Almodóvar filmhét lesz Budapesten Almodóvar filmhét lesz Budapesten

Almodóvar filmhét lesz Budapesten

Pedro Almodóvar hét filmjével zárja a májust az Art+ Cinema. Az 1983 és 2006 között készült filmeket magyar szinkronnal vetítik.

Május 23-ától kezdődően minden este 20:30-tól lehet megnézni egy-egy spanyol filmklasszikust a következő program szerint:

  • május 23. – Beszélj hozzá! (Hable con ella)
  • május 24. – Volver
  • május 25. – Mindent anyámról (Todo sobre mi madre)
  • május 26. – Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (Mujeres al borde de un ataque de nervios, 1988)
  • május 27. – Eleven hús (Carne trémula, 1997)
  • május 28. – Titkom virága (La flor de mi secreto, 1995)
  • május 29. – Áldott mélységek (Entre tinieblas, 1983)

Május 23-án, csütörtökön a Beszélj hozzá! kezdi a hetet. A 112 perces filmben két férfi ideje nagy részét egy-egy kómában lévő nő mellett tölti egy kórteremben, és idővel akaratlanul is elmélyül ismeretségük, mivel szerelmeik felébredésére várva egyre többet beszélgetnek egymással.

Pénteken, május 24-én Penélope Cruz Oscar-, és SAG-jelölt főszereplésével érkezik a Volver 2006-ból. Ezen két órában Raimundát nővére felhívja nénikéjük halálhírével. Bár nagyon szerette, a temetésen nem tud részt venni, így őt is testvére képviseli, akivel szülővárosukban egy igen érdekes fejleményt közölnek: édesanyjuk szelleme visszatért a túlvilágról.

Penélope Cruz a szombati filmben is (mellék)szerepel: május 25-én a 101 perces Mindent anyámról kerül terítékre. Manuela fiát halálra gázolják, amit az asszony nehezen dolgoz föl, pláne ahogy elolvassa gyermeke naplóját. Hiányzott neki az apja, akit eltitkolt előle, mivel nem tudta, hogy adja át a tényt: a férfi már a dúskeblű Lolaként éli mindennapjait. Manuela fejébe veszi, hogy kitálal az exének.

Kómák és gyászok után könnyebb témák és egy régi vágású európai szituációs dramedy következik vasárnap. Az Asszonyok a teljes idegösszeroppanás szélén 1988-ban robbantotta be a köztudatba Antonio Banderast, de a jellegzetes arcú Rossy De Palmát is biztos sokan beazonosítják a kontinens vígjátékaiból. A másfélórás komédiában egy Pepa nevű színésznő és lakása áll központban. Élettársával szakítottak, mire kiderült: terhes. Miközben azon ügyködik, hogy visszahódítsa szerelmét, egyre több hasonló sorsú nővel fut össze, ami nem várt helyzetkomikumokat szül, melyekben próbál nem idegösszeroppanást kapni.

Ugyan Cruz szerepel a filmhét hétfői programjában is, az évtizedre jellemző, 1997-es erotikus thrillerben, az Eleven húsban későbbi férje, Javier Bardem kap nagyobb figyelmet, bár nem főhősként. Az ugyanis Victor, aki egy diszkóban összejön Elenával és szüzessége elvesztése után szerelembe esik. Amikor ismét találkozni akar, a lány a dílerét várja, helyette viszont kopók érkeznek, a srácot pedig lecsukják. Elena eközben összeházasodik a zsaruval, amit Victor nem akar annyiban hagyni.

Spanyolország Oscar-nevezése volt az 1995-ös Titkom virága, melyet május 28-án, kedden vetítünk. A hét Goya-jelölést kapott, 102 perces darabban egy romantikus regényeivel népszerűvé vált írónő álnéven publikál, a valóságban azonban férje munkája miatt már rég nem érzi az igaz szerelmet. Írói válságán az alkohollal próbál túljutni, végül kritikusi munkát vállal, ami frissességet hozna, ám ekkor egy váratlan vendég látogatja meg.

Zárásként szerdán, május 29-én az Áldott mélységek érkezik 1983-ból. Yolanda tanárból lett énekesnő, hogy fellépéseivel eltartsa drogos szeretőjét. Ő azonban túladagolja magát, a rendőrség pedig gyilkossággal gyanúsítja a lányt, akinek így menekülőre kell fognia. Egy különös apácarendnél kap menedéket, ám problémái így is maradnak. A 114 perces Almodóvar-film hathatott az Apácashow-ra, bár utóbbi kétségtelenül könnyedebb film.

(a Pannónia Entertainment közleménye)

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat