Klaus Maria Brandauert és Szabó Istvánt ünnepli a bécsi Collegium Hungaricum Klaus Maria Brandauert és Szabó Istvánt ünnepli a bécsi Collegium Hungaricum

Klaus Maria Brandauert és Szabó Istvánt ünnepli a bécsi Collegium Hungaricum

December 4-én a Zárójelentés vetítésével, a film rendezőjének és főszereplőjének a jelenlétében köszöntik fel az idén kerek születésnapját ünneplő két legendás alkotót.

Klaus Maria Brandauer és Szabó István közös sikertörténetet írtak és ezért a mai napig hálásak egymásnak: az osztrák Brandauer nemzetközi (film)színészi pályafutása a magyar rendezőlegendának köszönhetően kezdődött el. Első közös filmjük, Klaus Mann azonos című regényének filmadaptációja, a Mephisto (1981) elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. További filmjeiket, a Redl ezredes (1985) és a Hanussen (1988) című alkotásokat szintén Oscar-díjra jelölték, és mindhárom filmjüket számos más elismeréssel díjazták.

Eddigi legújabb közös filmjükkel, a Zárójelentés (2020) című alkotással ünneplik a két nagy filmbarátot a bécsi magyar kulturális intézetben kerek születésnapjuk alkalmából.

A Zárójelentésben Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni. A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik: olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe, vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel. Bővebb információk a filmről az alábbi link alatt olvashatók.

A filmvetítés után a személyesen jelenlévő filmalkotókkal tartanak beszélgetést, amelynek moderátora dr. Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója és Mercedes Echerer színésznő lesz.

A filmet 2023. december 4-én 19 órakor mutatják be magyar nyelven, angol felirattal a Collegium Hungaricumban (1020 Wien, Hollandstraße 4).

(a szervezők közleménye)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat