Szabó István-filmekkel „melegít” a Ceau, Cinema! fesztivál Szabó István-filmekkel „melegít” a Ceau, Cinema! fesztivál

Szabó István-filmekkel „melegít” a Ceau, Cinema! fesztivál

Szabó István-retrospektívet vetít június végén a 10. kiadásához érkezett Ceau, Cinema! fesztivál „warm up”-programsorozatként Bukarestben és Temesváron.

A szervezők az Oscar-díjas Mephistót (1981), a Redl ezredest és a Hanussent (1988) tűzték műsorra, a filmeket június 23. és 25. között lehet megnézni a bukaresti Eforie moziban, illetve június 30. és július 2. között a temesvári Győzelem moziban.

Kézikönyv és tükör – Szabó István: Mephisto (1981)

2018. május 19.

Sok rosszat el lehet mondani Gustaf Gründgrensről, de az biztos, hogy nem sok színpadi alakítás ihletett sikeres regényt és Oscar-díjas filmet is – ha mégoly áttételesen is. Kora egyik leghíresebb Mephistóját játszotta a náciknak; sógora, Klaus Mann az ő életéből ihletődve írta meg a maga Mephistóját, Szabó István sokrétegű filmjében pedig beteljesedik Mephisto alakjának és alakítójának sorsa: a nézők szeme előtt történik meg metamorfózisa a játszott alakká.

Olvasd tovább  

Az NFI Filmarchívum által 4k-ban restaurált alkotások a bukaresti Liszt Intézet támogatásával érkeznek a Ceau, Cinemá!-ra.

A vetítések részletes programja elérhető a fesztivál honlapján. A jegyárusítás megkezdődött az Eventbook online-felületén. A Ceau, Cinema! jubileumi kiadása július 12. és 16. között zajlik.

Mi Közép-Európa titka? – Beszélgetés Szabó Istvánnal a Hanussenről

2016. május 20.

Ez volt az első magyar film, melyet Independent Spirit Awardra jelöltek, és az utolsó, melyben Szabó István együtt dolgozott Klaus Maria Brandauerrel. „Ez volt az a film, amellyel mindent elmondhattam volna, de elszalasztottam a lehetőséget” – nyilatkozta később a rendező a Hanussenről, melyet pontosan 28 évvel ezelőtt, 1988. május 20-án mutattak be a Cannes-i Fesztiválon.

Olvasd tovább  

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat