Szakmai programok a Magyar Mozgókép Fesztiválon Szakmai programok a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Szakmai programok a Magyar Mozgókép Fesztiválon

A fesztiválon több kerekasztal-beszélgetés is lesz – a közép-európai mozi covid utáni helyzetről, a magyar egyetemi képzés versenyképességéről, hazai stúdiófejlesztésekről, illetve a szervizipar helyzetről –, szakmai vitára hívják a dokumentumfilmeseket, és pitchverseny is lesz.

Június 10-én, 16 órától a veszprémi Hangvillában Bernd Buderrel, a Film­Festival Cottbus programigazgatójával járjuk körbe a közép-európai mozi covid utáni helyzetét. A kérdések, amelyekre válaszokat keresünk: hogyan pozícionálja magát a kelet-közép-eu­rópai filmművészet a világjárvány és a háború tükrében? Milyen témák érdeklik ma a régió rendezőit? Milyen a viszony a multiplexek és a művészmozik, a szerzői filmek és a blockbusterek között?

Versenyre tud-e kelni a magyar egyetemi képzés az európai társegyetemekkel? Miben rejlik a hazai intézmények vonzereje a külföldi hallgatók számára? Mire van szükség: elitképzésre vagy a piaci igények kiszolgálására? Az Iskolapadból a kreatív iparba című beszélgetés során a négy meghatározó hazai egyetem képviselői ezeket a kérdéseket vitatják meg a Hangvillában, június 10-én 17:30-tól. A tervezett résztvevők: Fülöp József (MOME), Kiss Melinda (METU), Pálos György (ELTE) és Vecsernyés János (SZFE).

Június 11-én 16 órától a hazai stúdiófejlesztések kerülnek terítékre a Hangvillában. Magyarországon európai szinten is kiemelkedő­en magas a filmipar hozzájárulása a GDP-hez, a filmszektor jelentős bevételt hoz az országnak. A stúdiók jelenlegi kihasznált­ságáról és a jövőbeli célokról a tervek szerint Káel Csaba filmügyi kormánybiz­tos, Kondor Anna, az Astra Filmpark beruházási stratégiai tanács­adója és Taba Miklós, a Filmiroda igazgatója beszélgetnek.

A stúdiófejlesztésekről szólva a szervizipar helyzetének elemzése sem maradhat el. A külföldi produkciókat még a koronavírus-vál­ság sem vetette vissza Magyarországon, tovább­ra is csúcson a hazai filmstúdiók kihasználtsága. A szervizipar és a hazai filmgyártás közötti átjárhatóságról, a két terület egymásra való ha­tásáról a tervek szerint Balika Gergő, a Midatlantic Films producere, Pesti Ákos, az NFI gyártási igazgatója és Tarr Erika line-producer beszélgetnek június 11-én 17:30-tól a Hangvillában.

A fesztivál tavalyi kiadásához hasonlóan a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete idén is fórumot biztosít a legizgalmasabb szakmai és etikai kérdések megvitatásához. A téma: valóságos-e egy dokumentumfilm szereplője? Talán kevésbé köztudott, hogy a dokumentumfilm esetében is van előre megírt forgatókönyv, és sok múlik a rendező látásmódján is, vagyis azon, miként mutatja be a szereplőket. A június 11-én 15:30-kor kezdődő kerekasztal beszélgetésen a veszprémi Expresszóban a rendezői felelősségvállalásról, a hitelességről és a szub­jektivitásról cserélünk eszmét. A tervezett résztvevők: Kőrösi Máté, a Dívák rendező, Lajos Tamás, a Katinka producere, Oláh Kata, a Digitális nomádom rendezője és Papp Gábor Zsigmond, a Bereményi kalapja rendezője.

Visszatér idén a Filmre vele! című program is, amelyben fiatal filmesek krimiket ajánlanak megfilmesítésre a FILMIO Fröccsteraszon június 10-én, pénteken 15 órától. Idén öt magyar bűnügyi történet és öt forgatókönyv-fejlesztő verseng, szak­szóval pitch-csel, a tét: az NFI első körös fejlesztési támogatása. A résztvevők Bodzsár Márk, Goldberg Emília, Maruszki Balázs, Szőcs Petra és Szélesi Sándor, a választott regények pedig az Örvényben (Kondor Vilmos), Szindbád a detektív (Csabai László), Keselyű – a Babits gyilkosságok (N. Nagy Zoltán), A sellő titka (Cserháti Éva) és A szürke galamb (Tar Sándor).

(a szervezők közleménye)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola