Beszámoló | IV. Kolozsvári Magyar Filmnapok (2013. augusztus 19–23.) Beszámoló | IV. Kolozsvári Magyar Filmnapok (2013. augusztus 19–23.)

Filmszemle és filmhíd

IV. Kolozsvári Magyar Filmnapok (2013. augusztus 19–23.)

Magyar népmesék a legkisebbeknek, régi televíziós felvételek a nosztalgiázni vágyóknak, rövidfilmek, dokumentumfilmek és friss magyar játékfilmek az újdonságokra kíváncsi kolozsváriaknak – dióhéjban így foglalhatnánk össze a múlt héten lezajlott vetítéssorozat műsorát. A IV. Kolozsvári Magyar Napok filmes programja két szekcióban zajlott: a Kolozsvári filmszemlét a Tranzit Alapítvány, a FilmHidat pedig az Erdélyi Magyar Filmszövetség és a Sapientia EMTE szervezte számos partnerintézménnyel karöltve.

A Tranzit Házban megrendezett Kolozsvári Filmszemle a kolozsvári filmes műhelyek alkotásaira fókuszált, míg a TIFF-házas és a Művész Moziban zajló vetítések a helyi alkotók munkáinak bemutatása mellett a szélesebb közönség felé is nyitottak.

4. Kolozsvári Magyar Napok

A Tranzit Házban zajló vetítéseket Maksay Ágnes 2008-as Száműzött pályakezdők. Kihelyezettek a Ceauşescu-rendszerben című dokumentumfilmje nyitotta meg. A Video-Pontes stúdió alkotójának filmje azokról a 80-as években vidékre száműzött magyartanárokról szól, akik, Nicolae Ceauşescu integrációs politikája értelmében, az egyetem elvégzése utáni kötelező három éves gyakornoki idejüket egy-egy moldvai vagy olténiai kisvárosban vagy faluban töltötték. A szereplők sokszor humorral elevenítik fel a történteket, többek között azt is, hogy milyen abszurd helyzeteket eredményezett az, amikor a magyar anyanyelvű angol- vagy orosztanár (mindig a mellékszaknak megfelelően) magára maradt a tanteremben a román anyanyelvű diákokkal. A gondosan kiválasztott korabeli nemzetközi és országos filmhíradók felvételeiből készített válogatás vezeti be az egyes fejezeteket, nemcsak a történelmi kontextust vázolva fel ezáltal, hanem éles kontrasztot is teremtve a propaganda és a valóság képei között. Ha például a szereplők éppen a 80-as évek katasztrofális ellátási politikájáról beszéltek, akkor azt Ceauşescu nagyformátumú „tudományos” értekezése vezette be a fejadagok hasznosságáról. Megmosolyogtuk az össze-vissza hadonászó diktátort, de a szereplők beszámolója korántsem volt ilyen vidám, annak ellenére, hogy sokan próbálták a kellemes emlékekre is összpontosítani.

Ezt követően a Sapientia EMTE Filmművészet, fotóművészet, média szakos hallgatóinak a múlt tanévben készült filmjeit tekinthettük meg.

4. Kolozsvári Magyar Napok

A Filmszemle második napja szintén a Video-Pontes stúdió alkotásával indult. Az utolsó maszek Maksay Ágnes és Marius Tabacu Szilágyi Domokosról készült portréfilmje. A rokonok, barátok visszaemlékezéseit a költő versei egészítették ki. A film 2007-ben készült, egy évvel a költő szekus múltjával kapcsolatos botrány kirobbanása után.  

A Kolozsvári színészek filmen témakörben a Sánta angyalok utcája című 1972-es színházi előadásról készült filmet lehetett megtekinteni. A kolozsvári színészeket filmszerepekben bemutató szekció kedd esti filmje a Tréfa volt, melyben Váta Lorándot láthattuk Zoltán atya szerepében.

4. Kolozsvári Magyar Napok

A szekció egyik legizgalmasabb vetítése a szerdai amatőrfilmes blokk volt. Először a 70-es és a 80-as évekből nézhettünk meg egy Kolozsvárhoz kapcsolódó válogatást Tárkányi János amatőrfilmes magángyűjteményéből. A 8 mm-es, szovjet nyersanyagra forgatott filmek az alkotó elmondása szerint a család számára készültek, de sok más privát használatra szánt filmhez hasonlóan nagyon érdekes dokumentumai a 70-es, 80-as évek Kolozsvárának is. A felvételek nagy része a botanikus kertben, a Sétatéren és a Fellegváron készült, de egy felvétel például a kedvelt kirándulóhelyet, a Tordai-hasadékot is megörökítette.

Ugyanezek a kolozsvári helyszínek köszönnek vissza a második világháború előtti évekből összeállított amatőrfilmes válogatásban is. Az 1920–1930-as évekből fennmaradt, 16 mm-es filmtekercsek Orbán Lajos kolozsvári fotográfus, amatőr filmes hagyatékát képezik. A 2004-ben előkerült családi filmek hátteréül szolgáló korabeli városi helyszínekről és az Orbán-hagyatékról a vetítést követően Tóth Orsolya, a Sapientia EMTE óraadó tanára és gyártásvezetője tartott egy rövid előadást. Orbán Lajos semmilyen filmes képzettséggel nem rendelkezett, egyéni érdeklődésből kezdett el filmezni, viszont a kolozsvári Tesszár-Teke Társaság tagjaként lelkes mozilátogató volt és ennek a filmes kultúrának a hatása visszaköszön a filmjein is. A családi felvételek mellett a hagyatékhoz több, a 20-as években forgalmazott reklámfilm és animáció is tartozik, melyekből most egy bájos dinoszaurusz főszereplésével készült gyurmaanimációs filmrészletet láthattunk. Az animációs filmekhez akkoriban a főtéri fényképészboltban lehetett hozzájutni, ahol Orbán Lajos is dolgozott.

A múltidézés a Kolozsvári Televízió archívuma révén, a Védett sírhantok és az „Énekeljetek az Úrnak új éneket” (90 éves a Szociális Testvérek társasága) című filmekkel folytatódott, majd az Aglaja teltházas vetítése után kérdezni is lehetett a kolozsvári színház színésze, Bogdán Zsolttól, a film egyik főszereplőjétől.

A Tranzit Házban zajló vetítésekkel párhuzamosan a Művész Moziban a 100 éves a kolozsvári filmgyártás címmel rendezett sorozat keretében tekinthettük meg Janovics Jenő Az utolsó éjszaka című 1917-es némafilmjét élő zongorakísérettel, ezt követően pedig Zágoni Bálint Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmje mutatta be az erdélyi némafilmgyártás legfontosabb alakját. A közönségtalálkozón Kötő József színháztörténész beszélt arról, hogyan válhatott világhírűvé az erdélyi magyar némafilm – igen, fontos, hogy magyar volt, és nem sablonokat próbált utánozni, hanem eredetiségre törekedett, fejtette ki. A portréfilm fiatal rendezője a múltidézés mellett a némafilmek mai sorsáról mesélt, mondva, hogy nem lehetünk túlzottan optimisták: bár a világ filmarchívumaiban felbukkanhatnak még tekercsek a Kolozsváron készült 70 némafilm valamelyikéből, a filmtekercs élettartama kémiai okok miatt véges. Viszont van két fesztivál is Olaszországban, ahol évről évre újjáélesztik a némafilmes emlékeket, és az interneten is egyre több ilyen korai gyöngyszem hozzáférhető.

Janovics Jenő: Az utolsó éjszaka

A vetítések negyedik napja, csütörtök kolozsvári filmesek munkáiból összeállított válogatással indult. Felméri Cecília, Püsök Botond, Visky Ábel, Bán Attila és Moldovai Katalin filmjei után a Filmtett Alkotótábor 2012-es és 2013-as alkotásaiból tekinthettünk meg egy válogatást. A vetítést követő beszélgetésbe a tábor szervezői mellett az animációs csoport néhány tagja is bekapcsolódott. A Filmszemle házigazdája, Jakab-Benke Nándor a tábor szervezőit, Buzogány Klárát és Zágoni Bálintot kérdezte a tábor szerkezetéről és a csoportokról, majd Bács Ildikó, Kruppa Noémi és Búzás Anna mesélt az animációs csoport munkájáról.

Az Ábel a rengetegben délutáni vetítését mérsékelt érdeklődés övezte, viszont annál nagyobb érdeklődés fogadta Felméri Cecília 2012-es dokumentumfilmjét. Az Eladó reményeket követő beszélgetés során éjszakába nyúlóan lehetett vitázni az alkotókkal arról, hogy az emberkereskedelem és prostitúció áldozatairól szóló alkotás elidegenítő filmes nyelvezete nem ütközik-e a film céljaival.

4. Kolozsvári Magyar Napok

Az idén Játék: szabály és szabadság tematikával megrendezett 18. Minimum Party alkotótáborban készült filmek vetítése után a résztvevők közül Lőrincz Ildikó művészettörténész, programszervező, Schneider Tibor, illetve Szebeni-Szabó Róbert és Molnár István beszélt a táborban zajló filmes munkáról és a csoportok közötti átjárási lehetőségekről. A filmeket is a táborra jellemző kísérletező szellem lengi át. A tábor munkájáról filmes és fényképes dokumentáció készül, amit utólag művészeti katalógusban jelentetnek meg, és az egyre bővülő archívumot dokumentumfilm formájában is feldolgozzák. Schneider Tibor évek óta visszajáró vendégként dokumentálja a tábor tevékenységét.

A Minimum Party alkotótábor filmjeit követően a Kukker filmes műhelyébe nyerhettünk bepillantást. Az elmúlt öt év népszerű kukkeres videói után a Transindex TV Száz év vagány című sorozatából láthattunk részleteteket.

A filmnapok záróprogramjaként péntek este az alig két hónapja elhunyt Lohinszky Lorándot láthattuk Palásthy György Retúr című filmjében, majd a Szomszédnéni Produkciós Iroda kisfilmjeiből tekinthettünk meg egy válogatást.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Jurassic World: Világuralom

  Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 146 perc, 2022

  Rendező: Colin Trevorrow

 • Enfant Terrible

  Színes életrajzi, filmdráma, 134 perc, 2020

  Rendező: Oskar Roehler

 • Elvis

  Színes életrajzi, zenés, 159 perc, 2022

  Rendező: Baz Luhrmann

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson