Fiktív írók a kortárs filmben

Az utóbbi években fölöttébb elszaporodtak az írókról szóló filmek. Nagyrészük alkotói válsággal küzd, mások a sikert hajhásszák, megint másoknak a magánéletébe türemkedik be hivatásuk. Íme, kilenc kitalált írós film a kovid óta.

 • Image
  #10

  Futottak még... pár film egyáltalán nem kitalált írókról: Josephine Decker: Shirley (2020) – Shirley Jackson; Philippe Falardeau: My Salinger Year / Egy évem Salingerrel (2021) – Joseph Salinger; Mona Achache: Little Girl Blue – Carole Achache.

 • Image
  #9

  B.J. Novak: Vengeance (2022)

  „Ben Manalowitz (maga Novak alakítja) sikerhajhász New York-i író: a szakma csúcsáról és pompás hírnévről ábrándozik, üres óráiban pedig imádott hobbijának, a szoknyavadászatnak hódol. Életének poshadt állóvizét egy váratlan telefonhívás kavarja fel: tudomására jut, hogy korábbi lepedőtársainak egyike, a texas-i Abilene nemrég rejtélyes körülmények között életét vesztette. ”

  Kovács Patrik: Texas felett az ég

 • Image
  #8

  Rohonyi Gábor, Vékes Csaba: Szia, Életem! (2022)

  „Barna (Thuróczy Szabolcs) szebb napokat is látott, nem túl fiatal egykötetes sztáríró. Vidám agglegényéletet tengetne, ha a kiadója (Mucsi Zoltán) hagyná. Most viszont tíz napja van, hogy valami eredeti könyvvel előrukkoljon, mert hanem lesz nemulass. Pont ekkor bukkan fel egy hölgy (Sárközi-Nagy Ilona) a férfi viharos múltjából egy piros bőrönddel. A bőröndben egy kisgyerek, Samu (Pásztor-Várady Mór) rejtőzik...”

  Jakab-Benke Nándor: Egy férfi – meg egy kicsi

 • Image
  #7

  Jade Halley Bartlett: Miller's Girl / Csábító leckék (2024)

  „az iskola népszerű irodalomtanárja, Jonathan Miller (Martin Freeman) írói pályájának kudarcától eleve labilis és könnyen kihasználható, a lányra pedig azonnal felfigyel, miután megtudja, hogy az az összes háziolvasmányt elolvasta – léteznek még egyáltalán olyanok, akik olvasnak? Felfedezve Cairo Sweet nem mindennapi tehetségét és érzékenységét, Miller különleges bánásmódban részesíti a diákot. Annak merész választása azonban az egyik stílusgyakorlat során veszélyes terepre tereli a flörtjüket.”

  Fazakas Lehel: Tanár úr, kérem!

 • Image
  #6

  Matthew Vaughn: Argylle – A szuperkém (2024)

  „A valóságból táplálkozik a fikció, vagy a fikcióhoz idomul a valóság? Az Argylle: A szuperkém szétszálazhatatlan kuszasággá dagasztja a kérdést. Elly Conway (Bryce Dallas Howard) kémregényeket ír, amelynek fordulatai gyanúsan egybeesnek a valós eseményekkel. Honnan meríti az ihletet – meg tudja jósolni a jövőt?”

  Gyöngyösi Lilla: Metaparódia

 • Image
  #5

  Mariano Cohn, Gastón Duprat: Nada / Nothing / Semmi (2023)

  „a sorozat kényszeres ételkritikus főszereplője olyan, mintha egyenesen Woody Allen egyik városfilmjének argentin változatából lépett volna elő: az idős Manuel (Luis Brandoni) magának való, neurotikus figura, aki képtelen kedvenc városán kívül létezni vagy felhagyni megszokásaival, ami gyakran eredményez faragatlan húzásokat, hiszen úgy érzi, mintha a teljes világ körülötte forogna. A problémát csupán hosszú ideje tartó alkotói válsága jelenti. A kiadótól kapott előlegek ellenére a férfi már húsz éve nem jelentkezett új könyvvel.”

  Lubianker Dávid: Buenos Airesnek szeretettel

 • Image
  #4

  Steven Soderbergh: Let Them All Talk / Szabad szavak (2020)

  „Alice (Meryl Streep) sikeres író, aki azonban megakadt legújabb művével, épp azért jön kapóra, hogy egy rangos irodalmi díj átvétele okán útra kell kelnie. A hosszú hajóútra magával viszi két korábbi barátnőjét, Robertát (Candice Bergen) és Susanne-t (Dianne Wiest), valamint unokaöccsét, a Lucas Hedges által alakított Tylert, de irodalmi ügynöke, Karen (Gemma Chan) is titokban a hajón tartózkodik. Utóbbi a fiún keresztül akar közel kerülni Alice-hez, a barátnők közül pedig van olyan, aki nagyon konkrét céllal érkezett a hajóútra.”

  Vigh Martin: Sérelmeink hajóútja

 • Image
  #3

  Christian Petzold: Roter Himmel / Afire / Tűzpiros égbolt (2023)

  A kortárs német film üdvöskéjének tavalyi filmjében a főszereplő és legjobb barátja egy nyaralóba vonulnak el – de nem pihenni, hanem alkotni.

  „Petzold a fiatal író karakterén keresztül a szellemi munka túlértékelését is szatirikusan ábrázolja: Leon írói allűrjei – ahogy dohányzik, ahogyan nekiveselkedik a munkának, rendezgeti második regényének, a borzalmas című Club Sandwichnek a kéziratát – önéletrajzi elemeket is tartalmaznak.”

  Zakariás Ágota: Csehovtól Rohmerig

 • Image
  #2

  Cord Jefferson: American Fiction (2023)

  Ez a regényadaptáció a kortárs woke kvótakultúrának tart görbe tükröt, miközben az autentikus fekete hangot keresi.

  „A családi tragédiák és karrierkudarcok lavinája alatt megroppanni látszó Monk végső elkeseredésében dühe manifesztálásaként laptopot ragad, dolgozószobájában pedig életre kelnek a modern afroamerikai sztereotípiák. ”

  Harsányi Domonkos: Kultúrák, kvóták, traumák

 • Image
  #1

  Justine Triet: Anatomie d'une chute / Anatomy of a Fall / Egy zuhanás anatómiája (2023)

  A tavalyi Arany Pálma-díjas film főhőse egy írónő, és ugyan nem látjuk írógép fölé györnyedve, az alkotás gyötrelme és a szintén írói ambíciókat dédelgető férjével való versengése alapvető részét képezik a film konfliktusának.

  „Az Egy zuhanás anatómiája minden említett műfajból merít és úgy ötvözi azokat, hogy a legfontosabb elemeiket tartja meg a megfelelő arányban elegyítve, hogy az első pillanattól az utolsóig fenntartsa a feszültséget, és ne a bizonyosságot erősítse, sokkal inkább a kérdőjeleket szaporítsa a néző fejében. A »kicsit ez is, kicsit az is« ez esetben nem széttartóvá vagy fókuszvesztetté teszi a történetet, pont ellenkezőleg: ettől lesz olyan lebilincselően összetett és ellentmondásokkal teli.”

  Váró Kata Anna: Egy házasság élveboncolása

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat