Stuart Blumberg: Thanks for Sharing / Vágyak szerelmesei Stuart Blumberg: Thanks for Sharing / Vágyak szerelmesei

Szégyenlősen szégyentelen

Stuart Blumberg: Thanks for Sharing / Vágyak szerelmesei

ÉRTÉKELD A FILMET!
Vágyak szerelmesei
Stuart Blumberg
2012
Vágyak szerelmesei

Vágyak szerelmesei

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az idei, szokatlanul erős filmes mezőnyben (és főleg a már beindult Oscar-szezonban) sajnos el fog veszni a Vágyak szerelmesei (még leírni is fáj a magyar címét, ne ijesszen meg senkit, messze nem ilyen nyálas a film), pedig bármely más évben valószínűleg legalább egy-két színész-jelölést begyűjthetne, és még forgatókönyve is meglepően szellemesre és eredetire sikeredett. Idén ez nem fog bekövetkezni, meg amúgy is szokásosan rosszul marketingelt filmmel állunk szemben, mert bár hangvétele a témájához képest (függőségek, főleg szex-függőség) könnyed, de messze nem nevezhető romantikus komédiának, amivel a producerek eladni szándékozzák.

Nem állítom persze, hogy egy óriási, zseniális film ez, ráadásul a szexfüggőség témáját, nem is olyan régen, egy másik, tényleg zseniális film a mélyéig kivesézte (Steve McQueen: A szégyentelen), ehhez pedig sokat kellene hozzátenni, hogy lekörözze „riválisát”. Persze nem egy a két alkotás célközönsége, éppen ezért önmagában a témaválasztással semmiféle gond nincs. Ráadásul itt egészen másféle függőségről beszélünk, hiszen nem csupán a lelki vonatkozásait, a szereplők intim történéseit igyekszik a film bemutatni, de egyúttal az ekörül kialakult kultúrát is, csoportterápiákkal, a függőket övező stigmákkal együtt, ezt pedig egészen okosan teszi. Ez leginkább a nagyjátékfilmmel most debütáló Stuart Blumberg számlájára írható, aki olyan, a hollywodi közegben üde színfoltokat jelentő filmek forgatókönyvét jegyzi, mint a Szüzet szüntess!, az Ég velünk! (hogy miért kerül felkiáltójel minden filmcímének magyar fordítása mögé, rejtély) és legutóbb a kiváló A gyerekek jól vannak.

Kép a Vágyak szerelmesei (Thanks for Sharing) című filmből

Három függő és környezetük életét mutatja be a film, akiket jórészt ezek a csoportterápiák kötnek össze, itt találkoznak, szocializálódnak, támogatják egymást a főszereplők, Adam, Mike és Neil, akik mind különböző szakaszaiban vannak a leszokásnak. Adam (Mark Ruffalo) öt éve „józan”, mentora, Mike (Tim Robbins) 15 éve nem nyúlt alkoholhoz és a feleségén kívül más nőhöz, Neil (Josh Gad) pedig most kezdi a terápiát bírói utasításra. Éppen ezért teljesen más dolgok kellenek ahhoz, hogy ezek az emberek megtántorodjanak: egy szépnek induló kapcsolat elvesztése, a hazatért tékozló fiú iránti bizalom megrendülése, a friss gyógyuló Neil esetében pedig elég egy nő is.

Amit talán nem tudatosan, de remekül bemutat a film, az a csoportterpiás rendszer törékenysége, hiszen ezek az emberek, amikor kísértést éreznek, mindig egymáshoz fordulnak segítségért, jótanácsért, azonban ha a másik fél (a szponzor) épp nem ér rá felvenni a telefont, na akkor van a hajcihő. Ezen a megoldáson keresztül pedig megfelelően finoman és elegánsan mondja ki inderekte a film, hogy a függőben belül kell bekövetkezzen a változás, hiszen a külső támasztékok, mankók akármikor elhagyhatják.

Kép a Vágyak szerelmesei (Thanks for Sharing) című filmből

Amit pedig a leginkább lehet tisztelni a filmben, hogy olyan elemeket is használ, amelyeket amerikai filmes közegben egyszerűen nem szokás, például az egyik főszereplő túlsúlyos (ahogyan az átlag amerikaiak nagyrésze) s nem is túl fotogén, de ilyen a férfi-nő közötti (tényleg) szexmentes barátság képe is. Romantikus filmtől szokatlan módon pedig még Adamék szakítása sem úgy zajlik, ahogy általában szokott, a hazudok-kiderül-kidobsz háromszög itt felborul, vagy legalábbis lényegesen árnyaltabb lesz. Éppen ezért a film végi, elkerülhetetlen hepiend sem lesz annyira veszélyesen nyálas és életszerűtlen.

Kép a Vágyak szerelmesei (Thanks for Sharing) című filmből

S még egy színfolt, a rózsaszín, ami meglepően jól sikerült a filmben, az Alecia Moore, alias Pink alakítása (bocsánat a szörnyű szóviccért), akitől már az tisztelendő, hogy elérte a producereknél, hogy a civil nevét tegyék fel plakátra és stáblistára, emelett viszont az alakítása sem hasonlít a többi, magát színésznőként is kipróbáló énekesnőére. A legtöbb ilyen alakítást a túljátszás jellemzi, és persze mindig valamilyen szinten utalni kell az énekesnői mivoltra. Itt viszont ez kritika nem érheti Ms. Moore-t, visszafogottan játszik egy szex- és drogfüggő, fárasztóan enegikus, szókimondó nőt, és még a kis belevitt éneklős rész is teljesen a helyén van.

Kép a Vágyak szerelmesei (Thanks for Sharing) című filmből

Sajnos a film azért megmarad viszonylag könnyed, „biztonságos” filmnek, ezért ebben a témában biztosan emlékezetesebb marad A szégyentelen, és az idei filmes felhozatalban sem fog sok vizet kavarni. Viszont a rendező eddig írt filmjeihez hasonlóan, abszolút elérheti a kultstátuszt, s addigis kellemes két órát ajándékozhat azoknak, aki a fajsúlyos témákat szellemesen, humorosan feldolgozva szeretik látni a vásznon. És ez sem olyan rossz dolog.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Vágyak szerelmesei

Vágyak szerelmesei

Színes vígjáték, filmdráma, 112 perc, 2012

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat