Klaus Maria Brandauert és Szabó Istvánt ünnepli a bécsi Collegium Hungaricum Klaus Maria Brandauert és Szabó Istvánt ünnepli a bécsi Collegium Hungaricum

Klaus Maria Brandauert és Szabó Istvánt ünnepli a bécsi Collegium Hungaricum

December 4-én a Zárójelentés vetítésével, a film rendezőjének és főszereplőjének a jelenlétében köszöntik fel az idén kerek születésnapját ünneplő két legendás alkotót.

Klaus Maria Brandauer és Szabó István közös sikertörténetet írtak és ezért a mai napig hálásak egymásnak: az osztrák Brandauer nemzetközi (film)színészi pályafutása a magyar rendezőlegendának köszönhetően kezdődött el. Első közös filmjük, Klaus Mann azonos című regényének filmadaptációja, a Mephisto (1981) elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. További filmjeiket, a Redl ezredes (1985) és a Hanussen (1988) című alkotásokat szintén Oscar-díjra jelölték, és mindhárom filmjüket számos más elismeréssel díjazták.

Eddigi legújabb közös filmjükkel, a Zárójelentés (2020) című alkotással ünneplik a két nagy filmbarátot a bécsi magyar kulturális intézetben kerek születésnapjuk alkalmából.

A Zárójelentésben Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni. A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik: olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe, vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel. Bővebb információk a filmről az alábbi link alatt olvashatók.

A filmvetítés után a személyesen jelenlévő filmalkotókkal tartanak beszélgetést, amelynek moderátora dr. Méhes Márton, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatója és Mercedes Echerer színésznő lesz.

A filmet 2023. december 4-én 19 órakor mutatják be magyar nyelven, angol felirattal a Collegium Hungaricumban (1020 Wien, Hollandstraße 4).

(a szervezők közleménye)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat