Rotterdamban mutatkozik be A horror filozófiája Rotterdamban mutatkozik be A horror filozófiája

Rotterdamban mutatkozik be A horror filozófiája

A horror filozófiáját 2021. június 2. és 6. között fogják vetíteni a hivatalos program Regained nevű szekciójában, ami esszéfilmeknek, dokumentum- hibrid és kísérleti filmeknek a bemutatkozó terepe.

Az 1972-ben alapított fesztivál különös figyelmet fordít a szerzői, kísérletező határátlépő filmekre. A horror filozófiáját 2021. június 2. és 6. között fogják vetíteni a hivatalos program Regained nevű szekciójában, ami esszéfilmeknek, dokumentum- hibrid és kísérleti filmeknek a bemutatkozó terepe – közölte ma délelőtt a produkció. A mostani válogatásba olyan klasszikus rendezők eddig nem ismert, frissen restaurált munkái is bekerültek, mint Orson Welles, George A. Romero vagy Walt Disney. A holland seregszemle idei évadában várhatóan már a helyszíni vetítések is teret kaphatnak. A fesztivál online szegmense februárban zajlott.

„...nem az emberi test mindazon borzalmak elszenvedője, aminek a horrorfilmek monstrumai rendszeresen kiteszik a védtelen áldozataikat, hanem maga a filmtest: a celluloid vörös festék által átitatva gyakorlatilag „bevérzik” több ponton, az organikusság és egység illúziója a tekercsen megjelenő karcolások és bevágások nyomán folyamatosan felszakad, a lassú pusztulás folyamata a rothadó filmszalagon keresztül megörökítődik, a mélységes terror kimerevített képei pedig ezúttal egy pillanatra sem kínálnak feloldozást. Mindeközben felsejlik a klasszikus Sade-i fantázia cinefíliába oltott állma: immár nem egy fiatal, gyönyörű női test végtelenül folyó kínzása, hanem a filmkép időtlen roncsolása a vágy elérhetetlen tárgya.” (Teljes kritkánk itt.)

A horror filozófiája független filmként készült, nemzetközi premierjét az alkotók megosztva tartották az innovatív alkotások bemutatásáról híres Torino Filmfesztiválon és a kelet-európai filmek egyik legrangosabb eseményén, a Cottbus-i Filmfesztiválon 2020 decemberében. Pár héttel később a filmet a Sight and Sound című brit szakfolyóirat 2020 legjobb esszéfilmjei közé válogatta.

A horror filozófiája a rendezőpáros második közös egész estés munkája. A horrorantológia producere és fesztiválstratégája Nedeczky Dóra (Mindwax) elmondta, hogy tervezik a film magyarországi bemutatását is, ami a vírushelyzettől és a filmbemutatók várható bőségétől függően fog majd formát ölteni.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat