Szerelem, Visszatérés és pénzgondok a TIFF magyar napján Szerelem, Visszatérés és pénzgondok a TIFF magyar napján

Szerelem, Visszatérés és pénzgondok a TIFF magyar napján

A 11. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei magyar napjának felhozatala soványabb, mint valaha – de cserében Törőcsik Mari kap életműdíjat az idén. A legendás filmszínésznő jelenlétével megrendezett sajtótájékoztatón jártunk.

„Az önkritika a legnagyképűbb dolog a magam részéről – mert megengedhetem” – válaszolta nevetve egy újságírói kérdésre az folyamatosan anekdotázó, jókedvű Törőcsik Mari. A klinikai halált is „megélt”, ma szobaszínházban, nyolcvan felé is harmincöt éves nőt alakító színűvész elmesélte, hogy amikor megkérdezték, hogy melyik filmjét válasszák a hatalmas életműből a TIFF-es életműdíj kapcsán, akkor nem a Makk Károly-féle Szerelmet kérte (habár egy nagyon szép filmnek tartja, ami pont jókor készült), hanem a párja, Maár Gyula rendezésében készült Déryné hol van?-t, amelynek cannes-i díja után Tennesee Williamsnek keményen el kellett gondolkoznia az emberekről alkotott véleményéről. Viszont a filmről egész egyszerűen nem találtak használható kópiát.

Törőcsik Mari a 2012-es TIFF-en

Páll Zsolt ezúttal nem színészként, hanem producerként volt jelen – a Filmtettfeszten már bemutatott, Erdélyben forgatott, Elek Judit-féle Visszatérést konferálta be röviden, a film rendezője végül nem lehetett jelen. Péter Hilda a Visszatérés élményeit elevenítette fel, például hogy Tankó Norberttel (aki a fiát alakította a Berlinben díjazott Varga Katalinban), két évnyi cseperedés után újból dolgozhatott. Jelen volt Váta Loránd és Demeter András színművész, valamint Kovács Ildikó line producer is.

Péter Hilda és Váta Lóri

Gáspárik Attila a román–magyar koprodukciókról beszélt, és valamiféle román–magyar államközi filmkészítési és -forgalmazási alap létehozását javasolta – „ha már ez a két kultúra egymás mellé került”. A jelenlévő román újságírók azonnal ráharaptak az ötletre, konkrét megvalósíthatóságra kérdeztek rá – innentől természetesen szinte azonnal a finanszírozási problémákra került a sor. A mikrofont Törőcsik Mari is megragadta: szerinte ma Tarkovszkij sem csinálhatna filmet. „Ma csak a pénz diktál” – mondta. „Ha nem fektetnek legalább ugyanannyi pénzt a reklámba, mint magába a filmbe, akkor a filmet nem fogják forgalmazni.” A sajtótájékoztató végül a jelenlévőket a markából etető színművésznő heveny anekdotázásába fulladt.

A filmeket vetítik: Szerelem – június 6., szerda, Arta/Művész mozi, 16.45; Visszatérés – június 6., szerda, Arta/Művész mozi, 14.30, valamint június 7., csütörtök, Odeon Cineplex 6, 20.15; Csak a szél: június 6., szerda, Studház, 18.30; Magyarország 2011: június 6., szerda, Odeon Cineplex 4, 19.30, valamint június 9., szombat, Republica/F.Piersic, 11.00.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat