Moziünnep Sepsiszentgyörgyön - Újranyílt a Művész mozi Moziünnep Sepsiszentgyörgyön - Újranyílt a Művész mozi

Moziünnep Sepsiszentgyörgyön

Újranyílt a Művész mozi

Amint azt korábban hírül adtuk, a magyar feliratok körüli hercehurca és egyéb technikai jellegű késések ellenére végül péntektől tizenvalahány éve ismét van mozija a háromszéki megyeszékhelynek. Lássuk, hogyan érintette ez a várost.

Őszinte rajongással pezsdült meg a sepsiszentgyörgyi élet a mozi megnyitásának hírére. Napok óta „mindenki erről beszél”, lépten-nyomon régi moziélmények kerülnek fel a közösségi médiafalakra, kíváncsiskodók hada érdeklődik a program, a jegyárak, a feliratok, szinkronok felől, „onlájn mikor lehet már jegyet venni?” – olyan hangulat lett úrrá a virtuális térben, mint annak idején, amikor a mozgókép „csodájára” jártak, ám akkoriban még ott kellett lennie az embernek, hogy lásson is valamit. A tolongás műfaja azonban már a múlté: a tömeget elkerülendő legtöbben inkább csak jegyet foglalni jöttek, ahogy a színháznál már megszoktunk, hiszen oda nem (sem) könnyű előzetes tervezés nélkül bejutni. Legalábbis csak remélni tudom, hogy ennek a logikának eredményeképp voltak ennyire kevesen az első hivatalos vetítésen. (A Chaplin-teremben Till Attila Tiszta szívvel című filmjét, a Fellini-teremben Adrian Sitaru Fixeur című drámáját láthattuk a rendező jelenlétében (!).

Holott több mint egy évtizede várja már Sepsiszentgyörgy, hogy egyre erősödő kulturális életének egyik hiányzó bázisát újból magáénak tudhassa. Évről évre követtük az erről szóló újságcikkeket, aggódva figyeltük az ingatlan zűrös helyzetének tisztázási körülményeit (még több erről itt), együtt szurkoltunk az engedélyek mielőbbi kibocsátásáért, egy egész város izgulta végig az évekig tartó huzavonát. Mindezen idő alatt a Kónya Ádám Művelődési Házban szervezett tematikus filmklubok, a park fölötti, a múzeumkerti, a főtéri nyár esti emlékezetes vetítések tartották lélegeztetőgépen a közösségi mozgóképes kultúrát a városban. Az igazán fontos és friss hazai és európai művészfilmeket Sepsiszentgyörgyön is vetítették alternatív helyszíneken a TIFF-karaván, a Filmtettfeszt és mások jóvoltából. Lázár-Prezsmer Endre, a vetítések házigazdája, a mozi programvezetője elmondta, a tematikus filmeseményekre, fesztiválfilmek bemutatására ezután is sor kerül, magyarországi és hazai filmes partnereikkel tervezik már a program ez irányú bővítését az immár a felújított mozi épületében.

A mozit amúgy a Kónya Ádám Művelődési Ház működteti, a filmforgalmazásra a Cityplex mozihálózattal között szerződést. Adriana Papp elmondta, az általa igazgatott intézmény teljes mértékben hazai tőkével rendelkezik, alapítói, főrészvényesei Tudor Giurgiu és Ada Solomon. A kétezres években egyre több kisvárosi (de nemcsak) filmszínház zárta be kapuit, éppen ezért alapították 2002-ben a Cityplex mozihálózatot, mellyel céljuk európai művészfilmeket is forgalmazni, bemutatni a hazai közönségnek. Ennek megfelelően javaslataik (melyek elbírálásában, jóváhagyásában szabad kezet kapnak sepsiszentgyörgyi partnereik) a legújabb közönségfilmek mellett európai, magyar és román művészfilmek országos bemutatóikat is tartalmazzák majd. A magyar feliratozás ügyét (amelyről részletesebben itt lehet olvasni) megoldhatónak látja idővel, de erre még nem volt példa Erdélyben, Marosvásárhelyen például szerinte nem rá volt igény. Bízik benne, hogy az új mozi egy éven belül már nyereséges lesz, előny ilyen szempontból például az, hogy nem kell bért fizetni az ingatlanért. Antal Árpád polgármester is sikerként könyvelte el, hogy a Sepsiszentgyörgy számára visszaszerzett épület eredeti rendeltetésének megfelelően fog újból működni.

A megnyitó előestéjén, csütörtökön amúgy még igencsak szűknek bizonyult az épület előcsarnoka: ekkor zajlott ugyanis a négy tematikus év – a hangé és szóé, a játéké, a hagyományé, valamint a képé – kiértékelő ünnepsége. (A tavalyi, a kép évének lezárását stílusosan, a filmszínház megnyitójára ütemezték). Knop Ildikó, a művelődési ház programvezetője elmondta, folytatják a tematikus évek sorát. A 2021-es kulturális főváros címre leadott pályázat ötletanyagából merítve a 2017-es évet a közösségi részvétel évének szentelik. Később megjegyezte, a mozinak is jelentős szerepe lesz a közösségépítésben, iskolásoknak szóló, edukatív programokat terveznek, oktató- és dokumentumfilmekkel.

Új lendületet kapott tehát közösségi mozgóképes kultúra Szentgyörgyön, minden körülmény adott, ideértve a legkorszerűbb technikát, a mozi végre jó kezekben van, minden generációnak és ízlésnek tartogat fogyasztanivalót. A többi rajtunk múlik.

[A cikk alá kommentben várjuk az első, ill. utolsó szentgyörgyi mozis élményeitekről szóló beszámolót!]

Támogass egy kávé árával!
 

Kapcsolódó filmek

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat