Felméri Cecília

Felméri Cecília

Kolozsváron született. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem fotó, film, médai szak első évfolyamának diákja volt. A Kakukk című kisjátékfilmje az államvizsga alkotása is egyben. Korábbi munkái közül a Bárányok meghalása című animációjával több hazai, és nemzetközi fesztiválokon is sikert aratott.

Ezt írtuk róla

„Az oda nem figyelés fatálissá válhat” – Beszélgetés Felméri Cecíliával a Spirál kapcsán

2021. május 10.

Sikeres kisjátékfilmjei után (Kakukk; Végtelen percek; Boldogságpasztilla; Mátyás, Mátyás) Felméri Cecília első nagyjátékfilmjével, a Spirállal debütál az újrainduló magyarországi mozikban, május 13-án. A Spirált a Nemzeti Filmintézet – NFI (korábbi Magyar Nemzeti Filmalap – MNF) és a Román Filmközpont is támogatta, a film világpremierje a 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahonnan az alkotás különdíjjal tért haza. Néhány hete pedig a film operatőre, Réder György nyerte el a Kovács László – Zsigmond Vilmos operatőrverseny játékfilmes kategóriájának díját. A rendezővel készült interjúnkban többek között a koprodukció kihívásairól, körkörösségről és fatális véletlenekről beszélgettünk.  

Nagyon jó, mert fejbe lehet verni egymást... – Beszélgetés két fiatal erdélyi animációsfilm-rendezővel

2006. április 15.

A 13. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon két erdélyi animációt is díjazott a zsűri. Felméri Cecília A bárányok meghalása című animációjával a Duna Televízió által a legjobb határon túli alkotónak szánt különdíjat nyerte el, Tóth Szabolcs Vilmos és Artur című munkáját a zsűri különdíjával és a Duna Műhely ajándékcsomagjával jutalmazták. Ők első alkalommal neveztek be versenyfilmmel fesztiválra. Ezt megelőzően viszont mindketten részt vettek a 2005-ös Filmtett–Duna Műhely alkotótáborban, az animációs csoportban. Velük beszélgettem az animációkészítésről, illetve további terveikről.

Filmjei a Filmtetten

Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon

Színes kisjátékfilm, 25 perc, 2022
Szereplő

A 22 éves Márk megismerkedik és azonnal bele is szeret a 21 éves Amandába, de kiderül hogy a lány nem az, aminek látszik. Egy morbid és furcsa eseménysorozat után Márkon és szobatársán, Levin múlik, hogy értelmezzék a helyzetet.

Spirál

Színes filmdráma, 100 perc, 2020
Rendező, Forgatókönyvíró

Egy férfi és két nő különös háromszögtörténete bontakozik ki egy tóparti házban. A titokzatos módon eltűnt apáról a fiúra hagyományozott horgásztó távol esik a várostól, egy elszigetelt, varázslatos világ. Halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona.  A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a horgásztavat gondozó férfi [...]

Kapcsolódó cikkek:

A Drakula dilemma

Színes animációs film, dokumentumfilm, 52 perc, 2014
Rendező, Producer

Dokumentumfilm arról, hogy ki szerint ki is volt Drakula, hova lehet eltemetve és hogyan lehetne kihasználva turisztikailag.

Elolvasom a kritikát

Eladó remények

Színes dokumentumfilm, kísérleti, 52 perc, 2012
Rendező, Forgatókönyvíró

Valaki, akiben megbízol, az álmaid valóra váltását ígéri neked. Hiszel neki, de idővel lehull róla az álarc. Addigra már egy olyan rendszer része leszel, amelyikben mindenki erősebb, mint te. Csak tárgy vagy, rajtad az árcimkével. Hogyan is engedhetnének szabadon? A kísérleti dokumentumfilm hét romániai lánnyal készült megrázó interjúk anyagát dolgozza fel: mindannyiukat eladták itthon vagy külföldön [...]

Boldogságpasztilla

Színes rövidfilm, 12 perc, 2012
Rendező, Forgatókönyvíró

Bosszú. Olyan jólesik. De mindennek ára van… Képek a filmből

Személyi figyelő

Színes horror, thriller, 2012
Rendezőasszisztens

A film egy személyi figyelőt avat főszereplőjévé, akinek legnagyobb tehetsége abban áll, hogy láthatatlan marad „áldozatai” előtt. Jelentéseket ír az alanyok hétköznapjairól, rutinos vagy éppen legfurcsább szokásairól anélkül, hogy leheletnyi nyomot hagyna maga után. A tény, hogy átnéznek rajta, tárgyként kezelik, nyilván frusztrálja őt, s így a filmnek egy olyan olvasata is lehetséges, mely az emberi jelentéktelenségre [...]

Kapcsolódó cikkek:

Végtelen percek

Színes kisjátékfilm, 18 perc, 2011
Rendező, Forgatókönyvíró

Egy nyári délután valaki lecseppenti magát kávéval, valaki galambot etet, valaki darazsat öl, valaki meghal, valaki menekül, valaki másol, valaki rádiót hallgat, valaki telefonál, valaki... És ezek közt talán van némi összefüggés.

Kapcsolódó cikkek:

Kakukk

Színes kisjátékfilm, 17 perc, 2008
Rendező, Forgatókönyvíró

Kerekes János szeretője Máris, de a lányt a szülei a buta és gazdag Demicshez kényszerítik. Máris nem harcol Júliaként a szegény Jánosért; az a vágya, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Férjhez megy Demicshez, de megígéri Jánosnak, hogy az esküvő után először neki adja magát. Ekkor kezdődnek a bonyodalmak.

Kapcsolódó cikkek:

Szignál 2005

Színes animációs film, 2005
Rendező

Csak egy csapat fura, zöld manó, gyorsan terjedő (filmes?) fertőzéssel.

Felméri Cecília

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat