Interjú | Interjú Schwechtje Mihállyal, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) rendezőjével Interjú | Interjú Schwechtje Mihállyal, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) rendezőjével

„Nyíltan kell beszélni a gyerekekkel a veszélyekről”

Interjú Schwechtje Mihállyal, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) rendezőjével

ÉRTÉKELD A FILMET!
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)
Schwechtje Mihály
2018
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése a független porondról érkező zaklatás-tematikájú tini-thriller volt Magyarországon. Schwechtje Mihály rendezővel beszélgettünk a filmről, aki elkíséri az alkotást a TIFF-es romániai premierre. A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) ősztől romániai moziforgalmazásba is kerül.

Mi a film eredettörténete? Az iskolai zaklatás mint téma mondhatni az utcán hever, de valahogyan mégiscsak észre kell venni…

Tinédzserekről szerettem volna filmet készíteni, de nem akartam a saját kamaszkoromon nosztalgiázni, inkább az érdekelt, mi az, ami megváltozott az én tizenéves korom óta és mi az, ami állandó. Interjúzni kezdtem a korosztállyal és arra jöttem rá, hogy a kommunikáció az, ami az okosvilág, az applikációk és a közösségi média térnyerése miatt alapjában változtatta meg a létezésüket a világban. Minden második tininek volt valami negatív története ezzel kapcsolatban, ezért indultam el ebbe az irányba.

Kényes témát boncolgat a film, ért esetleg kritika miatta?

Azért, hogy ezt a témát tesszük a történetünk középpontjába, csak pozitív visszajelzéseket kaptam.

Nehéz volt megtalálni a film tiniszereplőit? Pontosan mit kerestetek bennük?

Nehéz volt megtaláni őket, mert egyszerre kellett a fizikumuknak képviselnie azt, amit a forgatókönyvben megírt karakterek megkívánnak, és kellett tehetséges színésznek lenniük. Széles érzelmi skálán kellett tudniuk hitelesen, átélten megnyilvánulniuk, ezért sokáig keresgéltem, mire megtaláltam őket.

Milyen amatőrökkel, sőt, tinikkel forgatni? Nem feszengtek a befutott színészek mellett?

Ilyen probléma nem volt, ebben a profi színészek is segítettek, mert egyenrangú partnerként kezelték őket.

Hát a kényes kérdések? Olyasmire is gondolok, hogy a főszereplő Herr Szilvia a forgatás ideje alatt még kiskorú volt, és melltartóban, sőt anélkül is látható a filmben. A szülők hogyan fogadták ezt?

Nem kiskorú, hanem fiatalkorú, ami nagy különbség, mert ez választ is ad a kérdésedre. A fiatalkorúak esetén a fiatalkorú és a szülője írásos beleegyezése szükséges ahhoz, hogy ilyen jelenetet forgathassunk. Pontosan értették, miért fontos, hogy ez a vetkőzés megtörténjen: azért, hogy kellően sokkoló legyen a film ahhoz, hogy a végén a nézőt gondolkodásra késztesse az internetes zaklatás kérdéséről. Igyekeztünk nem a vágy tárgyaként, hanem egy szörnyű zaklatási helyzet áldozataként ábrázolni a félmeztelenre vetkőzött lányt.

A filmben a szülői felelősség témája is teret kap – mit tehetnek a szülők a mai instagramos, snapchates, messengeres világban, úgy, hogy esetleg a gyerek intim szférája se sérüljön?

Nem tudok más megoldást, mint hogy meg kell próbálni nyíltan beszélni a gyerekekkel a veszélyekről. Ehhez persze az is szükséges, hogy a gyerek hajlandó legyen meghallgatni a szülőket, tanárokat, felnőtteket. Ami ebben a lázadó életkorban, nem mindig magától értetődő.

Érdekes képi világa van a filmnek, nagyrészben 4:3-as képarányú (vagy ahhoz hasonló) képben láthatjuk a szereplőket – ez milyen kihívást jelentett?

A forgatáson semmi különbség nincsen, azon kívül, hogy másként kell komponálni minden képarányban. Azért választottuk ezt a képarányt, mert a közelképeknél jóval hangsúlyosabban koncentrál az arcokra, és azért is, mert az, ha nem egy szokványos képarányt választunk, az egyből egy markáns, emlékezetes képi nyomot hagy a néző fejében, úgy, hogy ez valójában nem kerül pénzbe, ami egy low budget filmnél fontos szempont, ha más eszközök nem állnak a rendelkezésünkre. És nem utolsó sorban, ez a képarány áll a legközelebb az instagram képarányához, amit a tinik nagyon otthonosnak éreznek.

Erős műfaji oldala is van a filmednek (a thriller-ihletettségre és a fordulatokra gondolok), te hogy állsz ehhez a műfajiság-szerzőiség témához?

A kettő nem zárja ki egymást. A műfaji film is tud szerzői film lenni, ha az alkotóknak megvan az egyéni hangjuk és a személyes megközelítésük. Gondoljunk csak Tarr Béla A londoni férfi című filmjére, ami tulajdonképpen egy krimi, de tömegfilmnek sosem nevezhetnénk. A határok tehát nem a műfaji és a szerzői film között húzódnak. Ha már ellentétes kategóriákat keresünk, akkor inkább azt vizsgáljuk, hogy valaki kereskedelmi/szórakoztatóipari terméket akart-e létrehozni vagy belső késztetésből szándékozik-e közölni valamit.

A film a magyar állami finanszírozási kereteken kívül készült. Milyen kihívások érik a filmkészítőt, ha nem filmalapos filmet készít?

Sokat kell szívességet kérni, viszont teljes az alkotói szabadság. Nekem ezt független filmként kellett elkészítenem ahhoz, hogy úgy mesélhessem el ezt a történetet, ahogy én látom ezt a problémát.

Milyen volt a film eddigi fogadtatása Magyarországon?

Vannak emberek, akikre azt a hatást gyakorolta a film, amit szerettünk volna elérni. Megtalálta a közönségét, ez jó érzés.

Nemsokára Cannes-ba utazol a filmmel, a Cannes Écrans Juniors nevű versenyre. Mit lehet tudni erről a szekcióról? Mire számítasz? [Még a Cannes-i Filmfesztivál előtt kérdeztük a rendezőt]

Ez a szekció kifejezetten a tinédzserekről illetve a nekik szóló filmeket mutatja be és versenyezteti. most először szerepel itt magyar film.  A szekció távlati célja, ha jól tudom, hogy a jövő szofisztikált nézőjét kinevelje. Három vetítés lesz, és a vetítés után lesz beszélgetés is, ami mindig izgalmas, mert ilyenkor le tudjuk szűrni, milyen hatást váltott ki a filmünk a nézőknél.

Egyre divatosabb Magyarországon és Romániában is az alternatív forgalmazás (lakásvetítések etc.) Iskolai bemutatókon nem gondolkoztok? Sok tini talán csak az új Bosszúállókra, de lehet hogy még arra sem ül be a moziba, márpedig ez a film leginkább nekik szól, nemcsak róluk…

Szerencsére sok iskolába eljutunk, folyamatosan hívják a filmet, a szereplőket és engem is közönség találkozós beszélgetésekre. A forgalmazás maga nem a rendező hatásköre. Van a filmnek itthon egy forgalmazója és ők határozzák meg a forgalmazási stratégiát. A producer dönti el, hogy kit választ forgalmazónak és milyen szempontok alapján.

Mi a következő filmterved? Ismét megpróbálod vele a filmalapot, vagy bejött a függetlenség?

Megpróbálom a filmalapot, mert az a pénz, ami fölött diszponálnak azért van, hogy minket, magyar filmes alkotókat támogassanak. Tehát az a pénz a miénk. Mivel magamat magyar filmrendezőnek tekintem, igényt tartok arra a pénzre. Sajnos nem létezik ma Magyarországon olyan pénzügyi modell, amely úgy működőképes lenne független filmek létrehozására, hogy az nem a munkatársak kizsákmányolására alapulna. Ezért a független filmezéshez akkor nyúlunk, ha azt tapasztaljuk, muszáj segítséget kérnünk a kollégáktól, mert a meglévő állami filmfinanszírozási rendszerben nem lehet létrehozni azt, amiről úgy érezzük, fontos beszélni. Velem pont ez történt. Az új tervem egy krimidramaturgiába csomagolt, személyes és társadalmi dráma, ami reflektál a mai magyar vidéki valóságra.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Színes thriller, romantikus, 96 perc, 2018

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur