Online fogja bemutatni teljes 2021-es filmpalettáját a Warner Bros. Online fogja bemutatni teljes 2021-es filmpalettáját a Warner Bros.

Online fogja bemutatni teljes 2021-es filmpalettáját a Warner Bros.

Amikor november közepén a stúdió bejelentette, hogy egyszerre indítja a mozikban és online a Wonder Woman 1984-et, többen azt hitték, hogy ez csak egy kísérlet vagy szükségmegoldás. A Warner Bros. azonban ennél tovább lép, és az HBO is reagált a stúdió nagy filmipari változásokat előrejelző lépéseire.

A Warner Bros. a Wonder Woman 1984 karácsonyi bemutatójához hasonló stratégiát rögzített egész jövő évre: mind a 17 premierre váró produkcióját az HBO Max streaming-felületén és a mozikban egyidőben tervezi bemutatni. A filmek egy hónapig lesznek elérhetők az HBO Max előfizetői számára, utána csak a mozikban lehet majd megnézni ezeket, majd más VOD-platformokon (Amazon, iTunes, Fandango) lesznek megvásárolhatók. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi idő múlva kerülnek vissza az HBO Max felületére. 

A WarnerMedia vezetője, Ann Sarnoff szerint ez a bemutatómodell „sajátos egyéves terv”, a cég ideiglenes megoldása a globális egészségügyi válság közepette, vagyis egyelőre nem tervezik 2022-ben is online és offline egyszerre bemutatni a filmjeiket. „Előzmény nélküli időket élünk, amelyek kreatív megoldásokat követelnek, beleértve ezt az új kezdeményezést a Warner Bros. Pictures Group részéről – idézi Sarnoffot a Variety. – Nincs senki, aki jobban szeretné a vásznon látni a filmeket, mint mi. Tudjuk, hogy az új tartalom létfontosságú a mozik számára, de igazodnunk kell ahhoz a valósághoz, hogy az Egyesült Államok legtöbb mozija valószínűleg korlátozott kapacitással fog működni 2021-ben.”

Az érintett filmek közt van többek közt a Mátrix 4, Denis Villeneuve Dűne-remake-je, az In the Heights című musical, a Maffiózók (The Sopranos) The Many Saints of Newark című előzményfilmje, az Öngyilkos osztag 2 is (The Suicide Squad 2), a The Little Things Denzel Washingtonnal a főszerepben, a Judas and the Black Messiah című életrajzi filmdráma, a Tom és Jerry egészestés remake-je, a Godzilla vs. Kong című crossover, a Mortal Kombat nevű videojáték filmadaptációja, Angelina Jolie következő, Those Who Wish Me Dead című történelmi drámája, az új Zűr az űrben (Space Jam) film, a Hugh Jackman főszereplésével készült Reminiscence és a King Richard című sportfilm, amelyben Will Smith teniszlegendát alakít. (Bár a Wonder Woman 1984 esetében a stúdió az utóbbiak számára kedvező egyezségre jutott a mozikkal – a moziláncok megkapják a film forgalmazásából befolyó összeg 60%-át –, ez nem lesz érvényes a következő filmek esetében.)

 

Egyszóval a bemutatójuk napján online is elérhetővé válnak mindazok a filmek, amelyek jelentős mozibevételre számíthatnának. Érthető, hogy a bejelentésnek nem örülnek a jelenleg a túlélésükért küzdő filmszínházak, viszont tovább nő a streaming szolgáltatók jelentősége, amelyek a világjárvány kitörése óta amúgy is egyre nagyobb teret nyernek világvoszonylatban.

Örül viszont az HBO: egy ilyen filmkínálattal az HBO Max streamingcsatorna megerősödhet legfőbb vetélytársa, a világszinten elérhető Netflix ellenében. A Netflix nemzetközi egyeduralma azonban végesnek tűnik: Andy Forssell, az HBO Max Global vezetője ma bejelentette a Web Summit konferencia egyik beszélgetésén, hogy 2021 második félévében megkezdődik az HBO európai streaming szolgáltatásainak HBO Maxra való átállása. Az HBO Max ugyanakkor – három héttel a Wonder Woman 1984 bemutatója előtt – megszüntette az egy hónapos ingyenes próbaidőszakot (ami a streaming csatorna 2020 májusi indulása óta érvényben volt), viszont 22%-os kedvezményt ajánlott fel a félévre előfizető potenciális nézőknek.

 

Július végén a másik hollywoodi stúdióóriás, a Universal Pictures is nagyot változtatott a moziforgalmazás hagyományos menetrendjén, felrúgva a moziláncokkal kötött sokéves egyezségét (aminek az AMC és a Cinemark egyértelműen megitta a levét): az általa gyártott új filmeket 17 nap után online is elérhetővé tette, kivéve, ha azok legalább 50 millió dolláros bevételt hoztak a mozibemutató hétvégéjén (ezek a filmek kizárólagos moziforgalmazásban maradhattak 31 napig vagy öt teljes hétvégén át).

 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller