Kedvenc futó sitcomjaink I. – How I Met Your Mother / Így jártam anyátokkal; Community / Balfékek; The Big Bang Theory / Agymenők; 30 Rock / A stúdió Kedvenc futó sitcomjaink I. – How I Met Your Mother / Így jártam anyátokkal; Community / Balfékek; The Big Bang Theory / Agymenők; 30 Rock / A stúdió

Kedvenc futó sitcomjaink I.

How I Met Your Mother / Így jártam anyátokkal; Community / Balfékek; The Big Bang Theory / Agymenők; 30 Rock / A stúdió

Tévésorozatot nézni már nem ciki dolog, az utóbbi évtized sitcomjait nézni pedig egyenesen menő, és nem mellékesen jól is lehet szórakozni rajtuk. Húsz perc a leghibbantabb figurákból és a legelborultabb ötletekből is nagyon tud működni, így hát megpróbáljuk röviden bemutatni kedvenc futó vígjátékainkat. Első körben A stúdió (30 Rock), a Balfékek (Community), az Agymenők (Big Bang Theory) és az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother).

Midlife crisis, csak lazán

Craig Thomas, Carter Bays: How I Met Your Mother / Így jártam anyátokkal

A mai amerikai sitcom rajongóinak kötelező ismerni a Friends (Jóbarátok) sorozatot. Kedvelni persze nem kell, mert a Szex és New York, vagy a Kaliforgia (Californication) után olyan érzésünk támad, mintha a novíciáknak szánt promóanyagot vetítenének nekünk. A How I Met Your Mother végső soron olyan mint a Friends be-extasyzva és bekokainozva. Az egyszerűség kedvéért hívjuk csak HIMYM-nek, mert a magyar fordítás, mint oly gyakran, túl szabadon értelmezi a sorozatot. Az Így jártam anyátokkal amúgy szinkronnal is élvezhető, az angol változat néhány szójátékát viszont nehéz lefordítani.

Kép az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) című tévésorozatból

Az alapszitu egyszerű: adott öt szereplő, akik a húszas éveik vége felé „midlifecrisisolnak”. A főszereplő Ted lehetne Nyilas Misi is: kicsit lúzer, feleségjelölteket (ebből sok van) keres, és rendszerint pofára esik (ilyen helyzetből még több van). A sorozat párocskája, Marshall és Lily a kapcsolatok szokásos bugyrait járják végig, szakítással, kibéküléssel, lakásvásárral: ellenpólusuk az örök-öltönyös, egyéjszakás nőcsábász, Barney, illetve Robin, aki a helyi bulvártévé gályáját húzza. A sorozat bája merészségében rejlik: a szereplők berúgnak, szívnak (amit a korhatárra való tekintettel stílusosan szendvicsként jelenítenek meg a készítők) és sokat szexelnek, mindezek mellett meg élik a nagyvárosi huszonannyisok életét. Mindez kissé valószerűbbé teszi a cselekményt.

A sorozat kerettörténete (miszerint Ted 2030-ban tizenéves csemetéinek meséli a sztorikat) akár irreleváns is lehetne, ám az egész történetsor jobban emlékeztet a harsányan végigröhögött kocsmai beszélgetésekre, mint a szokványosabban értelmezhető sitcom-ok világára. A magyarázat egyszerű: Craig Thomas és Carter Bays, a sorozat írói korábban David Letterman showműsorához írták a poénokat: a rövid és ütős karaktert pedig a saját produkciójukra is továbbvitték. A legtöbb sitcom esetében a rendezőket gyakran cserélik: a HIMYM esetében azonban a textilszéken nem cseréltek nevet, mindet az a Pamela Fryman vezényelte le, aki korábban a Two And A Half Men (Két pasi és egy kicsi), valamint  még jónéhány sikeres sorozat stáblistáján is feltűnt.

Kép az Így jártam anyátokkal (How I Met Your Mother) című tévésorozatból

Az ötös kalandjai a hetedik évadnál tartanak: ez sajnos kezd érezhetővé válni, a kacagások már többször jönnek az epizódok hanganyagából, mint a kanapéról. Persze attól még kerülnek vicces helyzetek, ám a szereplők közti viszonyrendszert már nem nagyon lehet csűrni-csavarni. És a nagy poént még nem is említettük eddig: a címben szereplő anyukából jóval kevesebbet láttunk, mint Demi Moore bájaiból a Striptease-ben…

(kb)

Médiamasszázs

Dan Harmon: Community / Balfékek

Akiknek a faliszőnyegébe van hímezve „a médium az üzenet” McLuhan-szlogen és valamennyire tudatosan bámulja a kis képernyőről áradó hatalmas mennyiségű történeteket, az imádja (vagy imádni fogja) a Communityt. Olyan méretű (ön- és más-)reflexív mém-, trópus- és klisévadászat, utalás- és kikacsintástenger tiszteli meg ugyanis a tévéket általa, amit azelőtt ritkán, esetleg egy-egy sorozat egy-egy epizódja erejéig láthattunk. Ez a sitcom ugyanis egy sitcom a sitcomokról, és nemcsak: filmekről, zenékről, játékokról, képregényekről és mindenről, ami média.

Kép a Community (Balfékek) című tévésorozatból

Pedig pont olyan sorozatként indult, mint mindegyik más félórás vígjáték. A koncepció az volt, hogy egy fiktív coloradói állami főiskola egy igencsak színes évfolyamát kísérjük végig. A community college, vagyis az állami/közösségi fősuli tudniillik az óceánon túl egy alacsonyabb rendűnek tartott oktatási forma, gyengébb mint a sok pénzbe kerülő egyetemek. Ide olyanok járnak, akik már túl idősek, túl nincstelenek, túl lusták etc. egy „igazi” főiskolai oktatáshoz, vagy horribile dictu büntetésből kényszerülnek a padokat (újra)koptatni. Így kerül egy tanulócsoportba a jóképű, de magánakvaló exügyvéd, Jeff; az ökotudatos és politikailag túlkorrekt szőkeség, Britta; a palesztin popkultúrabuzi filmes, Abed; haverja, a megbukott fekete exfocista, Troy; a csinos, ártatlan, jótanuló zsidólány, Annie; a vallási fanatikus, duci Shirley és a múlt századból visszamaradt, fehér hajú, rasszista vállalati eltartott, Pierce Hawthorne. Nem mellékesen utóbbit a „nagy” visszatérő, Chevy Chase alakítja. Borzasztóan különböző figurák tehát, akiket mindössze a suli köt össze egy laza kényszercsokorba.

Kép a Community (Balfékek) című tévésorozatból

A koncepció hamar kifulladni látszott, így a sorozat készítői egyre inkább átálltak az addig kvázi-főszereplőként funkcionáló Jeffről az addig meghúzódó Abed karakterére, így aztán a második évadtól a sorozat tobzódni kezdett utalásdús meta-humorban és hülyébnél hülyébb mellék- és epizódszereplőkben, s apránként az egyik legeredetibb futó sitcommá nőtte ki magát (jelenleg a harmadik szezon megy), amiben a finom utalásoktól kezdve a direkt rájátszásokig (pl. spagetti-western paintballal) minden megtalálható. Egy kamerával készül, filmes logikával, igen magas újranézhetőségi faktorral. Popkultúra-geekeknek kötelező!

(jbn)

Bárgyún kifinomult

Tina Fey: 30 Rock / A stúdió

Sok mainstream amerikai komikushoz hasonlóan Tina Fey is az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legnézettebb műsorából, a Saturday Night Live-ból indult. Hat éve, 2006-ban startolt el saját sorozata, amely rögtön a nézettségi listák előkelő mezőnyében találta magát. A 30 Rock a szatíra, illetve az errefelé idegennek ható tévés varieté és a sitcom műfajait ötvözve keveri egymással a teljesen öncélú, bárgyú vicceket és a meglepően kifinomult poénokat.

Kép A stúdió (30 Rock) című tévésorozatból

A sorozat középpontjában a fiktív The Girlie Show with Tracey Jordan (TGS), az NBC csatornáján futó, visszafogott sikerű varieté, illetve a színfalak mögött működő hibbant stáb áll, élükön az író Liz Lemonnal (Fey). A 30 Rocknak emellett nincs meghatározott történetvonala, legfeljebb az egyes szereplők egymáshoz való viszonya ad ki egy többé-kevésbé folyamatos narratívát. Fey azonban e tekintetben megmaradt a szkeccsekből álló vígjáték műfajának jellemzőinél, és a néző szinte sodródik, vagyis inkább ide-oda csapódik az események és poénok lendületével. Ennek eredménye az a sajátos, az amerikai sztenderdtől is eltérő abszurd humorvilág, ami bár sokkal merészebb a versenytársainál, azért mindig megmarad a biztonságos zónában. Úgyhogy olyan durván faragott kritikákra és poénokra, amit a South Park vagy a Family Guy epizódjaiban láthatunk, ne számítsunk.

A sajátos humor mellett azonban Alec Baldwin miatt is kötelező nézni a 30 Rockot, akinek a több évnyi (évtizednyi?) tengődés után a sorozat újraindította és újradefiniálta színészi karrierjét. Jack Donaghy egy kétségtelenül ikonikus, igazi epic karakter, az új évezred amerikai televíziózásának egyik megkerülhetetlen alakja, aki nélkül a sorozat már évekkel ezelőtt összeomlott volna. És bár mostanában a Parks and Recreation Ron Swansonja felveszi vele a kesztyűt, Donaghy megformálásával a legidősebb Baldwin mély nyomott hagyott a televíziózásban.

Kép A stúdió (30 Rock) című tévésorozatból

Fey műsorának legnagyobb fegyvere az önreflexió, ami a 30 Rockot az egyik legszerethetőbb 30 perc alatti szériává teszi. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy Liz Lemon és csapata is kifutotta a maga idejét, a nézettségi indexek ugyanis egyre kisebb számokat mutatnak. Az eltelt hat év során az egész kavalkád érezhetően megfáradt, és bár továbbra is tartja magát az önmaga számára támasztott mércékhez, lassan a rajongók is ráunnak a sorozatra. Mára ugyanis releváns szemponttá vált, hogy a műsoridő mindössze 20 perc, ugyanis ennél több bárgyú humort nehezen lehetne elviselni. De bármennyire is esik a nézettség (és talán egy kicsit a színvonal is, amit ironikus módon épp egy állandóbb narratíva felállításával igyekeznek pótolni) Tina Fey és a 30 Rock letette kézjegyét. Ezt kiválóan szemléltetik az olyan új és sikeres sorozatok is, mint a Városfejlesztési osztály (Parks and Recreation), amely gyakorlatilag az Office és a 30 Rock szerelemgyereke.

(va)

Bazinga!

Chuck Lorre, Bill Prady: The Big Bang Theory / Agymenők

„Neked négy évig tartott a gimi?!” – csodálkozik rá Sheldon új szomszédjára, Pennyre. Ez valóban furcsa lehet a különc elméleti fizikusnak, aki Leonard barátjával, a gyakorlati fizikussal lakik együtt („közös” IQ-juk 360). Penny, a tipikus buta, csinos, szőke pincérlány (aki mellesleg sosem alkalmazott színésznő is) visz színt az Agymenők (The Big Bang Theory) „csodálatos elméinek” egyhangú életébe. Hármuk kapcsolata adja a CBS csatorna 2007 óta közel 5 évadot megért, Golden Globe- és Emmy-díjas sitcomjának alaphelyzetét.

A Big Bang humorának forrásai a többnyire egysíkú, karikírozó jellemrajzok, illetve a három főszereplő egymáshoz és környezetéhez fűződő viszonya. A sorozat sajátos „ízét” az egzakt tudományok jelenléte adja, amit időnként valóságos tudósok cameói is erősítenek. Sheldon merev. Ragaszkodik a megszokotthoz (legyen az „az ő helye” a kanapén vagy a heti rendszerességgel megszervezett Halo-játékparti), nem érti az iróniát és a szarkazmust, de az emberi kapcsolatok alapjául szolgáló érzelmeket sem. Leonard IQ-ja „csak” 173, ő már szociábilisabb, kezdettől fogva plátóian szerelmes Pennybe, és el is képzeli, hogy a gyerekeik „okosak és szépek” lesznek.

Kép az Agymenők (The Big Bang Theory) című tévésorozatból

A zsenik összesen két barátját egy-egy fő tulajdonság jellemzi: az indiai asztrofizikus, Rajesh a nők jelenlétében csak akkor tud megszólalni, ha nem józan (legalábbis azt hiszi), Howard, az anyjával élő, zsidó űrtechnológiai mérnök pedig minden szembejövő nőre ráakaszkodik. Négyük közül csak Howardnak nincs PhD-je, és emiatt elég sokat szívatják is a többiek, főként Sheldon, aki 11 évesen kezdte a középiskolát, és 16 évesen doktorált. Közös pontok az életükben: a számítógépes játékok, a sci-fi sorozatok, a képregények. Jellemző, hogy megszokott életüket felborítja a nőkhöz fűződő kapcsolatuk. Leonard és Penny többször összejön, majd eldöntik, hogy nem találnak, pedig Penny rászánja magát, hogy fizikát tanuljon Sheldontól, Leonard pedig megpróbál felkészülni a focinézésre, amit Penny a havereivel tervezett. Egy egyezség következtében Howardnak is lesz barátnője, Bernadette, akinek viselkedése nagyon emlékeztet a Howard anyjáéra, végül Sheldonnak is megkerül szakasztott női mása Amy személyében. Bár egy ideig Sheldon csak havernek tartja, később elismeri, hogy ő a barátnője és elé tárja a kapcsolati rendszabályzatot, amit a lánynak alá kell írnia.

Kép az Agymenők (The Big Bang Theory) című tévésorozatból

A világszerte közel 14 millió nézőnek örvendő sorozat 5. évadja lassan a végéhez közeledik, de a csatorna már 2011 elején megígérte a folytatást: 2013-ban és 2014-ben is derülhetünk még a különc fizikusok és hasonlóan eszement környezetük egy szobába zárt kalandjain.

(kzs)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

 • Így jártam anyátokkal

  Színes vígjáték, romantikus, tévésorozat, 25 perc, 2005

  Rendező: Pamela Fryman

 • Balfékek

  Színes vígjáték, tévésorozat, 22 perc, 2009

 • Agymenők

  Színes vígjáték, tévésorozat, 21 perc, 2007

  Rendező: Mark Cendrowski

 • A stúdió

  Színes vígjáték, tévésorozat, 21 perc, 2006

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola