13 egészestés filmmel érkezik idén az Anilogue 13 egészestés filmmel érkezik idén az Anilogue

13 egészestés filmmel érkezik idén az Anilogue

November 23. és 27. között rendezik meg a 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten. Idén új főhelyszín várja az érdeklődőket: a vetítések nagyrésze a Toldi moziban lesz, a Francia Intézet a családokat várja, az Animált éjnek pedig ismét az Uránia Nemzeti Filmszínház ad otthont, ahol három teremben tölthetik az éjszakát filmekkel a megszállott animációrajongók.

Az idei Anilogue-on 13 egész estés filmet láthat a közönség, a legújabb rövidfilmek ismét három blokkban versenyeznek, a gyerekeknek két korosztályú válogatással készülnek a szervezők, lesznek ultrarövid animációk, a legjobb kortárs lengyel és ukrán animációs alkotások, és a fesztivál emblematikus műsora, a rekordhosszúságú Animált éj sem marad el.

A fesztivál nyitófilmje az idén elhunyt Jean-Jacques Sempé egyik leghíresebb illusztrációs munkája, A kis Nicolas animációs adaptációja. A kisfiú mindennapjait játékok, csínytevések és verekedések töltik ki. Ahogy a kalandjai kibontakoznak, Nicolas belopózik alkotóinak műhelyébe, és faggatni kezdi őket: Sempé és René Goscinny barátságukról, művészi pályájukról és álmokkal teli gyermekkorukról mesélnek.

Jean-Jacques Sempé: A kis Nicolas

A magyar származású Pierre Földes adaptálta animációra Murakami Haruki novelláit. A Vak fűzfa, alvó nő című filmben egy elveszett macska, egy fecsegő varangy és egy szökőár kell ahhoz, hogy egy nem túl ambiciózus üzletkötő, frusztrált felesége és egy skizofrén könyvelő megmenthessék Tokiót a földrengéstől és rátaláljanak életük értelmére.

A formabontó műveiről ismert japán rendező, Maasaki Yuasa új filmje az Inu-Ó, mely címszereplőjének sajátos külsejét maszkkal és ruhákkal takarja el. Inu-Ó egy nap találkozik egy vak lantjátékossal, aki mellett felfedezi nagyszerű tánctudását, majd üzlettársakká és elválaszthatatlan barátokká válnak. Különcségükkel próbálnak túlélni a társadalom peremén, miközben egyre nagyobb hírnévre tesznek szert.

A spanyol abszurd animáció mestere, Alberto Vázquez Háború az egyszarvúak ellen című szatírája az Apokalipszis most és a Bambi szerelemgyereke, mely sötét humorral elmélkedik az ördög eredetéről. A mackók ősidők óta háborúznak esküdt ellenségeikkel, az egyszarvúakkal. A két testvér, Azulin és Gordi egy csapat tapasztalatlan újonccal együtt veszélyes küldetésre indulnak, hogy megmentsék a bűvös erdejüket.

Alberto Vázquez: Háború az egyszarvúak ellen

Signe Baumane a belső női lázadásról készítette a Szerelem házassággal fűszerezve című filmjét, melyben Zelmát kiskorától fogva arra tanították a mesék, hogy a szerelem minden gondját megoldja, csak úgy kell viselkednie, ahogy a társadalom egy lánytól elvárja. Felcseperedve ráébred, hogy minél inkább igyekszik betartani a szabályokat, a teste annál jobban ellenáll.

A három rövidfilmes versenyblokkban a kortárs animációk legjobbjaiból láthat merítést a közönség a világ minden tájáról. Vetítik többek közt Turai Balázs az idei annecy-i fesztivál fődíját elnyert Amok című filmjét, melyben a főhős belső törpéje veszi át az irányítást a férfi élete felett. Az animáció lehetőségeit feszegető Nikita Diakur legújabb műve a Hátraszaltó, melyben a rendező a saját avatarját tanítja a címbeli ugrásra. A sikereket halmozó cseh Špela Čadež Steakhouse című alkotása egy odaégett hús metaforáján keresztül mutatja be a párkapcsolati erőszakot, a közönégkedvenc észt Sander Joont pedig gyerekkora inspirálta a Sierra című filmje elkészítésére, melyben az apa ráerőlteti az autóversenyzést fiára, aki ettől kocsikerékké változik.

Turai Balázs: Amok

Az Ukrán hangok című válogatásban a háború kitörése előtt és azóta készült ukrán animációk mutatkoznak be, azt példázva, hogy a tűzfegyverek zaján túl mégiscsak az animációban elbeszélt, személyes történetek képesek a legerősebben megszólalni. Az O!PLA 2022 című válogatás a 10. O!PLA Animációs Fesztivál díjazottjait vonultatja fel a lengyel animáció legizgalmasabb alkotásaival.

Az Animált éj idén rekordhosszúsággal várja a legelszántabb animáció-rajongóknak: szombat este közel négy órán keresztül szórakozhatnak a horror, a sötét humor és erotika témáit boncolgató filmeken, emellett az Athleticus epizódjai deríthetik fel a nézőket, az ínyencekre pedig különleges meglepetés-összeállítás vár, mindez az Uránia Filmszínház három mozitermében.

A fiatalabb korosztályt többek közt Glaser Kati csipkelődő humorú mesegyűjteménye, a Családi legendák várja, de együtt mulathatnak egy kölyök vámpír kalandjain a Kicsi vámpírban, és ismerhetik meg egy példás ifjú életét a Hol van Anne Frank? című film által. Ezen kívül két blokkban (6+, 10+) nézhetik meg a gyerekeknek szóló kortárs animációs kisfilmtermés legjavát.

Ari Folman: Hol van Anne Frank?

A 20. Anilogue-ra a korábbiaktól eltérően nem a mozikban, hanem kizárólag a fesztivál honlapján (anilogue.com) kaphatók jegyek, az animációrajongóknak pedig különböző bérletekkel készültek a szervezők. További részletek a fesztivál Facebook oldalán és a mozik hivatalos csatornáin találhatók.

(a szervezők közleménye)

Címkék

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola