Ken Loach: The Angels' Share / Szesztolvajok Ken Loach: The Angels' Share / Szesztolvajok

Kilt és whiskey: az angyali segítség

Ken Loach: The Angels' Share / Szesztolvajok

ÉRTÉKELD A FILMET!
Szesztolvajok
Ken Loach
2012

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Társadalmi drámaként indul, majd észrevétlenül vígjátékká oldódik Ken Loach új filmje. Az angol mester és hűséges alkotótársa, a forgatókönyvíró Paul Laverty ezúttal egyszerű, korábbi munkáikhoz hasonlóan igényes és élvezhető közönségfilmet tett le az asztalra.

A film a létezik-e második esély? élhet-e a második eséllyel egy bűnöző? kérdéseket járja körül. Főszereplőnk egy skót srác, aki egy lepukkant külvárosi negyedben töltötte gyerekkorát, ült, szabadult – aztán (újra?) ivott és verekedett, ami miatt szinte újra börtönbe kerül. Már szinte a film elején megagyalják – barátnője apja a testvéreivel, hogy elijessze a lány és újszülött közös gyerekük mellől – és megfenyegetik – a srác, akit korábban megvert, s aki miatt közmunkára ítélte a bíróság. Robbie számára megváltást három „angyal” jelentheti: a lány, aki kicsit szégyelli magát miatta, de kitart mellette, a gyerek, akiért meg akar küzdeni, és a sokat látott, arany szívű közmunka-felügyelő, Harry. No meg „az angyalok része”, egy hordó hihetetlenül ritka és drága whiskyből.

Ken Loach: The Angels' Share

Rejtőzik-e itt egy kis naivitás? Persze, máskülönben a film első részének durva, már-már dokumentarista stílusú képsorai hogyan is vetkőzhetnék le a súlyukat? Felszisszen a néző, amikor Harry épp whisky-lepárlóba viszi lazításképpen kis csapatát, a négy kisstílű bűnözőt. Márpedig az alkotók kitartanak: Robbie „szabadulását” csakis a legendás skót nedű jelentheti, bár ki nem következtethetjük az első kóstoló után, hogy miként. Robbie-nak van valamiféle őstehetsége és érdeklődése is a lepárlás művészete iránt, ám mégiscsak bűnöző: lassan megérik benne, hogy társaival el kell csennie a világ legdrágább hordóját. De csakis úgy, hogy ne látszodjon a hiány, vagyis „az angyalok részét” kell megszerezni.

Ken Loach: The Angels' Share

Az eredeti cím annyi jelentéstöbbletet hordoz, hogy máris elmorzsolhatunk pár könnycseppet az újabb, kegyetlenül rossz magyar fordítás miatt. Az „angyaloké” ugyanis a nedű hordó falán át elpárolgó parányi része, amit senki sem hiányol – skótszoknyás hőseink tehát lopnak, de mégsem, a jobb élet reményében olyasmit tesznek, ami nem helyes – vagy mégsem?

Ken Loach: The Angels' Share

A film második része hangulatos kis road movie-vá változik, remekül működő poénokkal. A négy fiatal utazása igazi újjászületés, még a reménytelenül buta Albert számára is.

A karakterek nincsenek túl alaposan kidolgozva, nagyrészüknek csupán egy-egy jellegzetes tulajdonsága van kiemelve (és a megnevettetésünkön kívül alig van szerepük az utolsó nagy rablásban). A kivétel Robbie (a majdhogynem kezdő színész Paul Brannigan alakításában), akinek lelki fejlődéséről szól maga a film, és a mellette álló, jólelkű apafigura, Harry (akit a sorozatszínész John Henshaw emlékezetes egyszerűséggel és természetességgel játszik el).

Ken Loach: The Angels' Share

A Nagy Terv megszületésével kezdődően a film hangvétele egyre könnyedebb lesz, magukkal sodornak az események, és elfelejtjük, hogy Damoklész kardja még mindig Robbie feje fölött függ. Az üldözők cselekményszálairól azonban – úgy tűnik – az alkotók is teljesen megfeledkeznek, és a zárlat már-már túlságosan is könnyed és összecsapott lesz. Az elvarratlan szálak ellenére a film végén könnyedén elfogadjuk, hogy az alkotók hisznek az emberben, hisznek abban, hogy egy gonosztevő is megváltozhat – egy kis angyali segítséggel. Ha nem is az összes.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Szesztolvajok

Szesztolvajok

Színes vígjáték, filmdráma, 101 perc, 2012

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat