Az orosz versenyfilm vitte el a TIFF fődíját Az orosz versenyfilm vitte el a TIFF fődíját

Az orosz versenyfilm vitte el a TIFF fődíját

A fesztivál 10 000 euró értékű fődíját a TIFF idei sztárvendége, a balettáncos Szergej Polunyin adta át a The Whaler Boy rendezőjének, Filipp Jurjevnek.

Rövid visszatekintéssel indult Kolozsvár főterén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál ma esti zárógálája. A szabadtéri mozi vásznán a dákokig visszanyúló fesztiváltörténettel poénkodó fesztiválszpot után rövid klip tekintett vissza az elmúlt 20 évre, majd Tudor Giurgiu fesztiváligazgató mesélt többek közt arról, hogy a két évtizeddel ezelőtt indult csapat nagyrésze ma is velük van, és hogy Kolozsváron Janovics Jenő óta él a film iránti szeretet, a város maga is ekkor került fel a nemzetközi mozis világtérképre. Giurgiu szerint 2021 rekordokkal teli év volt: ez érvényes a nézőszámokra, a közönség által leadott szavazatokra és a rendezvénysorozaton bemutatott román filmek számára is, illetve soha nem esett ilyen kevés eső a fesztivál alatt.

A Transilvania Trófeát idén Filipp Jurjev, a The Whaler Boy rendezője vette át. A film fiatal bálnavadász hőse valahol a Bering-szoros közelében él. Falujában csak nemrég jelent meg az internet, és ő máris beleszeretett egy szexchatet közvetítő, csodálatos amerikai lányba. „Jurjev rendezése kétségtelenül az év egyik legütősebb coming of age-története, főként azért, mert páratlan érzékkel képes társítani különböző hangulatokat. A The Whaler Boy huncut humora sosem teszi komolytalanná Leshka őszinte küzdelmét és a film elképesztő vizuális világa úgy varázsol otthonosságot a rideg tundrába, hogy a nézőben nem születnek keresetlen illúziók a Bering-szoros kényelméről. Jurjev megközelítésében van valami megrázó emberközpontúság, ahogyan amatőr szereplői saját álmaikkal találkoznak, ahogyan a külvilág szele egyszerre csábítja el és rémiszti meg őket. A bálnavadász falu elmaradottságáról furcsamód az árul el a legtöbbet, hogy ebben a közösségben az amerikai álom fogalma még nem eltemetett múlt. Jurjev rendezésében ez egy különös paradicsomi állapotként definiálódik, ami (némi iróniával) azt jelzi, hogy szükségünk van az elvágyódásra. Hogy valójában nem a vágy tárgya, hanem maga a vágy mozgat minket. Hogy az ismeretlen felfedezése a már jól ismert otthont is újrateremti számunkra” – írtuk a filmről, amelyet holnap újra lehet majd nézni a Florin Piersic moziban.
Filipp Jurjev a 10 000 euró értékű Transilvania Trófeával

A színészi díjat Petra Martinez a La vida era eso főszereplője kapta. Dicséretben részesült a litván versenyfilm, a The Flood Don't Come (r. Marat Sargsyan), a zsűri különdíját pedig az indiai Pebbles (r. P. S. Vinothraj) vitte el.

A Eugen Jebeleanu elnyerte a hivatalos versenyszekció rendezői díját és közönségdíját is Câmp de maci című filmjéért. A gálán külön díjazták a fesztivál teljes programjában legnépszerűbbnek bizonyult román produkciót: ez a nyolc éven át forgatott természetfilm, a Dan Dinu és Cosmin Dumitrache rendezte România sălbatică lett.

A nemzetközi kritikusok díját idén Bogdan George Apetri Neidentificat című filmje nyerte el.

Az idei életműdíjas a szebeni származású Cezara Dafinescu színésznő, akinek a filmográfiája több mint 100 tételt ölel fel, a fesztivál kiválósági díját pedig idén Nae Caranfil filmrendező kapta, aki visszatérő jelenlétével végigkísérte a fesztivál teljes történetét, és aki éles (ön)iróniával megfogalmazott beszédében felhívta a figyelmet a CNC pénzosztó logikájának visszásságára: néhány napja elkaszálták a filmtervét, mivel a finanszírozások a külföldi fesztiválrészvételeken múlnak, és ha valakinek „nem ez az erőssége”, megmarad elutasított és „középszerű” rendezőnek. A CNC-pontrendszerrel kapcsolatos kritikát Tudor Giurgiu fesztiváligazgató is kiegészítette, nevetségesnek nevezte, és a változtatás szükségességét hangsúlyozta.

Nae Caranfil és az ő trófeája

A Román Film Napjai versenyében Ruxandra Ghițescu filmje, az Otto, barbarul nyerte a fődíjat, az 1000 euró értékű debütdíjat pedig a #dogpoopgirl, Andrei Huțulescu filmje kapta. A román rövidfilmes versenyben dicséretben részesült a Paul Mureșan rendezte Cântec de leagăn, a szekció díját pedig Andrea Bonțun When The Night Meets Dawn című filmje vitte el.

A 20. születésnapját ünneplő fesztivál zárógáláján átadtak egy meglepetésdíjat is (legutóbb a 10. kiadáson volt ilyen): a román származású izraeli filmkritikus, Dan Făinaru kapta.

A szervezők kihirdették az idén először kiírt forgatókönyvírói verseny díjazottjait is. A felhívás újra hangsúlyozott célja az volt, hogy a román filmes palettáról szinte teljesen hiányzó műfaji filmek készítésére ösztönözzék az alkotókat. A nagyjátékfilmes kategória győztese Sorana Borchina és Rodica Domnițeanu filmterve lett, a minisorozathoz készült pilottervek közül pedig Alex Țibu és Șerban Racovițeanu közös projektjét emelték ki győztesként. A cél az, hogy e filmtervek megvalósítása felé is egyengessék az utat – hangsúlyozta Tudor Giurgiu.

Az Alex Leo Șerbanról elnevezett, 2500 euró értékű ösztöndíjat Cristian Pascariu nagyjátékfilmterve, az A Flower Is Not A Flower nyerte el, a fiatal színészeket rivaldafénybe emelő, 1000 eurós különdíjban Ioana Bugarin részesült, és 500 eurós támogatást kapott a Films in Frame című folyóiratprojekt is.

A díjátadó gálán színpadra hívták a fesztivál díszvendégét, Szabó István filmrendezőt, aki röviden köszönetet mondott a szervezőknek és dicsérő szavakkal méltatta a fesztivál csapatát – Zárójelentése egyébként felkerült a fesztivál legnépszerűbb filmjeinek tízes toplistájára –, felvonultak a 10 pentru film színészi program idei résztvevői. A szervezők megemlékeztek a TIFF-en életműdíjjal kitüntett és július elején elhunyt Luminița Gheorghiu színésznőről, és TIFF korábbi életműdíjasairól, illetve díszmeghívottjairól is.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

 • Kivérző szerelem

  Színes akciófilm, bűnügyi, romantikus, thriller, 104 perc, 2024

  Rendező: Rose Glass

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols

 • Ördögűzés

  Színes horror, thriller, 93 perc, 2024

  Rendező: Joshua John Miller

 • Vigyél a Holdra

  Színes romantikus, vígjáték, 132 perc, 2024

  Rendező: Greg Berlanti

 • Twisters - Végzetes vihar

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 117 perc, 2024

  Rendező: Lee Isaac Chung

 • Nemkívánatos személyek

  Színes bűnügyi, filmdráma, 100 perc, 2023

  Rendező: Ladj Ly

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat

 • Kivérző szerelem

  Színes akciófilm, bűnügyi, romantikus, thriller, 104 perc, 2024

  Rendező: Rose Glass

 • Anyai ösztön

  Színes filmdráma, thriller, 94 perc, 2024

  Rendező: Benoît Delhomme

 • Motorosok

  Színes bűnügyi, filmdráma, 116 perc, 2024

  Rendező: Jeff Nichols

 • Ördögűzés

  Színes horror, thriller, 93 perc, 2024

  Rendező: Joshua John Miller

 • Vigyél a Holdra

  Színes romantikus, vígjáték, 132 perc, 2024

  Rendező: Greg Berlanti

 • Twisters - Végzetes vihar

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 117 perc, 2024

  Rendező: Lee Isaac Chung

 • Nemkívánatos személyek

  Színes bűnügyi, filmdráma, 100 perc, 2023

  Rendező: Ladj Ly