Kritika | Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) Kritika | Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Ha elvakít a rajongás

Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

ÉRTÉKELD A FILMET!
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)
Schwechtje Mihály
2018
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Megszületett az első magyar tinithriller, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), viszont az idősebbek számára is félelmetesen elgondolkodtató.

Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjében a legmegdöbbentőbb, hogy mennyire életszerű és mennyire aktuális. A Remélem legközelebb sikerült meghalnod (RLSM) tinikörnyezetben, egy középiskolában játszódik, ami óriási csapdahelyzet a filmesek számára: bár ma már látványos az elmozdulás az árnyaltabb ábrázolásmódok felé (The Edge of Seventeen, Lady Bird), a tinikörnyezet még mindig elsősorban a vígjáték műfaját vonzza. Ezekben a darabokban nem a sarkítás a legbosszantóbb, hanem az, hogy kívülről, felülről néznek a hőseikre – így pedig ritkán mutatnak túl az egyszeri szórakoztatáson.

Nem így Schwechtjénél, aki a karaktereivel, szituációival és párbeszédeivel is páratlanul hiteles (bár talán írásban nem fogalmazunk ennyire szabatosan, mint ezek a kamaszok). A RLSM nem a magyar 13 okom volt (13 Reasons Why), annál kevésbé sötét és sokkal természetesebb, közelebbi. Az író-rendező leás a mélyére annak a hétköznapi megfigyelésnek, hogy a középiskola alatt a legnagyobbak a különbségek az azonos életkorú osztálytársak között: felnőtt nők és bolondos tinik, a falu bikái és kisfiúk ülnek egy padban. Ezért szép megoldás, hogy a főszereplő, Eszter manga- és animerajongó: ezekben a történetekben megférnek egymás mellett a kislányok és a túlszexualizált fétistárgyak, e két véglet pedig Eszterben is egyesül. De a RLSM nem éri be ennyivel: itt minden jellem árnyalódik vagy egyenesen az ellentétére fordul át az első benyomásokhoz képest – ebben nagy szerepe van a zseniális castingnak, Schwechtje a gyerek- és a felnőttszerepekre is tökéletes színészeket talált.

Ebben a filmben nem a kamera, hanem a szereplőknél idősebb néző a kívülálló: kilenc éve még gimnazista voltam, de a RLSM-t nézve megszólalt bennem az öregasszonyos „régen minden jobb volt” kárálás, hiszen a minden másodpercben jelenlévő okostelefonok és kütyük, a pillanatok alatt körbeérő információk, az online térbe átkerülő szívatás, hülyéskedés, hírnév, megaláztatás az én tinédzserkoromat még nem határozták meg. Schwechtje természetesnek láttatja mindezt, vizuálisan is a szereplői életébe komponálja a kellékeket, miközben jelzi a szülők speciális helyzetét is: ők ebből félig még ki vannak zárva, de közben már az ő életüktől is elválaszthatatlan a folyamatos csetelés vagy az internetes ismerkedés. Viszont sem átérezni nem képesek az online térben történtek súlyát, sem segíteni nem tudják a bezárkózó, de a legérzékenyebb életszakasszal küzdő gyermekeiket.

A RLSM a férfi-női kapcsolatok félreértésekkel és frusztrációkkal teli világából farag thrillert. Megszállottságokról szól, amelyek közt vannak ártatlanabbak és veszélyesebbek is. Mindenki volt már szerelmes a tanárába, ám Eszter plátói vonzalma itt váratlanul sötét fordulatokat vesz; miután „viszonyt” kezd a neten a külföldre költöző angoltanárával, a kamaszlány környezetében mindenki érintettjévé válik az ügynek. Mennyire reális egy ilyen rajongás, miért hisszük, hogy valaha viszonzásra találhat, és mit kezdünk vele, ha mégis? Ebben a filmben egyik tinédzser sem a valóságot látja, hanem azt, amit látni akar – ezért is zseniális, hogy Schwechtje két nézőpontból mutatja be ugyanazt a történetet, ráadásul nem párhuzamosan, hanem egymás után. Herbai Máté vattacukorszínekkel, valamint kényelmetlen félhomályban tartott képekkel érzékelteti ezt a kettősséget; a RLSM látványvilágában is remekül megkomponált darab. Talán a két szál között kicsit hamar érkezik el a leleplező váltás, így pedig a film második fele vontatottabb és túlságosan elnyújtott lesz, de egy kérdés végig fenntartja az érdeklődést: hogyan jutunk el a film címéig?

Schwechtje Mihály olyan kérdéseket feszeget a filmjében, minthogy a vonzalom mikor csap át megszállottságba, a közeledés zaklatásba, a közös megegyezés erőszakba. Az idill észrevétlenül válik kényelmetlenné, ugyanígy az érzelmek minden átmenet nélkül változhatnak át szerelemből gyűlöletbe, és fordítva. A #metoo égisze alatt különösen izgalmasak ezek a mindennapjainkat átható, ugyanakkor mélységükben ritkán boncolgatott, a tinédzserkoron messze túlmutató dilemmák, amelyekhez plusz tényezőként csatlakozik az internet. A teljes nyilvánosság és a teljes névtelenség terepe, ahol kiszámíthatatlan következményeket vonhat maga után egy egyszeri, de persze jól dokumentált botlás is. Így pedig kisebb gyermekbetegségei ellenére nagyon fontos, hogy elkészült a Remélem legközelebb sikerül meghalnod, hiszen hitelességével és természetességével egyaránt megszólíthatja az érintett korosztályt és az idősebbeket is.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)

Színes thriller, romantikus, 96 perc, 2018

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat