Grunwalsky Ferenc kapja idén a szegedi operatőrfesztivál életműdíját Grunwalsky Ferenc kapja idén a szegedi operatőrfesztivál életműdíját

Grunwalsky Ferenc kapja idén a szegedi operatőrfesztivál életműdíját

A szervezők nyilvánossá tették a május 24. és 28. között zajló 6. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál programját is.

„Nem tudnám megmondani, melyik a fő területem: a rendezés, operatőrség, forgatókönyvírás, fotózás vagy épp a televíziós műfajkísérletek. Számomra ugyanolyan fontos a Danaidák című fotókönyvem, mint a játékfilmjeim. Sem stílusban, sem témában nem egyformák a dolgaim. Két film között annyi minden történik a világban, körülöttem és velem, annyi minden változik a technikához való viszonyomban, hogy nem tudom megismételni az előző hangulatot, ugyanazt a stílust” – idézi a(z eddig) 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas Grunwalsky Ferencet a fesztivál sajtóközleménye.

A Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idén is tartogat újdonságokat, a versenyprogram mellett pl. tematikus vetítéseket is szerveznek. A névadó pályafutására emlékezve az egyik sorozat operatőri Oscart nyert filmekből ad nemzetközi válogatást, ennek jegyében az idén 50 éves, Oscar-esőt nyert Kabaré nyitja meg a seregszemlét. A bűn optikája című sorozat a legjobb magyar krimiket játssza újra – ehhez egy kerekasztal-beszélgetés is kapcsolódik a bűnfilmek képi atmoszférájáról. Újra lehet nézni a műfaj magyar etalonjának számító Dögkeselyűt, valamint A nyomozót és az Isteni műszakot. A harmadik széria Magyar panoráma címmel az elmúlt két év hazai filmterméséből mutatja be a legsikeresebbeket, többek között a Kilakoltatás, A legjobb dolgokon bőgni kell és a Külön falka című műveket.

A kőmozi zárt terei helyett esténként a csillagos ég alatt is lehet majd filmeket nézni, köztük lesz Pálfi György Final cut – Hölgyeim és Uraim című montázsfilmje is. 

A délelőtti workshopokon – az említett noir téma mellett – Grunwalskyval folytatott beszélgetésre, valamint a kiterjesztett valóság technikai és érzéki sajátosságait körbejáró (egész napos) VR-konferenciára lehet beülni.

Lesz egy filmtörténeti, időutazós este is a fesztivál alatt. Vágvölgyi B. András közelmúltban megjelent Greed című regénye könyvbemutatójához kapcsolódva, a mű egyik ihlető forrását, Stroheim Greed, azaz Gyilkos arany című alkotásának egy órásra rövidített vágott változatát is levetítik Darvas Kristóf alázongorázásával.

(a szervezők közleménye)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat