„A filmkritikus bántalmazása támadás a sajtószabadság ellen” „A filmkritikus bántalmazása támadás a sajtószabadság ellen”

„A filmkritikus bántalmazása támadás a sajtószabadság ellen”

Az elmúlt napokban bejárta a magyar sajtót és a közösségi oldalakat a hír, hogy egy ismert újságírót bántalmazott a Magyar Mozgókép Fesztiválon másnap kitüntetett filmrendező. Az ügyben hivatalosan állást foglalt a MÚOSZ, a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete is.

Tősér Ádám filmrendező az Indexnek adott nyilatkozatában megjátszottnak nevezte az eseményeket, majd vasárnap telefonon bocsánatot kért a Népszava újságírójától, Csákvári Gézától. A fesztivál szombat esti díjkiosztó gáláján és másnapi sajtóközleményében sem esett szó az incidensről. A Népszava tettleges becsületsértés miatt feljelentést tesz az ügyben, írja a media1.hu portál.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetsége, valamint a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete ma hivatalosan is állást foglalt a témában. Alább az állásfoglalások teljes szövege, változtatás nélkül.

 

A filmkritikus bántalmazása támadás a sajtószabadság ellen

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetsége megdöbbenéssel értesült róla, hogy egy ismert újságírót-filmkritikust a véleményéért egy filmfesztiválon tettleg bántalmaztak. A fizikai atrocitás megengedhetetlen támadás a sajtószabadság és a szólásszabadság alkotmányos értékei ellen.

A Magyar Mozgókép Fesztivál péntek esti programján a Blokád című film rendezője, Tősér Ádám földre lökte a Népszava újságíróját, Csákvári Gézát – aki egyébként a MÚOSZ egyik küldöttgyűlési elnöke is – és üvöltve szidalmazta. A díjkiosztó gálán mintha mi sem történt volna,  senki nem tett említést erről az atrocitásról, mind a szervezők, mind a film alkotói hallgattak. Vasárnap viszont a rendező már bocsánatot kért az újságírótól.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Filmművészek Szövetsége leszögezi: Magyarországon törvények – Alaptörvény, médiatörvény – rögzítik a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát. Ezeket mindenkinek be kell tartania. Különösen igaz ez azokra, akik munkájukkal kilépnek a nyilvánosság elé.

 

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének nyilatkozata

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete határozottan elítéli az erőszak minden formáját. A kritikákat minden alkotónak méltósággal kell elfogadnia, ha pedig úgy érzi, hogy a kritika keretein túlmutató, súlyos vádakkal illették, azt kulturált keretek között, az adott lapnak és újságírónak címezve, nyilvánosan nehezményezheti vagy kérheti ki magának egy válaszlevélben. Az agresszió semmilyen formája, a nézeteltérések tettlegességgé fajulása nem elfogadható sem a mi szakmánkban, sem semmilyen más közegben.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat