A Post Mortemé a legjobb filmelőzetes A Post Mortemé a legjobb filmelőzetes

A Post Mortemé a legjobb filmelőzetes

Pénteken, a budapesti Toldi moziban zajlott az Arany Blende díjátadó. A filmtrailerekre összpontosító gála idén szakmai előadással egészült ki.

Így születik a Netflix-kampány címmel tartott előadást az Arany Blende felkérésére Schiffler Lilian és Bozsik Ádám. A kreatív szakemberek arról számoltak be, hogyan dolgoznak ők Amszterdamban a Netflixnél, és hogyan jön létre egy-egy trailer projektjük. Szó volt konkrét előzetesekről is, de az is kiderült, hogy miben különbözik egy Netflix-trailer (általában egy streaming-trailer) egy hagyományostól: míg az utóbbinak emlékezetesnek kell lennie, addig a streaming trailereknek az azonnali választásra kell ösztönözniük, el kell találjanak egy hangulatot, és szó sem lehet arról, hogy egy picit is félrevezessék a nézőt. 

Az előadás után tartott a díjátadó rendezvényen a fődíjat a Post Mortem című film trailere nyerte, a közönségdíj pedig a Toxikoma teaseréé lett. Mindkét előzetest Bedő Barna vágta. 

Köllő Killa és Deák Dániel szervezők elmondták, hogy szeretnék, ha az előzetesek hosszú távon a magyar filmtörténet részévé válnának. „Pontosan tudjuk, milyen óriási szerepe van a filmelőzetesnek a filmélményben, mekkora felelősség, hogy egy trailer olyan elvárásokat teremtsen a nézőben, aminek a film meg tud felelni” – fogalmaztak.

Az idei Arany Blende mezőnyébe 50 érvényes előzetes érkezett. A zsűri díjain kívül volt közönségdíj és két zenei díj is. A zsűri tagjai: Czakó Judit vágó, Goda Krisztina filmrendező és forgatókönyvíró, Harsányi Márton, a chicagói Weber Shandwick ügynökség stratégiai igazgatója, Steven Lovy trailerproducer és Schweigert András, aki az AMC csatornahálózatnál a filmes csatornák kampányaiért felel. 

A díjátadó rendezvényen trailerpremier is volt: az alkotók bemutatták Bernáth Szilárd Larry című filmjéhez készült hosszú előzetest. Az est folyamán levetítették a zsűri shortlistjét és utána kiosztották a díjakat. Az Arany Blendék mellett zenei licenszet kaptak kézhez a díjazottak, és a fődíjas egy Fusion 17 Studio 3D kompozitáló szoftvert vehetett át a HSE jóvoltából.

A díjazott előzetesek és alkotóik a zsűri indoklásával

Arany Blende: Post Mortem trailer
A trailer producere: Bedő Barna
A zsűri indoklása: Egy jó trailerhez jó alapanyagra van szükség, ez azonban egyben felelősség is. A Post Mortem esetében úgy éreztük, nagyszerűen összhangban van a kettő, és a horror műfaji jellegzetességeit felhasználva, azokra remekül építve, de azokat nem öncélúan és klisésen alkalmazva sikerült egy nemzetközi szinten is magas minőségű trailert megalkotni. Az amúgy roppant erős mezőnyben a rengeteg bírálati szempont alapján (amelyek közül persze minden zsűritag esetében az egyik a szubjektív „mennyire tetszik”) ezt a trailert éreztük a legerősebbnek, a legkiforrottabbnak.

Ezüst Blende: Tobi színei trailer
A trailer producere: Fehér Marcell
A zsűri indoklása: „Amikor egy film küldetése az edukáció és érzékenyítés, akkor a trailer feladata az, hogy elérje azoknak az ingerküszöbét, akik legalábbis nyitottak az érzékenyítésre. A Tobi színei a lehető leghatékonyabban adja vissza a szülők elfogadással kapcsolatos küzdelmét. Fehér Marcell megoldásai érzékenyek, kiegyensúlyozottak, és úgy törekszenek a teljességre, hogy bőven hagynak kérdéseket és kíváncsiságot a nézőben a történet kimenetelével kapcsolatban.”

Bronz Blende: A feleségem története trailer
A trailer vágója: Szalai Károly H.S.E.
A zsűri indoklása: „Az egyik legérdekesebb vita a zsűrizés alatt arról szólt, hogy vajon mennyire köteles egy trailer hűen visszaadni a film hangulatát, tempóját, történetvezetését. A feleségem története olyan trailerrel jelent meg, ami pontosan azokat hivatott bevonzani, akik egy klasszikus art (noir) mozi élményre vágynak. Az egyedi képi világ rögtön az első pár másodpercben lenyűgöz. A konfliktus fokozatosan bontakozik ki, de közben ízelítőt kapunk a film szinészvezetéséből, technikai megoldásaiból, humorából is. Szalai Károly a nemzetközi szinten is komoly közönségre számító filmhez méltó trailert alkotott.”

Neon Blende a legjobb kampánynak: Születési helye: Auschwitz (trailer + plakát)
A trailer producere: Bedő Barna
Plakát: Frank Rizzo
További alkotók: Cseke Eszter, S. Takács András
A zsűri indoklása: „Az egyik legjobban felépített trailer volt a mezőnyben már önmagában is. Bár dokumentumfilmhez készült, egyáltalán nem volt olyan érzésünk, hogy a műfaj sajátossága korlátozta volna az alkotókat. Mivel a mezőnyben ennél a projektnél éreztük leginkább a kohéziót a trailer és a print kreatív között, ráadásul utóbbi önmagában is bátor és egyedi, könnyen egyetértettünk abban, hogy a Születési helye: Auschwitz nyerje az extra kategória díját, azaz a Neon Blendét a kampány tökéletes komplexitása miatt.”

Az Arany Blende partnere kezdetektől fogva a Zenebank.hu, akik zenei licenszcsomagot ajánlottak fel a díjazottaknak. Ők maguk két trailert is választottak a mezőnyből. 

Zenebank-díj a legjobb trailerzenének: Budapest zárt város trailer
Trailer vágó: Zsótér Indi Dániel
Kreatívvezető: Konkol Máté
„Egy rövidfilm előzetesét szerettük a legjobban zeneileg. Egyetlen zeneszám szól a trailer alatt, ami a film képeivel együtt olyan erős hangulatot teremt, amivel szívesen megyünk bármeddig” – fogalmazott Hetsko Evelin a Zenebank képviselője, aki átadta a díjat.

(a szervezők közleménye)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat