Theodor Halacu-Nicon: Poveste de cartier / Lakótelepi mese Theodor Halacu-Nicon: Poveste de cartier / Lakótelepi mese

Rómeó és Júlia dalai az Arany Manele versenyen

Theodor Halacu-Nicon: Poveste de cartier / Lakótelepi mese

ÉRTÉKELD A FILMET!
Poveste de cartier
Theodor Halacu-Nicon
2008

A Filmtett szerint: 3 10 1

3

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A West Side Story című musical-klasszikus hazai változatának ígérték a Poveste de cartier (Lakónegyedi történet) című filmet. Nevezzük inkább próbálkozásnak, ugyanis az említett musicallel csak a Maria című dal Ramona névre adaptált (Ramona, Ramona, Ramona…) változata és a történet hasonlósága rokonítja. A színvonal, az ötletesség és az igényesség kevésbé.

A történet önmagában nem újdonság, a Rómeó és Júlia sokadik feldolgozása: két fiatal, Vio (Sorinel Copilul de Aur) és Ramona (Monica Merişan) egymásba szeret, de ellenséges családok/táborok tagjai, akik megpróbálják őket szétválasztani, ők pedig végül – ha már nem lehetnek egymáséi, meghalnak. A szerelmesek történetéről és a tömbháznegyed fontosabb eseményeiről egy helyi kalózrádió értesíti a lakókat (és a nézőt), híradósan rövidre fogva az események keretének bemutatását.

A román kultúrközeg szégyenfoltként tartja számon a manele-zenét, de attól, hogy megpróbálja letagadni, még mindig a tömbháznegyedek lakóinak a kedvence marad, ráadásul ez lehet az az elem, ami igazán különlegessé tehet egy musicalkísérletet. Vannak már rock-operák, jazz-alapú és pop-alapú musicalek; a manele újdonság lenne ezen a téren.

Ráadásul természetesnek tűnhet, hogy a bukaresti tömbháznegyedbe helyezett történet zenéje manele, hisz ez felel meg a környezetnek (az már más kérdés, hogy a musical rendszerint nem tartja számon a zenei műfaj megválasztásakor, hogy egy adott környezetben mi a jellemző). Az pedig, hogy egy népszerű maneleénekes játssza a férfi főszerepet, pedig egyenesen telitalálat. Bonyolódik a helyzet viszont a klipjelenetek és a koreográfia kidolgozásakor, hisz azok is az adott zenei műfajnak felelnek meg, például – ha már a West Side Story-val példálózunk, abban a musicalban normális, hogy jazzbalettet táncolnak a dalok éneklése közben.

De mi jellemzi a maneleklipeket? Rendszeresen szórakoztam azon, hogy a blues-énekesnők klipjeinek stílusától, Kylie Minogue-os pörgésen keresztül egészen az 1930-as évek jazz-öltözékéig minden fellelhető a manele eszköztárában. Ez a lecsójelleg – nem tudom eklekticizmusnak nevezni – rányomja a bélyegét az egész filmre. Ha már az alaptörténet meg van írva, a stílus változik állandóan.

A két főszereplő munkahelye jó alkalmat nyújt a film készítőinek, hogy nagyjából kreatívan helyezzék el néhány dal előadásának a helyszínét: egy dalt például a perecet sütő lányok (a főszereplő lány kolléganői) tánca kíséri indiai módra, egy másik alatt pedig a pincérek (a hősszerelmes fiú kollégái)táncolnak kendőt lobogtatva. Viszont ezen túl – a műnépdalos/maneles hagyomány szerint kevésbé ötletesen – az énekesek szenvedését kifejező „jaj a szívem”-, „jaj, a fejem”-, „fogd a kezem”-mozdulatokra épül a koreográfia.

A dalokat és előadásmódjukat egyébként kevés kritika érheti, ugyanis a vártnál jóval kevesebb a zenei betét, főleg ahhoz képest, hogy zenés filmnek szánták az említett alkotást; annál több kekeckedésre ad okot a profi színészek amatőr főszereplőkhöz hasonlatos felületes játéka és a bandák közötti ellentétét bemutató történeti szál hanyagolása. Plusz pontot jelenthetne a két viccesnek szánt szereplő, akik viccesnek tűnnek, de néhol annyira erőltettek a poénjaik és annyira arctalanok, hogy ők is elvesznek ebben a szappanopera-szintű musical-feldolgozásban. A próbálkozás érdekesnek ígérkezett, kár, hogy sikertelen a befejezés és a film végül csak Sorinel Copilul de Aur rajongótáborát szólítja meg; ez számban nem kevés, de az biztos, hogy ehhez a táborhoz, e film miatt, újabbak nem fognak csatlakozni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Poveste de cartier

Poveste de cartier

Színes musical, 90 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

3

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat