Fábri Zoltán retrospektív a budapesti Art+ moziban Fábri Zoltán retrospektív a budapesti Art+ moziban

Fábri Zoltán retrospektív a budapesti Art+ moziban

Szeptember 14. és 20. között, minden nap este 7 órai kezdettel egy-egy Fábri-klasszikust vetítenek a közelmúltban megújult moziban.

„A képzőművészeti, majd színházi tanulmányokat folytató, sikeres színészi, díszlettervezői és színházrendezői karrierrel rendelkező Fábri Zoltánra emlékezünk, akinek filmjei többnyire a történelmi-politikai sorsfordulók morális határhelyzeteinek, az emberi kiszolgáltatottság drámáinak, a szuverenitás csapdahelyzeteinek az ábrázolásai – fogalmaz a mozit üzemeltető Pannónia Movie Kft. közleménye – Hősei gyakran éles határ-helyzetben kényszerülnek megőrizni emberi méltóságukat: csakis a behódolás és a halál között választhatnak. Fábri különböző irodalmi adaptációkra épülő filmjeinek sora a stílustudatosság és a témaválasztás egysége révén mégis koherens szerzői életművé szerveződik.”

Régi és új – Rendezőportrék: Fábri Zoltán

2004. január 15.

Fábri Zoltán életműve a klasszikus és a modern filmtörténeti korszak határán formálódott, hagyomány és megújulás kölcsönös, kettős erőterében. Az irodalmi ihletés, a felfokozott drámaiság, a filmkép és a filmtér kifejezőerejének plasztikussága Fábri filmjeit az expresszionista és a lírai realista stílushagyománnyal rokonítja, az emlékezés-dramaturgia és az időfelbontásos elbeszélő-szerkezet pedig az ötvenes-hatvanas évek modernizmusának hatása az életműben.

Olvasd tovább  

A budapesti cinefil közönség hét Fábri Zoltán-filmet nézhet tehát meg a moziban a következő program szerint:

  • szeptember 14. – Édes Anna (1958)
  • szeptember 15. – Az ötödik pecsét (1976)
  • szeptember 16. – Hannibál tanár úr (1956)
  • szeptember 17. – Körhinta (1956)
  • szeptember 18. – Isten hozta, őrnagy úr! (1969)
  • szeptember 19. – Két félidő a pokolban (1961)
  • szeptember 20. – A Pál utcai fiúk (1969)
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat