A Pannónia dicsérete vitte el az Alter-Native fődíját A Pannónia dicsérete vitte el az Alter-Native fődíját

A Pannónia dicsérete vitte el az Alter-Native fődíját

Tegnap este véget ért az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál Marosvásárhelyen. A verseny fődíját Nagy Borbála Pannónia dicsérete című kisjátékfilmje nyerte el, a zsűri különdíja pedig Buzási Gyopár Az utolsó mese című animációs filmjéé lett.

A Pannónia dicsérete egy magyarországi, vidéki iskolában játszódik, ahol mindenki a miniszterelnök látogatására készül. Az ünnepség ötletgazdája, a titkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen az ünnepi tortát illetően, amely nem fér el a hűtőszekrényben. Míg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rá kényszerített szerepben. A 27 perces, magyar–német alkotás tavaly novemberben elnyerte az Oscar-kvalifikáló Deutscher Kurzfilmpreis díjat, illetve többek közt a Friss Hús fesztivál legutóbbi kiadásának fődíját.

Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál fődíját a marosvásárhelyi önkormányzat ajánlotta fel, ahogy a zsűri különdíját is. Utóbbit Buzási Gyopár 6 perces animációs filmjének, Az utolsó mesének ítélte a zsűri. A film szól a királyfiról, a királylányról, a sárkányról, a győzelemről és az örök boldogságról, továbbá mindarról, ami az ismerős befejezés után történik. Az Ottlik Géza azonos című novellája alapján készült alkotást idén Magyar Filmdíjra jelölték animációs filmes kategóriában.

A Maros Megyei Tanács díját a ghánai–belga Jó éjt, Anthony Nti filmje vitte el, a diákzsűri díját és az Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman által idén is felajánlott töltőtollat pedig a francia Nathan Franck kapta Feddhetetlen című filmjéért.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat