Beszámoló | Állami támogatás helyett ígéretek Beszámoló | Állami támogatás helyett ígéretek

Romániai filmgyártók vesszőfutása

Állami támogatás helyett ígéretek

Sokan úgy gondolják, hogy az államnál dolgozni könnyű, amiben van némi igazság, de az állammal dolgozni egészen biztosan nem az, főleg, ha a versenyszférából vetemedik valaki ilyesmire. Ezt most már tudják a hazai filmgyártók is, akik 2018-ban azt az ígéretet kapták, hogy az állam megtéríti filmgyártási költségeik egy részét állami segély címen azért, hogy a rendkívül dinamikus román filmipar még jobban kiteljesedjen, illetve hogy egyre több filmet forgassanak Romániában. Csakhogy a bukaresti kormány immár két és fél éve hitegeti a gyártókat, akik szinte semmi pénzt nem láttak a kilátásba helyezett támogatásból úgy, hogy közben a filmek elkészültek.

2018 nyarán a kormány elindított egy állami támogatási programot a 2018/421-es számú kormányhatározat révén. Eszerint évente 50 millió eurót fordítanak több éven keresztül a filmipar támogatására és megtérítik a produkciók 35 vagy 45 százalékát, amennyiben az alkotások nyilvánvalóan Romániát népszerűsítik. A program alkalmazási normái már 2018 nyarán megjelentek, így a pályáztatás már ugyanazon év őszén elindult, majd egy évvel később lezárták. Szintén ősszel történt egy újabb – az elmúlt években immár sokadik – kormányváltás, amikor Ludovic Orban vezette kabinet került hatalomra. Addig a program kezelése furcsa módon az állami gazdasági stratégiai és előrejelzési bizottsághoz (Comisia Natională de Strategie și Prognoză) tartozott, ahonnan átkerült a gazdasági minisztériumhoz. 2020 elején a filmgyártók számos ígéretet kaptak, hogy a strukturális változások ellenére a leforgatott produkciók törvény által megszabott arányát visszakapják a pályázatoknak megfelelően, de azóta csak egy hosszas „süketek párbeszéde” zajlott. Eltelt közben 2020 is, de a pénzt még mindig nem fizették ki.

Alex Trăilă, a Romániai Filmgyártók Egyesületének (Asociația Producătorilor de Film) ügyvezető igazgatója

Alex Trăilă, a Romániai Filmgyártók Szövetségének (Alianța Producătorilor de Film) ügyvezető igazgatója a Filmtettnek elmondta, hogy eredetileg 22 film esetében nyújtottak be részleges költségvisszatérítési pályázatot a gyártók, és mindössze egy esetében kapták meg a pénzt. Az a szerencsés pályázat ugyanis kisebb méretű volt, és még mielőtt a program kezelője megváltozott volna, ennek a filmnek megtérítették a törvény által előírt részleges költségeit. Rámutatott: a pályázatok kifizetése akkor akadt el, amikor 2019 őszén a program átkerült a gazdasági minisztériumhoz.

Az ügyvezető igazgató szerint csak részlegesen magyarázható a koronavírus-járvány okozta válsággal a finanszírozás késlekedése. A politikai változások és az intézményi instabilitás 2020-ban sem kímélte a gyártó cégeket, hiszen 2020 végén választások voltak, aztán két hétig ideiglenes kormány állt fel, majd év végén hivatalába iktatták a most regnáló Cîțu-kormányt. Az ügyvezető igazgató szerint igazából most is az adminisztratív bürokrácia az akadály, hiszen a jelenlegi gazdasági minisztérium még nem teljesen működőképes, ugyanis az új kormánykoalíció felállása nyomán egyelőre csak miniszter van a szaktárca élén, az államtitkárokat még nem nevezték ki. Emellett az idei állami költségvetés sincs elfogadva, ez várhatóan február elején történik meg a kormányfő ígéretei szerint. A filmgyártóknak szánt támogatás kifizetése attól függ, hogy a büdzsébe beveszik ezt a költségvetési tételt vagy nem. Könnyen előfordulhat az is, hogy végül egyáltalán be sem kerül, hiszen csütörtökön például Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter elutasította azt a lehetőséget, hogy átvegyék a gazdasági minisztériumtól a filmtámogatási programot, ugyanis szerinte ez azt jelentené, hogy el kellene vennie pénzt a kultúra más területeitől – így a színházaktól és az operáktól –, amit ő elutasít. Mint mondta, az ügyről a miniszterelnökkel, valamint Claudiu Năsui gazdasági miniszterrel is tárgyalt, és elismerte, hogy a kormányban vannak olyan vélemények, miszerint ezt a programot a kulturális minisztériumnak kellene átvennie. Gheorghiu szerint ehhez azonban pénzforrást kell biztosítani az amúgy is alacsony költségvetésű kulturális szaktárcának.

Az ügyvezető igazgató szerint az is problémát jelent, hogy a tavalyi évi költségvetésből nem különítették el a pénzt, így a támogatást várhatóan az ideiből fizetik ki, ami azt jelenti, hogy az idei pályázati keretben alig marad 2 millió euró, amivel a producerek nem sokat fognak tudni kezdeni, az ugyanis messze elmarad a kormányhatározat által kilátásba helyezett 50 millió eurótól. Trăilă szerint a filmesektől olyan igazoló papírokat is kértek a tavalyi év végén, amelyek az eredeti törvényes előírásokban nem szerepeltek, így ez újabb nehézséget okoz a pályázatok lezárásában.

Glenn Close a Hét nővér (Seven Sisters / What Happened to Monday) című filmben (2017)

Tavaly év végén a gazdasági minisztérium film bizottságának volt még egy bakija, amikor december 22-én megnyitották a pályázatokat a tavalyi évre, majd másnap kiadtak egy közleményt, miszerint a pénzkeretet a pályázók elhasználták, így lezárták a pályázatok benyújtását. A filmgyártók egyesülete nyilatkozatban tiltakozott ez ellen, hangsúlyozva, hogy a testület még nem elemezte a beérkezett pályázatokat, ezért nincs honnan tudniuk, hogy a pályázati keretet valóban elhasználták-e. A minisztérium végül beismerte a tévedését, és másnap közölte, hogy további pályázatokat fogadnak, így január elején a visszatérítést igényló filmek száma 30-ra nőtt, vélhetően azokéval, amelyek tavaly készültek el (a listát ide kattintva lehet böngészni).

Alex Trăilă szerint ez a támogatási program jól volt kitalálva, hasznos lett volna, ha jól működött volna, de így csak megnehezítette a járvány által amúgy is keményen sújtott filmgyártók életét, akik beterveztek költségeket, hitelt vettek fel, külföldi partnerekkel szerződtek, de a román államnak a támogatásból való kivonulásával gyakorlatilag adósságokkal maradtak. Hozzátette, hogy a filmgyártók sokat dolgoztak azért, hogy külföldi finanszírozókat találjanak filmterveikhez, nagyon nehéz volt kiépíteni a bizalmat, amit most pillanatok alatt romba dönt a román fél által megígért finanszírozás elmaradása. „Van olyan nagy külföldi finanszírozó, aki négy film elkészítésében vett részt. Gondolja, hogy visszatér Romániába újabb projektek elindításáért, mielőtt vissza nem szerzi azt a pénzt, amivel tartoznak neki? Hát nem fog. Nehéz elnyerni a bizalmat, amit viszont nagyon könnyű lerombolni” – mondta az ügyvezető igazgató, aki azt ecsetelte, hogy a román állami finanszírozás kiszámíthatatlansága mennyi rosszat tesz az ország hírnevének, és beárnyékolja további koprodukciók kilátásait.

A vajdahunyadi vár Az apáca (The Nun, 2018) című filmben

A román sajtóban megjelent adatok szerint a produkciónak mintegy 35 millió eurót kellene visszakapniuk, ami még az egy éves keretet sem meríti ki. Ugyanakkor az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet, hogy végül a kormányra van bízva, mennyi pénzt fordít a filmek támogatására, nem köteles kifizetnie a teljes 50 millió eurós keretet, ez ugyanis egyfajta szándéknyilatkozat. A román sajtó szerint december végéig azonban félmillió eurót térítettek meg a filmgyártóknak, ami alig 1 százaléka a teljes keretnek.  

A román filmipar komoly felhajtó erővel rendelkezik, hiszen a PricewaterhouseCoopers befektetői tanácsadó vállalat egy 2012-es felmérése szerint a román filmekbe fektetett minden 1 euró 4,5 eurót termel. A költségmegtérítésre váró filmek kiadásai nyomán a román vendéglátóipar például 18 millió euróban részesült, ugyanis ennyit költöttek a stábok elszállásolására. Például 2019-ben a bukaresti Radisson szálloda 70 százalékos kihasználtsági rátája kifejezetten a filmeseknek köszönhető, akik a külföldi stábokat ott szállásolták el.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg