Vitafórummal egybekötött Berlinale-vetítésen a Magyarország 2011 Vitafórummal egybekötött Berlinale-vetítésen a Magyarország 2011

Vitafórummal egybekötött Berlinale-vetítésen a Magyarország 2011

Vitafórumot tartanak a magyarországi helyzetről a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a Magyarország 2011 című szkeccsfilm bemutatója alkalmából, a rendezvényen a produceri munkában közreműködő Tarr Béla, valamint Fliegauf Benedek, a film egyik rendezője vesz részt meghívott vendégként.

A filmet rendhagyó módon nem a Berlinale valamely programelemének részeként mutatják be, hanem egy önálló rendezvényen, amely csak lazán illeszkedik a rövidfilmes szekcióhoz. A Berlinale Shorts Special elnevezéssel jelzett február 18-i eseményen Tarr Béla bevezető előadást tart a filmről, a vetítés után pedig „nagy beszélgetést tartunk” – mondta az MTI-nek kedden Berlinben Maike Mia Höhne, a Berlinale rövidfilmes szekciójának vezetője.

A filmes szakember hangsúlyozta: az alkotást azzal a szándékkal válogatták be a fesztivál filmjei közé, hogy a bemutatóval együtt vitafórumot is tartanak, egyszerűen azért, mert nagyon fontos, hogy mi történik Magyarországon. Anyagi okokból nem tudták meghívni Berlinbe a szkeccsfilm valamennyi alkotóját, de Fliegauf Benedek – akinek Csak a szél című filmje a versenyprogramban szerepel, ezért egyébként is jelen lesz a fesztiválon – és Tarr Béla is jól el tudja magyarázni a film hátterét – fejtette ki.

Hozzáfűzte: a kisfilmekből összeálló alkotás,nagyon közelről mutatja meg a magyarországi problémákat, tükrözi mindazt az őrületet, ami az országban történik. A Magyarország 2011 sokoldalú, közvetlen, vitára ingerlő alkotás, Magyarország pedig fontos, már csak azért is, mert egyáltalán nincsen messze – mondta Maike Mia Höhne.

A Magyarország 2011 Jeles András, Kocsis Ágnes, Török Ferenc, Szabó Simon, Mészáros Márta, Forgács Péter, Siroki László, Pálfi György, Fliegauf Benedek, Salamon András és Jancsó Miklós kisfilmjeiből készült a TT Filmműhely szervezésében. Tarr Béla, a TT Filmműhely vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a nulla költségvetésből forgatott filmet az a tehetetlenségérzés szülte, hogy mi minden nem készülhetett el az elmúlt időszakban.

A Berlinale programját kedden nemzetközi sajtótájékoztatón mutatták be a német fővárosban. Dieter Kosslick fesztiváligazgató a legjobb filmnek járó Arany Medvéért versenyző alkotásokat bemutatva hangsúlyozta, hogy Fliegauf Csak a szél című filmje lélekig hatoló történet arról, hogy szélsőjobboldali erők miként nyomják el a romákat Magyarországon. A film világpremierjét február 16-án tartják meg.

Az idei – sorrendben 62. – fesztiválra összesen 6712 alkotást neveztek, ezek közül 395-öt mutatnak be. A február 19-ig tartó rendezvényen összesen 1012 vetítést tartanak.

(MTI)

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat