David Fincher: The Social Network / A közösségi háló David Fincher: The Social Network / A közösségi háló

Dislike

David Fincher: The Social Network / A közösségi háló

ÉRTÉKELD A FILMET!
A közösségi háló
David Fincher
2010
A közösségi háló

A közösségi háló

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A várva várt Facebook-film éppen csak arról nem szól, amiről kellene: a Facebookról. Megrázó igazságokra számítottam, amik láttán majd hazamegyek és sokkos állapotban törlöm a Facebook-useremet. Hát, nem így lett. Azt írtam a Facebook-falamra, hogy „nothing special here”. Jónak jó a film, mégis csalódás.

Filmet megelőző hatalmas érdeklődés (értsd: hype) ritkán ennyire jogos, mint a The Social Network esetében. Elvégre egy olyan jelenségről van szó, amely alapvetően megváltoztatta (nem is szívesen beszélek múlt időben, legyen inkább az, hogy éppen megváltoztatja) azt, ahogyan kommunikálunk, ahogyan viszonyulunk a másik emberhez, amennyi időt töltünk egyedül, gép előtt: az egész (szociális) életünket. A homo sapiens homo onlineussá válásának apogeumán vagyunk, mi vagyunk az új ember felé vezető evolúciós lánccszem, a 21. század kísérleti nyulai. Ennek fényében az, ahogyan a The Social Network a közösségi hálók (azon belül is a legműködőbb, talán legátfogóbb, legfontosabb, a Facebook) jelenségéhez nyúl, az elég hervasztóan semmilyen.

Kép a The Social Network c. filmből

A film ugyanis nem több egy szokványos bírósági drámánál. Az, hogy éppen Mark Zuckerbergről, a Facebook alapítójáról szól, az szinte mellékes. Szólhatna akár a rózsaszínű, barackillatú vécépapírról és feltalálójának vesszőfutásáról is, annyira nem tud hozzászagolni a témához – filmnyelvileg, formailag. Épp az veszett ki a filmből, amire a nézők a legkíváncsibbak: a felhasználók és a belőlük álló hálózat tematizálása. Saját magunk.

Kép a The Social Network c. filmből

A szokványos hollywoodi kánonon belül persze kivételes a film: jól megírt, jól levezényelt oknyomozó történet, kiváló színészekkel (az amúgy idegesítő Jesse Eisenberg végre egy hozzá illő geek-szerepet talált, ahol brillírozhat), de a forgatókönyvíró, Sorkin és a rendező, Fincher nem mertek (vagy nem tudtak) hozzátenni semmi bravúrosat a témához, amitől a film másodlagos jelentés(eke)t kaphatna. Megelégedtek azzal a tudattal, hogy az emberek úgyis tódulni fognak a pénztáraknál: mert arról a Facebookról szól, amit lassan mindenki használ, még az is, aki amúgy nem lájkolja – mert ha nem használja, lemarad, kimarad. Lehet, hogy tudatos stratégia volt a készítők részéről, hogy ennyire ne foglalkozzanak magával a Facebookkal és egy hagyományos dramaturgiájú filmet készítsenek: véleményt mondani valamiről, ami ekkora; ráejnyebejnyézni sokmillió fiatalra, aki potenciális mozibajáró – rizikós dolog. Így viszont azt reszkírozzák, hogy a filmet jövő ilyenkorra már szépen el is fogjuk felejteni.

Kép a The Social Network c. filmből

A film amúgy a Facebook létrejöttéről és az azt követő perekről szól. Mivel létrejötte után elég hamar kiderült, hogy mennyi pénz van benne, ezért Mark Zuckerberg, a programot megíró egyetemista hamarosan támadások kereszttüzébe került: az egyik perben három másik harvardos kollega duzzog, hogy ellopta az ötletüket, a másikban pedig legjobb barátja, a Facebook indulását finanszírozó Eduardo Saverin követeli a jussát, miután Zuckerberg a Napstert kitaláló kvázi-szélhámos Sean Parkerrel (Justin Timberlake, szintén egyéniségéhez passzoló idegesítő előadásában) egy nagyobb céghez mentek. Ennek a két pernek a darabkái vágódnak a tulajdonképpeni történetre, mintegy megmutatva az „igazságot” ahhoz képest, hogy mi hangzik el a tárgyalóteremben. Ez az epizodikusság jót tesz a történetnek, s a gyorsan pergő infós duma és az apránként adagolt humor miatt megunni is nehéz a két órát.

Kép a The Social Network c. filmből

Zuckerberg a film láttán azt panaszolta az újságoknak, hogy az egész filmből csak a tréningfelsője tényleg olyan, mint amilyen a való életben. Nos, azt üzenem neki, hogy bele kell törődni, Hollywood már csak így működik. Bármilyen jó a téma, Hollywood hollywoodi filmet akar és fog csinálni belőle. A hollywoodi filmben pedig történet van, fordulópontokkal. A kamera, a nézők, az igazság pedig nem látszhat. Mert ha látszik, nem működik a történet. Nem működő történetért pedig az emberek nem fognak fizetni. Mint ahogy nem működő közösségi oldalra nem fognak regisztrálni. Egyszerű, mint az ágybavizelés.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat