Hiánypótló emlékfilm készült Tóth János operatőr-rendezőről Hiánypótló emlékfilm készült Tóth János operatőr-rendezőről

Hiánypótló emlékfilm készült Tóth János operatőr-rendezőről

A formabontó dokumentumfilmet egyszeri vetítésen lehet megnézni az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Tóth János munkásságát kedvelők vagy azzal most ismerkedők március 31-én nézhetik meg Medvigy Gábor és Bollók Csaba A kinematográfus című egész estés dokumentumfilmjét. A film a „fény poétája”, a 2019-ben elhunyt Kossuth-díjas alkotó, a Nemzet Művésze kivételes személyiségét és az életmű legfontosabb állomásait idézi fel, a megszokottnál több és hosszabb, digitálisan felújított filmrészlet felhasználásával. A vetítést követően a két alkotót Buglya Zsófia faggatja. (Az esemény közösségi oldala elérhetp itt.)

A kinematográfus producere Ferenczy Gábor és Muhi András. A narrátor Molnár Piroska, a filmben megszólal Eötvös Péter zeneszerző, Gelencsér Gábor filmtörténész, Kardos Sándor operatőr, Vidovszky László zeneszerző és Soltész Judit, Tóth János élettársa.

Tóth János 1930-ban született, már iskolás évei alatt magába szippantotta a mozi világa: a tolnai filmszínházban rolnizó volt, és mozigépésznek is besegített – az ekkoriban gyűjtött filmélmények egész életét meghatározták. Első amatőr filmjeit is ez idő tájt készítette, ezt követően lett a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója, ahol 1954-ben diplomázott. Pályáját a Mafilm operatőreként kezdte, de a Pannónia Filmstúdióban is részt vett különböző filmek elkészítésében. A Balázs Béla Stúdió egyik alapító tagja. Operatőrként rendezői voltak Huszárik Zoltán, Makk Károly és Novák Márk.

Tóth János játékfilmjei, rövidfilmjei, érzékeny filmetűdjei kivételes vizuális képzelőerővel és tehetséggel megalkotott mozgóképek, melyeknek minden egyes filmkockája tisztelgés az ősmozi előtt. Életműve a magyar film kiemelkedő teljesítményei közé tartozik, amelyet azonban jelentőségéhez mérten kevesen ismernek és ismernek el mind a mai napig. Tóth markáns stílusa, művészi progressziója, a film médiumának mélyreható ismerete, szeretete és tisztelete olyan alkotásokban testesült meg, amelyek nemcsak idehaza, de a világ minden táján elismerést érdemelnének.

A filmet forgalmazója, JUNO11 eseményalapú vetítések formájában tervezi terjeszteni, ezek közül az első a május 31-ei vetítés – áll a forgalmazó ma délelőtti közleményében.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat