Kusturica kritizálja Jolie-t Kusturica kritizálja Jolie-t

Kusturica kritizálja Jolie-t

Propagandafilmesnek bélyegezte Angelina Jolie-t a szerb filmrendező, Emir Kusturica. Jolie romantikus filmdrámája, az In the Land of Blood and Honey az 1992–95 közötti balkáni háború idején játszódik Szarajevóban és környékén.

Angelina Jolie rendezői debütfilmje, egy boszniai szerb katona és bosnyák szerelmének tragédiája, éles kritikát kapott a boszniai szerbektől: szerintük az alkotás elfogult és szerbellenes. A film világpremierje az Egyesült Államokban volt múlt hónapban, szűkebb körben vetítették már Boszniában is decemberben, a bosnyák és a szerb mozipremier pedig februárban következik.

A hatóságok elutasították a háborús veteránok szervezeteinek a film betiltására vonatkozó kérését, de a sajtó is kemény kritikával illette Jolie-t, aki egyébként az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különleges jószolgálati nagykövete. A szerb weboldalak megteltek lejárató fényképekkel, amelyek Angelina állítólagos pornográf múltját „leplezik le” – írja a The Times of India.

A nemzetközi színtéren is elismert szerb filmrendező, Emir Kusturica nem volt hajlandó értékelni Jolie filmjét, mondva, hogy a kezdő rendezőnő nem filmes, hanem „propagandista”, akárcsak Bruce Willis kollégája, neki pedig nincsenek ínyére az ilyen művészek.

A film egyik szereplője, Branko Djurici azt nyilatkozta, hogy az alkotás hibás adatokat közöl a háború áldozatainak számát illetően – írja a ziare.com.

Az In the Land of Blood and Honey-t Budapesten és Esztergomban forgatták 2010 októberében és novemberében.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat