Osztrák-német koprodukció kapta a fődíjat a Szarajevói Filmfesztiválon Osztrák-német koprodukció kapta a fődíjat a Szarajevói Filmfesztiválon

Osztrák-német koprodukció kapta a fődíjat a Szarajevói Filmfesztiválon

Sebastian Meise A nagy szabadság (Grosse Freiheit) című drámája nyerte el a Szarajevó Filmfesztivál legjobb egészestés filmjének járó fődíját, a Szarajevó Szívét - közölték a szervezők tegnap este.

A film főszereplője egy homoszexuális férfi, aki a második világháború utáni Németországban újra és újra börtönbe kerül a hírhedt 175-ös paragrafus alapján. A díj átvételekor Sebastian Meise azt mondta, hogy szívhez szóló filmet akartak készíteni, és ez sikerült is, így a Szarajevó Szíve-díjat nagyon testhezállónak érzi.

Dokumentumfilm kategóriában Az ellenállás látképei (Pejzazi otpora / Landscapes of Resistance) című szerb-német-francia alkotást díjazták, a legjobb rövidfilm a horvát Minden, ami következik (Everuthing Ahead) lett, míg a diákfilmek közül a Nyári tervek (Planuri de vacanță) című román film érdemelte ki a fődíjat.

A legjobb rendezőnek járó díjat a szerb Milica Tomovic vehette át Kelták (Kelti / Celts) című alkotásáért. A legjobb színész A nagy szabadság egyik főszereplője, Georg Friedrich lett, míg a legjobb színésznőnek járó díjon A domb, amelyen anyaoroszlánok üvöltenek (La colline où rugissent les lionnes) című francia-koszovói koprodukció szereplői, Flaka Latifi, Era Balaj és Urate Shabani osztozhattak.

A tiszteletbeli Szarajevó Szíve Díjat Wim Wenders német rendező vehette át.

A ma záruló fesztiválon 84 film versenyzett négy kategóriában.

(MTI)

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat