Gary Oldman alakítja az Aranypolgár forgatókönyvíróját David Fincher új filmjében Gary Oldman alakítja az Aranypolgár forgatókönyvíróját David Fincher új filmjében

Gary Oldman alakítja az Aranypolgár forgatókönyvíróját David Fincher új filmjében

Gary Oldman Oscar-díjas angol színész alakítja Herman Mankiewicz forgatókönyvírót a David Fincher rendezésében készülő életrajzi drámában, amely fekete-fehér filmszalagra forog.

Mankiewicz eredetileg újságíró volt, később ő írta Orson Wellesszel az Aranypolgár (Citizen Kane) című filmklasszikus (1941) forgatókönyvét. A Mank című film, amely Mankiewicz becenevére utal, a Netflixnél készül. Fincher a tervek szerint ősszel kezdi forgatni a korabeli hangulatot felidézve fekete-fehér filmszalagra - számolt be róla a The Hollywood Reporter csütörtökön.

Fincher már húsz éve is meg akarta csinálni ezt a filmet, most apja, Jack Fincher jegyzi a forgatókönyvet. A rendező Cean Chaffin és Doug Urbanski producerrel dolgozik együtt.

Mankiewicz riporter és kritikus volt az 1920-as években, emellett tagja lett a híres New York-i irodalmi társaságnak, az Algonquin Kerekasztalnak. A húszas évek végén azonban a Paramount Hollywoodba csábította, ahol éppen akkor kezdődött a hangosfilmek korszaka. „Milliókat lehet felmarkolni és az embernek csak idiótákkal kell versenyeznie” - csalogatta egy New York-i írótársát, Ben Hechtet Hollywoodból.

Mankiewicz olyan klasszikus produkciókon dolgozott, mint az Óz, a nagy varázsló (The Wizard of Oz, 1939), a Szőkék előnyben (Gentlemen Prefer Blondes, 1953) vagy az Aranypolgár (1941). Az Oscar-díjas film forgatókönyvén Mankiewicz és Welles is dolgozott, de a rendező utóbb azt akarta, hogy csak egyedül szerepeljen a stáblistán. Mankiewicz támogatói hangosan kántálták a becenevét, amikor az Aranypolgár forgatókönyvírói Oscarját bejelentették. A trófeát egyébként mindketten megkapták, de a díjátadón egyikük sem vett részt.

Fincher legutóbb a Holtodiglan (Gone Girl) című filmet rendezte 2014-ben. Azt követően a Z világháború (World War Z) folytatását készítette volna, de azt végül túl költségesnek találták.

Oldman A legsötétebb óra (The Darkest Our) című életrajzi filmben Winston Churchill megformálásáért 2018-ban kapott Oscar-díjat.

(MTI)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat