Oscar-kvalifikáló fesztiválon nyert díjat a Pannónia dicsérete Oscar-kvalifikáló fesztiválon nyert díjat a Pannónia dicsérete

Oscar-kvalifikáló fesztiválon nyert díjat a Pannónia dicsérete

A legjobb német rövidfilmnek járó díjat nyerte el a Nagy Borbála rendezte Pannónia dicsérete (Land of Glory) a szerda esti online rövidfilmes gálán. A Deutscher Kurzfilmpreis nyertesei nevezhetik az alkotásaikat az Oscarra.

A legfontosabb németországi rövidfilmes díjért öt kategóriában (dokumentumfilm, animáció, kísérleti, 10 percnél rövidebb, illetve 10 és 30 perc közötti időtartamú kisjátékfilmek versenyeztek) összesen 254 film versenyzett idén. A Pannónia dicsérete a maga 27 percével lett kategóriája legjobbja, a díjra három másik filmmel együtt kapott jelölést. 

A Magyarországon született, Berlinben élő Nagy Borbála vizsgafilmje a Berlini Film- és Televíziós Akadémián készült. A történet egy magyarországi iskolában játszódik: egy hétköznapi irodalomóra hétköznapi diákokkal. Normális napnak indul, kivéve, hogy az egész iskola a miniszterelnök látogatásra készül. Az ünnepség ötletgazdája, az iskolatitkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, amely nem fér el a hűtőszekrényben. Míg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rákényszerített szerepben.

A díj indoklása szerint: „Jól adagolt és ütős szimbólumok, képi metaforák és rejtett irónia által rendezője sajátos társadalomképet teremt. Finom eredetiséggel és több rétegű narratív struktúrában vezeti a lázadásig főszereplőjét, Mártit. A film példázathoz hasonlít, ami szerint jelenünk égető kérdései újraértékelésen mennek át. Nagy Borbála ki tudja vitelezni, hogy a karikaturizált események első pillantásra is európai dimenziót nyerjenek. Remek rövidfilm, az őszinteség és a civil kurázsi iránti tiszta elkötelezettséggel!”

A film forgatókönyvét Nagy Borbála és Bánházi Judit Anna írta, az operatőr Moritz Friese, a vágó Dunai László volt. A sound designért Bohács Tamás felelt, a filmet producerként Margarita Amineva jegyzi. A főbb szerepekben Angelus Hanna, Rainer-Micsinyei Nóra, Faragó Zsuzsa, Janklovics Péter, Fazakas Júlia, Réti Iringó, Nyáry Luca, Mandula Lujza, Horváth Márton és Varga Anna látható.

Pannónia dicsérete az idei saarbrückeni fesztiválon mutatkozott be, ahol a Max Ophüls Díjért indult. Elhozta a legjobb kisjátékfilm díját az Achtung Berlinről, a 3. díjat és a közönségdíjat a Kölni Rövidfilmfesztiválról, majd a franciaországi Poitiers-ben versenyzett.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat