneküléssel töltő, megpihenni vágyó, magányos farkast kreáljanak: a film egyik pontján Xavier és Laura az 1953-as, Shane című western-klasszikust nézik a tévében, a helyszínválasztásában, képi világában, szereplőinek motivációiban és végkimenetelében is sokkal inkább hasonlít a Logan egy klasszikus westernre, mint egy csilli-villi szuperprodukcióra. Szó nincs itt már világmegmentésről, időutazásról vagy múltkeresésről, Rozsomák egyetlen, egyre nehezebb feladata a túlélés. Külön öröm lehet a nézőnek az, hogy a film mentes a szájbarágós narrációktól, és még csak egy árva flashback vagy zavaros, expozícós céllal bíró, erőltetett álomjelenet sincs benne, de még csak az eddig X-Men filmek ismerete sem különösebben szükséges a film élvezetéhez. Néhány mondatban utalnak csak a mutánscsapat első kalandjára, és nagyon okosan is teszik, így legalább nem kell szenvedni különösebben azzal, hogy megpróbáljuk elhelyezni a kissé zavaros idővonallal rendelkező szérián belül az utolsó (legalábbis Jackmannel biztosan az) Rozsomák-filmet.

Kép a Logan című filmből

Különösen okos húzás volt Mangold részéről, hogy a történetet ezúttal egy olyan univerzumba helyezi, ahol a mutáns hősők kalandjai képregény formájában olvashatóak, bár nincs különösebben megmagyarázva, hogy eddig miért hiányoztak ezek a metakiadványok ebből a világból, ám ez a „szűkszavúság” kifejezetten jól áll a filmnek, bármilyen nyakatekert magyarázat nevetségessé is tehette volna a (Deadpoolban például kifejezetten komikus eszközként használt) negyedik fal megtörését, így viszont megmarad egy önreflexív, a narratív szempontjából is értelmes megoldásnak.

Kép a Logan című filmből

Eddig az összes Rozsomák-filmnek pocsékul sikerült feldolgoznia az egyik legizgalmsabb mutáns történetét; az amnéziát szenvedő, öngyógyuló, ezért meghatározhatatlan korú, egynevű Logant éppen rejtélyessége tette izgalmassá, Mangold és Jackman pedig végre igazságot szolgáltatnak a beszédes című (hiszen a rendező bevallása szerint szinte tüntelőleg lett a The Wolverine után inkább a szereplő „civil” neve a búcsúfilmjének a címe) alkotással az egyik legizgalmasabb képregényszereplőnek. Néha szívszorító nézni az eddig törhetetlennek látszó Rozsomák ember voltát, de pont ezért lesz jól sikerült film a Logan: nem fél megmutatni hősét akkor sem, amikor nem testre simuló latexben menti a világot a gonosztól, hanem törékeny emberként küzd az őt egyre inkább kitaszító világgal.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Logan

Logan

Színes akciófilm, filmdráma, sci-fi, 135 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat