Hátrány, ha szexjelenet van egy filmben? Hátrány, ha szexjelenet van egy filmben?

Hátrány, ha szexjelenet van egy filmben?

Kevesebb erotikus jelenetet írtak bele az utóbbi másfél évben készült hollywoodi filmek forgatókönyveibe, mert azok negatívan befolyásolhatják a produkciók bevételeit. Az Ipsos felmérése alapján úgy tűnik, változik a divat: a producerek újabban az egész családhoz szóló filmeket részesítik előnyben.

„Egy időben kevés esélye volt a sikerre egy olyan filmnek, amelyben egyetlen forró jelenet sem volt” – jelenti ki a Daily Mail című brit bulvárlap szerzője. Napjainkban azonban úgy tűnik, a nagy hollywoodi stúdiók akadályt látnak a szexjelenetekben: az utóbbi 18 hónapban elkészült forgatókönyvekben alig van ágyjelenet.

A jelenséget az magyarázhatja a lap szerint, hogy a vezető producerek igyekeznek elkerülni filmjeik „adult-only” („csak felnőtteknek”) besorolását, ráadásul jobban odafigyelnek a mozilátogató hölgyekre, ugyanis többnyire a nők választják ki azokat a filmeket, amelyeket – akár párjukkal együtt – megnéznek a moziban. Utóbbi egy 25 évesnél idősebb párokra vonatkozó, a Warner Bros által megrendelt közvélemény-kutatás eredményeiből derült ki.

Sharon Stone emlékezetes jelenete az Elemi ösztönben

Ez a hozzáállás homlokegyenest ellentmond a korábbinak, amikor a hollywoodi filmesek sokszor szánt szándékkal provokálták nézőiket filmjeik szexuális tartalmával. Emlékezetes példa erre Sharon Stone híres jelenete az Elemi ösztönből vagy Kim Basingeré a 9½ hétből.

Az Ipsos közvélemény-kutató ügynökség filmes szekciójának vezetője, Vincente Bruzzese szerint az erotikus jeleneteket a bonyodalomtól függetlenül is megírták, csak hogy fűszerezzék velük a cselekményt. Napjainkban azonban egy-egy ilyen jelenet óhatatlanul a „csak felnőtteknek” szóló kategóriába szorítaná a filmet, amely ezáltal elvesztené – az anyagi sikert garantáló – fiatal közönségét. A kutató szerint a mai producerek még a forgatások kezdete előtt elgondolkodnak azon, hogy valóban szükségük van-e a szexre, vagy a film üresjáratait inkább ámulatba ejtő speciális effektekkel tölthetnék meg, s így a végeredmény a „family-friendly” besorolást kaphatja.

A tanulmány rámutat arra, hogy ez a tendencia az idei Oscar-gálán is megmutatkozott: a díjazott filmekben volt ugyan erőszak, de nem voltak explicit erotikát tartalmazó képsorok. Bukott ugyanakkor a pénztáraknál a The Sessions című film, amelyben Helen Hunt egy szexuális zavarokra szakosodott terapeutát alakít, és a The Paperboy, amelyben Nicole Kidman veti be csáberejét.

A felmérés szerint a 2012-ben készült hollywoodi filmeknek mindössze 8%-a került a „csak felnőtteknek” kategóriába, és csupán két olyan film van a brit top 10-ben, amely meztelenkedős jelenetet is tartalmaz. A szakértők megállapították, hogy manapság, amikor az interneten könnyen hozzáférhető a pornográfia, a világhálón közzétett, ingyenesen hozzáférhető pikáns filmextrákat sem értékeli már a közönség.

(Mediafax)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat