Gauder Áron: Nyócker Gauder Áron: Nyócker

Olajozott pörgés a Nyóckerben

Gauder Áron: Nyócker

ÉRTÉKELD A FILMET!
Nyócker!
Gauder Áron
2004

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az alkotók által kitalált animációs eszköz ötletes és kifejező, azonban gyakran nem társul hozzá megfelelő tartalom. A történet, a szereplők, a film egésze jóval gyengébb, mint a technikai megvalósítás.

Magyar animációs nagyjátékfilmet készíteni ritka és méltán elismert vállalkozás. Gondoljunk csak a Macskafogó (1986) című animációs filmre, mely még 18 év után is meghatározó élmény. A Nyócker alkotói (Novák Erik és Gauder Áron) egy trendi műfajban, trendi témával, formával és stílussal dolgoznak. A téma töredékeit, a „Nyóc- ker-klipeket" mintegy felvetésként már két évvel ezelőtt, Alföldi Róbert talk show-jában felvillantották az alkotók. Azóta technikailag sokat fejlődött a film. A kezdetleges animáció egy új ötlettől lett átütő: először portrékat fotóztak a színészekről óriási mennyiségben, a különböző rendezői instrukciók alapján (kb. 350-szer kattant a fényképező színészenként). Utána a rajzolók ezeket a képeket felülrajzolták, és úgy illesztették a testhez, hogy megvalósult egy sajátos karakter-animáció. Az, hogy a figurák feje élő színészek arcáról lett mintázva, egyszerre elidegenítő és hatásos, amiként az invenciózusan és következetesen használt képteremtési technika is. A film képi világában 2D animáció variálódik a 3D technikával, számítógéppel kreált kulisszák érnek egybe a fotografikus rögzítés elemeivel.

Gauder Áron: Nyócker

A történet a budapesti dzsungel mélyén, a nyolcadik kerületben játszódik, ahol egy csapat gyerek (cigányok, magyarok, egy kínai és egy arab) arra szövetkezik, hogy a lehető leggyorsabban rengeteg pénzt állítson elő. A cigány származású Ricsi szerelmes Julikába, a kusturicás nagyapa pedig ezt tanácsolja neki: „Pénz, pénz, pina. Ez az élet regulája. Ha pénz van, van minden." Az egymást gyűlölő szülőket kell kibékíteni a földi javakkal. Egy ideig megy minden, a gyerekek egy zseniális ötlet segítségével visszarepülnek az időben, és a földtörténet őskorában olajat fakasztanak a leölt mamutok hulláiból. A Nyócker alatt hatalmas olajmező képződik, és a gyerekek pillanatok alatt meggazdagodnak. Az üzlet beindul, az élet pedig felpörög, a sok jóból jó sokat jeligére: házimozi-rendszer, ötcsillagos sulibüfé, arany Rolex-óra a karjukon, Szinyei Merse Majálisa rajzórára bevitt feladatként, eredetiben. A szülők természetesen gyanút fognak, és gyanút fog a világ is. A hirtelen felbukkanó rengeteg olaj zavart okoz a világgazdaságban, és a nagyhatalmak nyomozásba kezdenek. De George W. Bush elnök Budapest helyett Bukarestet bombázza le, Julikáról pedig kiderül, hogy inkább a lányokra bukik.

Gauder Áron: Nyócker

Jó ötletnek tűnik, hogy Budapest negatív kult-negyedéből, a nyolcadik kerületből bontsák ki az alkotók ezt az elszállt sztorit. (A nyolcadik kerület világának megfilmesítése a Rap, Revü, Rómeó című filmben egyszer már kudarcot vallott.) Ez a kerület, a multikulti dzsungel vagy a kis csikágó sajátos hangulatával, profán mítoszaival, éles karaktereivel készen kapott filmtéma. A Nyócker című filmben azonban ebből a potenciálból nem sok valósul meg. A szereplők sztereotipikusak, leegyszerűsített típusok. A romák például úgy beszélnek, mint ahogy általában az olcsó kabarék reprezentálják, nem ironikusak, és nem is hitelesek. Az, hogy nem hiteles, kisrealista ábrázolással van dolgunk, rendben is van. A film az ellazulást, a könnyed szórakozást célozza meg. A megformálás, a stilizáció mikéntje az, amit megkérdőjelezek. Az alkotók elutasítják a South Parkkal való bármiféle rokonságot. Márpedig az analógia egyértelműen adja magát, a Nyócker humora, iróniája azonban jóval gyengébb, nem autentikus, gyakran erőltetett. Az az önreflexív irónia hiányzik belőle, ami a szlenget használó irodalmat Parti Nagy Lajostól, a Belga zenekar szövegein keresztül az internetes irodalomig (Jake Smiles: 1 link) meghatározza. Ezekben a szövegvilágokban a magas művészet és a populáris vagy az underground kultúra zsargonja, szövegei íródnak egymásba a nyelvroncsolás eljárásával.

Gauder Áron: Nyócker

A Nyócker világa, ábrázolásmódja ezzel szemben mintha a kamaszok erőltetett, gyanúsan artikulált jópofaságát érintené. Ezen pedig az arcukat, hangjukat adó sztárszínészek (Szabó Győző, Szacsvay László, Cesztesi Károly, Gryllus Dorka, Pindroch Csaba, Fullajtár Andrea stb.) sem tudnak segíteni. A történet alapszála még nem rossz, az olajkeresés is meglepően ötletes forgatókönyvi csavar lehetne. De ami az alapötleten túl van, zavaróan üres, akár unalmasnak is mondható. A szereplőkhöz nehéz empatikusan viszonyulni. A történet szétesik, nehezen ragadja magával a nézőt: a Rómeó és Júlia vonal, a rivális bandákból kiváló fiú és lány romantikája, az időgépes sci-fi-s olajcsinálás, vagy a végén a hosszú politikai szatíra. A nyelvezet néha inkább trágár, mint szellemes. Ezért a film többnyire nem jut túl a könnyed szórakoztatáson, ezt azonban feltehetően megkapja a kedves néző, ha megnézi a Nyóckert.

Gauder Áron: Nyócker

A zene jelentős szerepet tölt be a filmben, mely gyakran átmegy videoklipbe, anélkül azonban, hogy a két műfaj intertextuális lehetőségeire rájátszana. Így csupán annyi látszik, hogy ahol nincs ötlet, ott jön egy videoklipes dalbetét, majd egy laza asszociációval visszacsatolhatunk a történethez. A gazdag zenei világ azonban látványosan megdobja a filmet. L.L. Junior, a magyar hip-hop önjelölt, kissé nyálas prófétája komoly szerepet kapott a filmben. Ő lett a főszereplő szinkronhangja, és a filmzenéből is alaposan kiveszi a részét. Jóval erősebb a Ludditák zenei betétje, igazi amatőr underground hip-hop. Első albumuk a Tilos Rádióból lehet ismerős. Énekbeszédük meghatározó, és annyira pörgős, hogy a filmben a biztonság kedvéért feliratozva van. Hallható GanXsta Zolee, Ogli-G (főcímzene) és még a Balkan Fanatik is a filmben. Az instrumentális betéteket a Spacecafe szerezte. Két számtól eltekintve minden track a Nyóckerhez készült, tehát némi túlzással „komponált filmzenéről" beszélhetünk.

Gauder Áron: Nyócker

A film első kockája előtt a következő felirat olvasható a vásznon: „A következő film a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hangi hatásokból áll." A néző decens nyugalmát hamarosan az erdélyi mozikban is megzavarhatja majd a film. Guszti bácsi pedig majd nekünk is megmondja a tutit: „(Guszti bácsi:) – Pénz, pénz, pina. Ez az élet regulája. Ha pénz van, van minden. (Rómeó:) – És a szerelem? (Guszti bácsi:) – Bolondságokat meg ne kérdezzél, férfiember ilyesmiről nem beszél! Menjél a Rozihoz, az tudja ezeket. Hogy mi miből jön, meg minek."

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur