Scorsese, Spielberg és P. T. Anderson megmentenék a TCM-et Scorsese, Spielberg és P. T. Anderson megmentenék a TCM-et

Scorsese, Spielberg és P. T. Anderson megmentenék a TCM-et

David Zaslav, a Warners tavaly óta regnáló, azóta már temérdek vitatott határozatot hozó vezérigazgatója, a szórakoztatóipar egyik legjobban fizetett döntéshozója „restrukturálná” a filmklasszikusokat sugárzó Turner Classic Moviest.

Az egyfajta „filmkönyvtárként” funkcionáló legendás csatorna vezetőségének tetemes részét kirúgták a hét elején, nemcsak azokat, akik a filmeket válogatják a TCM-re, hanem azokat is, akik a dokumentumfilmeket és hasonló műsorokat készítik a csatorna számára, no meg a TCM filmfesztiválját szervezik. Martin Scorsese szerint a szolgáltatás márpedig konkrétan létfontosságú az amerikai kultúra szempontjából: „egy emlékeztető, hogy a filmtörténet egy élő, folyamatos entitásunk”.

Így hát összeült két másik legendás amerikai filmkészítővel, Steven Spielberggel és Paul Thomas Andersonnal, és elmentek beszélgetni Zaslavval. Elmagyarázták neki, hogy hiába mantráz olyasmiket, hogy a „Warner a filmkészítők stúdiója akar lenni”, ha ezt nem támasztja tettekkel is alá, sőt, olyan iramban folytatja a tisztogatást, hogy lassan semmilyen film vagy sorozat nem érezheti biztonságban magát (még azt is belengette Zaslav, hogy HBO-tartalmakat kilicenszezne Netflixre vagy valamelyik másik konkurrens szolgáltatóra). Zaslav döntése azért is roppant fura, mert a stúdió idén ünnepeli alapításának a századik évfordulóját, és nagyszabású ünnepi akciókba kezdtek dokfilmsorozattól kezdve újrakiadásokon keresztül olyan restaurálós programokig, amelynek eredményeképpen meg lehetett nemrég nézni pl. a Casablancát Kolozsvár főterén, nagyvásznon.

A kérdés jogos tehát: mi történik száz évnyi filmtörténettel, ha az nem közkincs, hanem egy eszeveszett spórlás közepén lévő stúdió sajátja? Hol, hogyan lehet megnézni ezeket a filmeket, akár szórakoztatási-nosztalgikus indíttatásból, akár filmtöréneti tanulmányok kapcsán?

Scorsese, Spielberg és Anderson közös közleménye egyelőre optimista: „Beszéltünk Daviddel, együtt és külön-külön is, és tisztán látszik, hogy a TCM és a klasszikus filmek fontosak számára. Az elsődleges célunk az, hogy a TCM műsorrácsa védett legyen. Az idáig folytatott beszélgetéseink biztatóak, eltökéltek vagyunk együtt dolgozni azért, hogy ez az általunk nagyrabecsült kulturális mérföldkő továbbra is létezzen” – fogalmazott a három rendező.

(Deadline, Indiewire)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat