10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, 2011. június 15–19. 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, 2011. június 15–19.

A kecskeméti mérleg

10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, 2011. június 15–19.

Az 1985-ben triennálénak indult, majd biennálévá vált Kecskeméti Animációs Filmfesztivál idén tizedik kiadását ünnepelte. Az ünnepi alkalom, s az évfordulókban amúgy is bővelkedő 2011-es év láthatóan – a fesztivállogó tanúsága szerint is – arra ösztönözte a szervezőket, hogy elkészítsék eddigi eredményeik, illetve tágabb értelemben a hazai animáció mérlegét. A múlt impozáns súlyát zavarba ejtően gazdag program tárta a nézők elé.

A két – egy hazai és egy nemzetközi versenyt – tömörítő KAFF idei programját a bőség zavara szókapcsolattal lehet jellemezni. Kínálata annyira gazdag és sokféle volt, hogy az már-már zavart keltett az emberben; ennyi filmmel, programsávval és kísérő eseménnyel ügyesebb szerkesztésben egy egyhetes fesztivált is játszva meg lehetne tölteni. A kecskeméti műsorfolyamban a nézőnek jobbára idén is választania kellett, hogy a versenyprogramokra koncentrál-e, vagy a jóval szerteágazóbb kísérőprogramokból válogat. Hogy utóbbiak gazdagságát érzékelhessük, álljon itt néhány a kurátorok által felkínált lehetőségek közül.

Nagy hangsúllyal jelent meg a programban a magyar animáció története. Az ünneplésre idén számos kerek évforduló adott okot: a 10. KAFF hemzsegett a jubileumi évszámoktól. A fesztivál házigazdája – a 40 éve alakult Kecskeméti Filmstúdió – Jankovics Marcellt és Richly Zsoltot a 70., Cakó Ferencet, Orosz Istvánt és Szilágyi Varga Zoltánt a 60. születésnapján köszöntötte. A szervezők az alkotók előtt kiállításokkal és retrospektív vetítésekkel tisztelegtek, a kecskeméti fesztivál és műhely történetét pedig best of válogatásokkal illusztrálták.

Szintén a retrospektív vonalat erősítette a „Vissza a szülőföldre” címen futó, előadásokkal kiegészített válogatás, amely emigráns magyar animációs rendezők első generációjának (John Halas, Wilma de Quiche, Jules Engel, George Pal) munkáira hívta fel a figyelmet. Szalay Péter Átrajzolt film című dokumentumfilmje, amely a KAFF-on került először közönség elé, a Pannónia Filmstúdió „aranykorát” elevenítette fel visszaemlékezések által, televíziós stílusban, sok filmes illusztrációval. (A kétrészesre tervezett produkció folytatása őszre várható.) A fesztivál életműdíját idén – a megnyitón – „a magyar animáció krónikásaként” Dizseri Eszter (Kockáról kockára - A magyar animáció krónikája 1948-1998; És mégis mozog… - Az animáció magyar mesterei. A kezdetek; A kecskeméti rajzfilmstúdió története – Az animáció magyar műhelyei) vehette át.

A tematikus programok közül említést érdemel, hogy a 2011-es Liszt-év alkalmából a KAFF zene és animáció kapcsolatára kívánta ráirányítani a figyelmet. Ennek keretében meghívták Normand Roger többszörös Oscar-díjas zeneszerzőt, hogy tartson előadást munkájáról, és válogatást vetítettek magyar animációs zenei klipekből. Az animáció kortárs trendjeire való kitekintés jegyében vetítéseket tartottak a KAFF partnerfesztiváljainak (Annecy, Anilogue, BUSHO, CICDAF, LIAF…) díjnyertes munkáiból (2009-2010), és bemutatták az európai animáció Oscarjának mondott Cartoon d’Or 2010-es jelöltjeit. Immár hagyományos módon ízelítőt kaphattunk a versenyprogramok zsűrijébe meghívott, nemzetközileg elismert alkotók – Michel Ocelot, Monique Renault, Raoul Servais, Georges Schwizgebel, Tomm Moore – életművéből.

A kísérőszekciók tehát tág mozgásteret engedtek a figyelemnek, annyira tágat, hogy laikus néző a programfüzet alapján szerintem nem igen láthatta át a teljes kínálatot. A KAFF-nak a jövőben ezen a téren utol kellene érnie önmagát (s erre remélhetőleg lesz is módja, hiszen a város jelezte, újabb öt évre a rendezvény mellé áll). Vonzerejét megsokszorozná, ha kisebb merítéssel, de áttekinthetőbb kommunikációval jobban súlyozná és artikulálná, amivel amúgy rendelkezik.

A fesztivál versenyprogramja a fentiekkel ellentétben áttekinthetőnek bizonyult. Az előzsűri, a 218 magyar nevezést erősen megszűrve, és a nevezett nagy számú „diákfilmet” automatikusan az információs programba sorolva alig száz filmet engedett versenybe, az alábbi kategóriákban: rövidfilmek, tv-sorozatok, diplomafilmek, videoklipek, alkalmazott animációs filmek (reklámok, trailerek, főcímek, szignálok). Hogy a kategorizálást pontosan mi indokolta, nem egyértelmű. A kategóriadíjakat leszámítva a zsűri mindenesetre szabadon díjazhatta a versenyben lévő munkákat, s e szabadságával élt is: a fesztivál nagydíját Illés István track32 című, táncfilm és videóművészet határán mozgó diplomafilmjének ítélte oda. Diplomamunkák zsebelték be a legjobb forgatókönyvért (Simon vagyok, r: Molnár Tünde), a legjobb vágásért (Orsolya, r: Szederkényi Bella, v: Czakó Judit) és a legjobb zenéért (Szofita Land, r: Tari Zsófia, z: Pacsay Attila) járó különdíjakat is.

A kategóriadíjak közül a televíziós sorozatok versenyét a Magyar népmesék egyik újabb epizódja nyerte (Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack, r: Horváth Mária). A szerzői filmek közül M. Tóth Éva tárgymozgatásos lírai etűdje, a boldog békeidők baljós végét századfordulós képeslapokkal megidéző Zenit bizonyult a legjobbnak. A diplomamunkák versenyének nyertese Wonház Annamária bábanimációja lett: a Falun egyetlen képbe és egy napba sűrítve villantja fel egy idős házaspár életét, s kerekségével-lezártságával szinte ellenpontot képez a mezőny egészéhez képest. A videóklipek idén bevezetett szekciójában Danila Kostil The Kolin-klipje, a Jimmy nyert. Mindent egybevetve látszik, hogy a zsűri a stílusok és a technikák, valamint az alkotói attitűdök sokféleségét igyekezett kidomborítani díjaival. (A díjak teljes listája elérhető itt.) 

A nemzetközi filmek versenyében a nevezések kis számából adódóan mindössze négy egészestés európai játékfilm és három televíziós produkció versengett a zsűri elismeréséért. A nagyjátékfilmek közül kettő, a francia Allez raconte! (Sztorizó show) és a szintén francia Kérity, la maison des contes (Eleonóra titka – legjobb egészestés játékfilm) klasszikus családi mozi nagy tanulságokkal („Az emberiség nem élhet álmok nélkül…”) és komoly világforgalmazóval a háta mögött (HanWay, illetve Celluloid Dreams). A részben a kecskeméti stúdióban készült spanyol produkció, a Chico és Rita egy az ötvenes években játszódó, Havannától Hollywoodig ívelő szerelmi történet – elsősorban a dzsessz kedvelőinek. A negyedik mű, A padláson című bábanimáció (Kecskemét város díja) a legkevésbé közönségspecifikus mind közül, vélhetőleg Jiří Barta dolgozott a rendezők közül a legnagyobb szerzői szabadsággal.

A nemzetközi versenyprogramot érezhetően idén is kisebb érdeklődés kísérte, mint a magyart, de ez a már említett programtúlkínálatnak is köszönhető. A fesztivál egésze – Orosz István kecskeméti kiállításának képeire asszociálva – engem idén egy olyan, anamorfikus képre emlékeztetett, amelynek a közepéről egyelőre hiányzik a tükörhenger, amely képes lenne egységben láttatni az alatta szétterülő ábra vonalait. Azt, hogy minden egyes tollvonás úgy és ott van jól, ahová az alkotók elhelyezték.


 

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

 • John Wick: 4. felvonás

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, 169 perc, 2023

  Rendező: Chad Stahelski

 • Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

  Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

  Rendező: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

 • John Wick: 4. felvonás

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, 169 perc, 2023

  Rendező: Chad Stahelski

 • Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

  Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

  Rendező: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein