Háborús női történet nyerte a 20. Anilogue nagydíját Háborús női történet nyerte a 20. Anilogue nagydíját

Háborús női történet nyerte a 20. Anilogue nagydíját

Szombat este a Toldi moziban tartották az idén 20. évét ünneplő Anilogue filmfesztivál díjátadó gáláját. 

A november 23. és 27. között zajló 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon 24 rövidfilm versenyzett a Best of Anilogue 2022 díjért. A zsűri tagjai Olga Bobrowska lengyel animációs filmelmélet-író, Daniel Šuljić, az Animafest Zagreb igazgatója, valamint a számtalan díjjal elismert fiatal magyar animációs rendező, Tóth Luca voltak.

Az 1000 eurós pénzjutalommal is járó fődíjat a szlovén Špela Čadež Steakhouse című filmje nyerte, mely egy kölcsönösen bántalmazó viszony hullámvölgyeibe nyújt betekintést. Olga Bobrowska A Szajna könnyei (Les larmes de la Seine) című francia alkotást tartotta különdíjra érdemesnek. Indoklása szerint a megrázóan erőteljes film magával ragadó szépséggel ábrázolja az erőszakot, mindvégig tiszteletben tartva az elnyomottak fájdalmát. Daniel Šuljić a Garrano című portugál filmet emelte ki, amely elmondása szerint nagyszerű filmes és rajztudással jelenít meg valahol az isten háta mögött zajló tragikus eseményeket. Tóth Luca az Ég veled, Jérôme! (Au revoir Jérôme) című francia rövidfilm mellett tette le a voksát, szerinte a játékos és kreatív vizuális költemény arra ad bizonyságot, hogy még a mennyországban is összetörhetik az ember szívét.

Az egész estés filmek kategóriájában a fesztiválon új alkotásával is bemutatkozó Pierre Földes magyar származású animációs rendező és zeneszerző, az egyik legígéretesebb észt animációs alkotó, Sander Joon és Török Ferenc magyar rendező választották ki az idei Anilogue legkiválóbbját. A Nayola a 25 évig tartó angolai polgárháború véres valóságába repíti vissza a nézőt egy nagymama, lánya és unokája történetén keresztül.

A legkisebb nézők figyelméért 13 film rövidfilm versenyzett. Az Aurelia Aasa észt filmkritikusból, Elekes Dóra gyermekkönyvíróból és Yann Jouette francia animációs rendezőből álló gyerekfilmes zsűri döntött az 1000 euróval járó díjról. Az általuk a legjobbnak ítélt merész és szellemes holland film, a Disznó (Pig) játékosan tárgyalja az energiapazarlás témáját.

Aurelia Aasa az Anyának mindig igaza van (Mom is always right) című cseh munkát részesítette elismerésben, amely ironikus csavarral láttatja a szülői létet. Yann Jouette tetszését eredeti témaválasztásával Palotás Adél Lámpák című rövidfilmje nyerte el, míg Elekes Dóra választása az abszurd humorú Franzy levese (Franzy's Soup-Kitchen) című francia alkotásra esett.

Az Anilogue-on hagyományosan a közönség is véleményt nyilváníthat a mozivásznon látott alkotásokról. A rövidfilmek között a Portugáliából érkezett Jégkereskedők (Ice Merchants) bizonyult a legnépszerűbbnek, a gyerekfilmek kategóriájában Palotás Adélnak sikerült egy újabb díjat elhódítania a Lámpákkal, míg az ultrarövid filmek népes mezőnyében a Nagy disznó (Big Pig) című francia film aratott elsöprő győzelmet.

(a fesztivál közleménye)

Címkék
Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat