Ami nem ér véget – Balázs Imre József mozija Ami nem ér véget – Balázs Imre József mozija

Ami nem ér véget

Balázs Imre József mozija

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tágra zárt szemek
Stanley Kubrick
1999
Tágra zárt szemek

Tágra zárt szemek

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Minden jognak vége szakad egyszer... – hirdette a Toldi mozi a Tágra zárt szemek utolsó pesti vetítését, és éreztem, hogy ezt a filmet még egyszer meg kell nézni. Mint az örvény, olyan ez a film, szoktam mondani, ha róla kérdeznek, és ilyenkor nem egyszerűen arról van szó, hogy magába szippant, vagy hogy nem enged el (a jó könyv analóg működése: nem lehet letenni), hanem van valami a szerkezetében, ami fokról fokra mélyül, s a mélyüléssel együtt az események befolyásolhatatlansága egyre hangsúlyosabb. Egy darabig vannak még döntési lehetőségek, azután eltűnik a talaj a láb alól, már csak az örvény van.

A film magyar nézőjének különleges csemege, ahogyan lomhán mozgásba lendül az örvény. Minden a nevekkel kezdődik. Bill, a háziorvos (Tom Cruise) nem emlékszik arra, hogy mi a neve a babysitternek, akire rábízzák a kislányukat a filmkezdő parti alatt. Itt még nem fontos a név a filmszerkezet szempontjából, csak a probléma villan fel, hogy a nevek fontosak lehetnek. Az örvény (utólag visszavetítve) a parti házigazdáinak nevével kezdődik: Ilona és Victor fogadják a bejáratnál a háziorvost és feleségét. (Az Ilona név idegensége a magyar közönség számára is megőrződik: Illónának ejtik.) Billnek és Alice-nek (Nicole Kidman) tulajdonképpen nincs bejárása ebbe a világba, csupán a férj orvosi szolgálatai folytán nyernek bebocsáttatást az estélyre, ahol a felső tízezer mulat. Ennek az idegenségnek az emblémája az Ilona név, utólag. Az örvény következő gyűrűje ugyanis az a kísérlet, amelynek során Alice-t megpróbálja elcsábítani egy elegáns, idős, mély hangú ismeretlen, aki – Sándorként mutatkozik be. A magyar – idegenes hangzású – nevek sejtelmes atmoszférát teremtenek. Alice spiccessége ellenére sem enged, de később reflektálni kezd önmagára, hogy miért nem engedett. Az örvény gyűrűzni kezd: a rendkívül kiegyensúlyozottnak, „normálisnak” tűnő házigazdáról kiderül, hogy saját, otthoni partija közben egy belőtt prostituálttal foglalatoskodik az emeleten. Bill megmenti a túl nagy adagot használó lányt, de a kábítószer ironikus módon következő nap már Bill és Alice szerelmi játékában is előkerül.

Maszkokról van szó már azelőtt, hogy feltűnne a filmben az első velencei maszk: senki sem az, akinek látszik, innentől kezdve minden arc és név mögött valaki (valami) mást gyanít a néző. Gyönyörű az a fokozatosság, az a pokoli logika, ahogyan Bill saját otthonából egyszer csak egy fekete mise/orgia kellős közepén találja magát – Stanley Kubrick ráérőssége, motívum-előkészítései nélkül itt felborulhatna a film. De éppen ez a valószerűtlen éjszaka a film erőssége. Alice felébreszti Billben a gyanakvást: a nők ugyanolyan szenvedélyek, szexuális késztetések mentén képesek működni, mint a férfiak – ez az, amit a tipikusnak, patriarchális mentalitásúnak mondható férfi addig nem hitt volna. Ezekre a mondatokra, Alice történetére erősít rá a következő jelenet, amelyben Billt egyik páciense halálos ágyához hívják, s amelyben a halott öregember teste mellett a gyászoló lány váratlanul szerelmet vall Billnek, és csókolja, ahol éri. (A jelenet ironikus ellenpontja, tükre az a gesztussorozat, amellyel Carl, a lány vőlegénye mozdulatról mozdulatra megismétli Bill korábbi érkezését, a „gyanútlan”, „normális” férfi jellegadó gesztus-retorikáját.) Bill hazaindul, kibillentve addigi értékrendjéből, és nincs ereje tiltakozni egy prostituált ajánlata ellen. A prostituált egyébként – mint mindenki a filmben – kivételes szépségű, semmi közönségesség nincs benne. (Ez is maszk persze, másnap Bill már hiába keresi, hiszen időközben kiderült róla, hogy HIV-pozitív.) A „beavató” aktus ugyan nem következik be, de Bill már nem tud leállni, hiszen az örvény belső köreibe került – itt már minden önműködő.

Hamarosan ott áll a misztikus szertartás külső köreiben, gerincbizsergető zenében, ahol végre mindenki maszkot visel. Olyan maszkokat, amelyek mögé már nem lehet behatolni, amelyeket nem lehet levetni. A legbelső körben már csak maszkok vannak. Azt, hogy melyik maszk mögött ki rejtőzik, nem tudhatni – csak sejthető, hogy a filmkezdő parti estélyi ruhás jelenetének fonákjáról van szó, és hogy a résztvevők ugyanazok. A maszkok levethetetlenek ugyan, de a testek meztelenek – a legbelső körben a gátak nélküli nemiség, a közösülés sade-i koreográfiája van. Nem véletlen, hogy a filmet ihlető novella a századfordulós Bécsben íródott. Másnap Bill hiába próbálja letépni a maszkokat, az előző este történései szétfolynak a kezei között, résztvevőit nem találja, vagy egészen más attribútumokkal találja meg. A két ember közül, akik maszkban vettek részt az előző estén, az egyik halott, a másik pedig egymástól eltérő interpretációkat nyújt a történtekről – nincs mód belátni az álarcok mögé, mondja ismét a jelenet. Csak a gyanú van: azonosak-e a kastélybeli mély hangok a korábbiakkal, miért mondja a jelmezkölcsönző lánya, hogy vegyen hermelinszegélyű köpenyt, hogyan, miért halt meg az álarcot viselő lány.

Álmában Alice ugyanazt az utat járja be, mint Bill, s a tükörjáték ebben az esetben azt mutatja: az álom, a fantáziálás ugyanúgy a legbelső körökig visz, mint a valóság: a film utolsó szava, a „Fuck” regiszterét és lényegét tekintve ugyanoda utal vissza, ahonnan Bill most már aligha szabadulhat végleg: az örvény legbelső gyűrűjébe.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tágra zárt szemek

Tágra zárt szemek

Színes filmdráma, thriller, 159 perc, 1999

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller