Rekordot döntött a tegnap esti Emmy-gálán az HBO Rekordot döntött a tegnap esti Emmy-gálán az HBO

Rekordot döntött a tegnap esti Emmy-gálán az HBO

A 74. alkalommal, szokás szerint Los Angelesben megszervezett „televíziós Oscar-gálán” az HBO és az HBO Max produkciói nyerték el a legtöbb díjat.

Az HBO és az HBO Max összesen 38-cal több Emmyvel büszkélkedhet, mint tegnap ilyenkor, s ezzel rá is duplázott korábbi 2021-es rekordjára, amikor 19 díjat sikerült szereznie. A sikersorozat idén A fehér lótusz (The White Lotus) volt: Mike White elvitte a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró díját is, Jennifer Coolidge-t és Murray Bartlettet a mellékszereplői kategóriákban díjazták, és a sorozat kapta terjedelmi kategóriája (limited series) fődíját is.

A legjobb drámasorozat címét az Utódlás (Succession) nyerte el, és három Emmyt vitt el a Hacks – ezek is az HBO-nál készültek. A Hacks főszerepét alakító Jean Smart megkapta a legjobb főszereplő színésznő címét vígjáték kategóriában, immár második alkalommal.

Zendaya a drámai kategória főszereplői díjának nagy nyertese: az Euphoriában nyújtott alakítását egymás után másodszor méltatták díjra érdemesnek a televíziós akadémia szavazói, ezzel ő a legfiatalabb – 26 éves –, kétszeres Emmy-díjas színésznő, aki ráadásul színesbőrű, és a díjat egymás utáni évben duplázta. Mondanunk sem kell talán: az Euphoria szintén HBO-produkció.

Glitterbe mártott erőszak – Sam Levinson: Euphoria

2019. október 8.

Sam Levinson író-rendező önéletrajzi ihletésű, neonfényben úszó, coming of age (rém)álma egy pornóvideó alá kommentált szerelmeslevél az amerikai Z-generációhoz. Az izraeli mintára készült sorozat első évada kétségtelenül az HBO idei legmerészebb dobása, elsősorban mégsem botrányosan explicit jellege miatt érdekes.

Olvasd tovább  

Az HBO után ott vágtatott egész este a Netflix is: 26 Emmyt sikerült idén szereznie, bár tavaly szinte kétszer ennyit, 44-et kaptak a sorozatai. Tavaly A korona aktuális évadja és A vezércsel vitte a prímet, az elmúlt egy évben viszont csak egy igazi egy sikersorozata volt, a Nyerd meg az életed (Squid Game) – ez viszont tarolt: hat díja közül a legfontosabb, hogy főszereplője, Lee Jung-jae lett a legjobb színész drámai kategóriában.

Tőmondatokban a szegényekről – Hvang Donghjok (Hwang Dong-hyuk): Squid Game – Nyerd meg az életed

2021. október 29.

Mi a közös a szegény emberben és gazdag társában? Egyikük élete sem szórakoztató. S ezért míg az egyik nyomorúságának és szűkölködésének elfelejtésére a porban kezd játszani, a másik kielégíthetetlen telhetetlenségétől menekülve keresi a játék izgalmát. A Netflix szájbarágós társadalomkritikája pörgős, feszült – játékra hív, hogy míg a fogyasztási vágyra redukált emberek viadalát figyeljük, mi magunk is a fogyasztói társadalom termékével legyünk kiszolgálva.

Olvasd tovább  

Öt díjat nyert még a Netflixnek a Stranger Things, négyet az Arcane és hármat a Love on the Spectrum. Az Ozarkban játszott mellékszerepéért Julia Garner megkapta a harmadik Emmyjét.

Az Apple TV+ saját gyártású sorozatai közül a Ted Lasso bizonyult a legsikeresebbnek: másodszor vitte el a legjobb vígjátéksorozat díját, szereplői közül pedig Jason Sudeikis és Brett Goldstein kapott díjat.

A díjazottak teljes listája elérhető ide kattintva.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat