Hat filmet hoz el Kolozsvárra a Les Films de Cannes Hat filmet hoz el Kolozsvárra a Les Films de Cannes

Hat filmet hoz el Kolozsvárra a Les Films de Cannes

A fesztivál bukaresti programja egyebek mellett Püsök Botond Too Close című egészestés dokumentumfilmjével és Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok? én című parabolikus videóesszéjével egészül ki.

Október 21–23-án szokás szerint a kolozsvári Győzelem moziban zajlanak a Les Films de Cannes fesztivál vetítései, illetve idén először a Művész mozi is csatlakozik az elsősorban a legutóbbi cannes-i filmfelhozatalt szemléző fesztiválhoz.

„A fesztivál évről évre összegyűjti a nemzetközi filmtermés legjavát, hogy ezzel serkentse a hazai mozizást. Az alaphangot Cannes adja, ahol sosincs gyenge év, csupán mesés vagy »csak« nagyszerű. A világ legnagyobb filmfesztiváljának sikerült 75 év alatt összegyűjtenie egy hihetetlen válogatást különböző műfajokból, a világ minden csücskéből, s ez meglepi és felkavarja a közönséget – áll a fesztivál közleményében. – Cannes a filmszeretők Mekkája, ahova azért mész, hogy feltöltődj és visszanyerd a moziba vetett hitedet, még akkor és (és főleg akkor), amikor a mozivásznak megszokott kínálata kiábrándít. Így hát ne aggódjatok, a Les Films de Cannes idei válogatása megfelelőképpen provokatív lesz.”

Ez a „provokatív” kínálat pedig Kolozsváron a következő lesz:

A fesztivál október 21. és 30. között zajlik három bukaresti moziban, ahol a friss cannes-i program retrospektív blokkokkal egészül ki: az ottani közönség újranézheti vagy bepótolhatja Pier Paolo Pasolini, a Dardenne fivérek, Arnaud Desplechin és Stéphane Brizé két-három filmjét, illetve megnézheti Jean-Luc Godard Megvetését (Le mépris). A válogatáshoz premier előtti filmek vetítései csatlakoznak: az Avanpremierele toamnei szekcióban kapott helyet Püsök Botond Too Close című, Szarajevóban bemutatott dokumentumfilmje, valamint Lakatos Róbert Ki kutyája vagyok én? című videóesszéje is.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat