Kritika: Családban marad (Louis Garrel: L'innocent) Kritika: Családban marad (Louis Garrel: L'innocent)

Zérós kóla cukorral, kaviárral

Louis Garrel: L'innocent / The Innocent / Családban marad

ÉRTÉKELD A FILMET!
Családban marad
Louis Garrel
2022

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 9

9

Szerinted?

0

Louis Garrel bűnügyi-romantikus vígjátéka a zsáner legtöbb édes és keserű falatját szabadon kínálja a nézőknek.

Abel (Garrel, aki nemcsak főszereplő, hanem a filmet írta és rendezte is) meghitt és néha harsányan őszinte kapcsolatot ápol édesanyjával, Sylvie-vel (Anouk Grinberg), aki színészi pályafutása mellett börtönökben tart drámakurzust a raboknak, és gyorsan váltogatja az örökkön-örökkét. Új párjával a fogdában találkozott, ott is esküdtek meg, meglehetősen szerény, de annál szórakoztatóbb körülmények között. Az új apafigura, Michel (Roschdy Zem) eleinte ellenszenvet és gyanút kelt Abelben, ezt pedig csak tetézi a fordulat, miszerint édesanyja úgy dönt, felhagy addigi életvitelével, hogy új szerelmével egy virágüzletet nyisson. A fiút paranoiához közelítő aggodalma arra ösztökéli, hogy kémkedjen az új családtag után, lesse ki minden lépését. Ebben akváriumi munkatársa, egyben legközelibb barátja, a joviális Clémence (Noémie Merlant) lesz partnere. A nő állandó lelki támasza a feleségét gyászoló Abelnek, ennek tetejébe a maga naivan bátor módján néha egy esetlenül vakmerő kölyökkutyára emlékeztet. Javarészt ennek a Clémence-féle vitalitásnak köszönhetően kezd Abel nyitni a rablásért elítélt Michel felé, olyannyira, hogy a hármas tagjai végül bűntársakká válnak egy mérnöki pontossággal megtervezett, amatőr színészi improvizációt igénylő kaviárlopási akcióban.

Kép a Családban marad (L'innocent) című francia filmből

A film feszegeti a gyászon való túllépés, a mások felé való nyitás, a (pár)kapcsolati spontaneitás kérdéseit is, de leginkább mégis az köti le a nézőt, hogy kitalálja, mely karakterek teszik majd a legkiszámíthatatlanabb lépéseket. Ebben a filmben egyesek nyugalmi állapotukban, alapjáraton látszanak háborodottnak, mások viszont akkor válnak esztelenné, amikor növekszik a kockázat.

Bár vígjátékhoz híven a dialógusok is sokszor humorosak (például az, amikor Clémence kifejezetten cukorral kéri a zérós kólát), a film erőssége a helyzetkomikum. A – túlzással élve – meghitt, családi idill gyorsan, mégis mérsékelt tempóban, megalapozottan csap át csavaros rablásba, később pedig autósüldözésbe. Ha a filmet bűnügyi vígjátékként értékeljük, elégedetten nyugtázhatjuk, hogy beváltja ígéreteit: megkapjuk a szerethető rosszfiút, a meggazdagodás ígéretét, a bizarr helyzeteket, sőt, még meglepetéseket is. És, ahogy az lenni szokott, a műben megjelenített törvényenkívüliek iránt könnyedén rokonszenvet táplálunk. A romantikus szálak viszont – mint nagy általánosságban véve minden vígjáték esetében – nem azok az összetevők, amelyek alapján egyértelműen jónak titulálható az alkotás, talán még a maga zsánerében sem: ez a vonal nem kecsegtet váratlansággal, de lehet, nem is szükséges. A Családban marad-ban a szerelem inkább csak egy szükségesnek vélt igénynek tűnik, aminek célja elégedettséget hagyni a mulatni vágyó nézőkben, alternatív keretet és vázat adva a forgatókönyvnek.

Kép a Családban marad (L'innocent) című francia filmből

Louis Garrel filmje képes elérni, hogy abszurd legyen, miközben valahogy mégis életszagú. Ebben nagy szerepe van a színészi játéknak, leginkább a mellékszereplőkének – gondolunk itt főleg az anyát és az ő új férjét megformáló színészekre. Mindkét színész képes kellő komolysággal és komolytalansággal megfogni figurájuk lényegét, úgy, hogy nem keltik a nézőben a túlzás érzetét. Ezzel ellenben a legjobb női mellékszereplő César-díjával jutalmazott Merlant intenzív optimizmusa kirívó lehet, olykor idegennek hat környezetében. Ezért is számíthatnak tettei sokkal szórakoztatóbbnak, mint az általa megformált Clémence személyisége. A másik véglet a gyászba burkolózó, melankolikus Abel: a veszteséget átélt, zárkózott, mélabús alak változásai és különböző helyzetekre aditt reakciói indokoltak ugyan, de a film vígjtéki atmoszférájában még unalmassá is válhatnak. A férfi ugyanis lelki felszabadulása alatt és után is képes a boldogságot úgy ábrázolni, mintha csak udvariasságból örvendene.

Kép a Családban marad (L'innocent) című francia filmből

A Családban marad fölött a romantikus vígjátékok kísértete lebeg. A cselekmény rugalmassága tökéletesen megállja a helyét, a feszültségkeltés tempója és csúcspontja precízen kimért és adagolt. Ugyanakkor a karakterek, személyiségeik fejlődése – a viszonylag jó kivitelezés ellenére – nem kapnak akkora kibontakozási lehetőséget a közel két óra alatt, mint ami a szerzői szándék mögött megbújni látszik. A sokatmondó üzenet zsúfolttá teszi az alkotást, ami utóízként az összecsapottság érzetét kelti.

Kép a Családban marad (L'innocent) című francia filmből

Összességében, a filmrendező felmenőkkel rendelkező Louis Garrel Családban maradja bűnügyi vígjátéknak jó, romantikus vígjátéknak nem olyan rossz, mindkét lencsén keresztül nézve pedig valahol a kettő között van.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Családban marad

Családban marad

Színes romantikus, vígjáték, 99 perc, 2022

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

9

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat